Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

υπολογιστής στις διακοπές...Για όσους δεν μπορούν να αποχωριστούν το Διαδίκτυο όταν βρίσκονται στην παραλία ή στο εξοχικό τους, netbooks, smartphones και φορητοί υπολογιστές εξασφαλίζουν γρήγορη πλοήγηση μέσω δικτύου WiFi ή 3G.

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και αρκετοί προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που θεωρούν ότι διακοπές δεν σημαίνει απαραιτήτως και «διακοπή» της σχέσης τους με το Διαδίκτυο και αναζητούν τρόπους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες και υπηρεσίες, ακόμη και όταν βρίσκονται στην παραλία ή στο εξοχικό τους. Λύσεις στο συγκεκριμένο «πρόβλημα» υπάρχουν και μάλιστα πολύ περισσότερες από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Παλαιότερα, ο μόνος πρακτικά τρόπος ήταν η χρήση ενός φορητού υπολογιστή με τον κάτοχό του να αναζητεί είτε ξενοδοχεία είτε καφέ είτε δημόσια σημεία που να προσφέρουν (δωρεάν ή με πληρωμή) ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi hotspots.

Κάλυψη του δικτύου
Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση φορητού υπολογιστή μεν, αλλά με τη σύνδεση να γίνεται μέσω 3G δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτείται η χρήση ενός USB data modem και μίας σύνδεσης δεδομένων που παρέχουν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σημειωτέον πως αρκετοί φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ειδικές υποδοχές για κάρτα SIM για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Το πρόβλημα είναι η κάλυψη που προσφέρουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η οποία, πάντως, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Προσοχή χρειάζεται όσον αφορά το κόστος χρήσης, δεδομένου ότι η χρέωση είναι με βάση τον όγκο των δεδομένων. Για την περίπτωση του καλοκαιριού ίσως είναι προτιμητέα τα πακέτα που βασίζονται σε χρονοχρέωση ή τα προπληρωμένα πακέτα όγκου δεδομένων που διατίθενται.

Η αύξηση της δημοτικότητας των smartphones καθιστά τις συγκεκριμένες συσκευές (π.χ. Apple iPhone, HTC Desire, Sony Ericsson X10) μία ενδιαφέρουσα επιλογή για πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Σαφώς πιο ευέλικτα σε σχέση με έναν φορητό υπολογιστή, το μειονέκτημα των smartphones είναι η μικρότερη οθόνη που έχει ως αποτέλεσμα η εμπειρία από την πλοήγηση να μην είναι η καλύτερη δυνατή.

Πολλοί Ελληνες προτιμούν να πάρουν στις διακοπές ένα netbook παρά έναν κλασικό φορητό υπολογιστή, λόγω του μικρού βάρους και της πρακτικότητάς τους.

Υπηρεσίες προσαρμο­σμένες στις δυνατό­τητες κάθε συσκευής
Το πρόβλημα της μικρής οθόνης που αντιμετωπίζουν τα «έξυπνα» κινητά τελευταίας τεχνολογίας μετριάζεται από τη χρήση των ειδικών εφαρμογών που είναι διαθέσιμες σχεδόν για όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες smartphones και οι οποίες προσαρμόζουν το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας ή μίας διαδικτυακής υπηρεσίας στις δυνατότητες της εκάστοτε συσκευής κινητής τηλεφωνίας.

Δημιουργία ασύρματων τοπικών δικτύων 3G
Μία νέα τάση που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της είναι η δημιουργία ασύρματων τοπικών δικτύων, με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο να πραγματοποιείται μέσω 3G. Πρακτικά χρησιμοποιούνται κάποιες ειδικές, φορητές, συσκευές που διαθέτουν υποδοχή για κάρτα SIM και οι οποίες λειτουργούν όπως τα WiFi routers, έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα WLAN, στο οποίο μπορούν να συνδεθούν ασύρματα μέχρι 5 συσκευές. Οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι είτε smartphones είτε «κλασικοί» φορητοί υπολογιστές είτε netbooks.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πολλοί Ελληνες αναμένεται να προτιμήσουν να πάρουν μαζί τους στις διακοπές ένα netbook αντί για έναν «κλασικό» φορητό υπολογιστή. Ως γνωστόν, τα netbooks είναι μικρού μεγέθους και ελαφρείς φορητοί υπολογιστές (οθόνες 10-11 ιντσών και βάρος μεταξύ 1,2 και 1,4 κιλών) και με τιμές κάτω από 500 ευρώ. Γενικώς, είναι αρκετά δημοφιλή ως δεύτεροι φορητοί υπολογιστές και προτιμώνται για χρήση εκτός σπιτιού ή χώρου εργασίας, επειδή είναι εύκολοι στη μεταφορά και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των χρηστών.

 

12/06/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;