Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )

ιντερνετική δίαιταΔιαδικτυακοί ιστοχώροι σε ρόλο προσωπικού διατροφικού συμβούλου συντάσσουν δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα αδυνατίσματος κομμένα και ραμμένα στα... κιλά κάθε χρήστη.

Υπακούοντας στις ενδείξεις του ημερολογίου, ο υδράργυρος φλερτάρει με το κόκκινο δημιουργώντας ανθρώπινα κύματα φυγής προς τη θάλασσα. Θορυβημένοι, ωστόσο, από τις ενδείξεις της ζυγαριάς τους οι οποίες επίσης φλερτάρουν με το κόκκινο (κοινώς με τα παραπανίσια κιλά), πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα προς την κοντινότερη παραλία.

Λύση στο πρόβλημά τους έρχεται να δώσει μια σειρά από εξειδικευμένους ιστοχώρους υπολογισμού απώλειας βάρους, όπως οι: FitDay.com, MyFoodDiary.com, FatSecret.com κ.ά.

Λειτουργώντας ως προσωπικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, οι εν λόγω υπηρεσίες συντάσσουν δωρεάν εξατομικευμένα προγράμματα αδυνατίσματος κομμένα και ραμμένα στα κιλά κάθε χρήστη, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στον καθένα να υπολογίζει εύκολα και γρήγορα πόσες θερμίδες προσλαμβάνει, πόσες καίει (βάσει του τρόπου ζωής του) και πόσες χρειάζεται καθημερινά (βάσει της σωματοδομής και του τρόπου ζωής του). Ο χρήστης από τη μεριά του το μόνο που απαιτείται να κάνει είναι να καταχωρίζει στον ιστότοπο στοιχεία σχετικά με τα όσα τρώει και πράττει ημερησίως.

Περισσότεροι από 5,1 εκατ. χρήστες έχουν μπει στην εν λόγω διαδικασία στον ιστοχώρο της υπηρεσίας FitDay.com. Θερμιδομετρητής, υπολογιστής απώλειας βάρους, ημερολόγιο και οδηγός διατροφής μαζί, ο εν λόγω ιστοχώρος έρχεται να αποτελέσει ένας είδος αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού διαιτολόγου.

«Προφίλ»
Εγγραφόμενος (δωρεάν) στο FitDay.com, ο χρήστης αποκτά το δικό του «προφίλ» το οποίο καλείται να «ενημερώσει» με προσωπικά στοιχεία όπως βάρος, ύψος, ηλικία, τρόπος ζωής (χαμηλής ή έντονης δραστηριότητας). Ακολούθως, από τη στιγμή που θα έχει κάνει την αρχή, οφείλει να ενημερώνει σε καθημερινή βάση τρεις βάσεις δεδομένων: food log (φαγητά και ποτά που καταναλώνει ημερησίως), activity log (δραστηριότητες, γυμναστικές ασκήσεις), moods (ψυχική διάθεση ανά περιόδους) και weight (βάρος ανά διαστήματα).

Σημειωτέον πως οι παραπάνω ενημερώσεις γίνονται με τη βοήθεια πτυσσόμενων μενού εφοδιασμένων με μια εξαιρετικά πλούσια γκάμα επιλογών. Παράλληλα, ο χρήστης καλείται να θέσει έναν στόχο απώλειας βάρους (weight goal) με συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο (τόσα κιλά έως την τάδε ημερομηνία), στόχο το μενού επίτευξης του οποίου αναλαμβάνει να το συντάξει η υπηρεσία.

Να σημειωθεί πως όλα τα στοιχεία που εισάγονται στο FitDay.com μετατρέπονται αυτομάτως σε διαγράμματα προκειμένου να γίνονται ευκολότερα κατανοητά από τον χρήστη, ενώ από τον εν λόγω χώρο δεν λείπουν και τα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικτύωσης (forum, δημόσια ή ιδιωτικά προφίλ, δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των μελών κ.ά.).

Στην ίδια κατηγορία με το FitDay.com ανήκουν και οι ιστοχώροι: MyFoodDiary.com και FatSecret.com.

Τα εν λόγω προγράμματα διατροφής είναι ενδεικτικά
Σημειώνεται πως οι διαδικτυακοί μετρητές κατανάλωσης θερμίδων και απώλειας βάρους δεν είναι σε θέση (και δεν πρέπει) να υποκαθιστούν τις υπηρεσίες ενός κανονικού προσωπικού διαιτολόγου-διατροφολόγου. Τα προγράμματα διατροφής που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι ιστοχώροι είναι ενδεικτικά και δεν απευθύνονται σε εγκύους, θηλάζουσες, νοσηλευόμενους, ανηλίκους και άτομα με οιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Η ελληνική έκδοση της e-διαιτολογίας
Για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη άνεση με την αγγλική γλώσσα (τα FitDay.com, MyFoodDiary.com και FatSecret.com είναι αγγλόφωνα), στον χώρο της ηλεκτρονικής διαιτολογίας δραστηριοποιείται και ο ελληνικός ιστοχώρος Dietup.gr. Οπως οι αντίστοιχες ιστοσελίδες του εξωτερικού, έτσι και το Dietup.gr δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να υπολογίζουν στοιχεία όπως ο δείκτης μάζας σώματος, το ποσοστό λίπους, το ιδανικό βάρος και οι θερμίδες που «συνοδεύουν» κάθε φαγητό ή δραστηριότητα.

Βασιζόμενη σε πληροφορίες που ο χρήστης καλείται να καταχωρίσει κατά την εγγραφή του (ύψος, βάρος, κ.ά.), η υπηρεσία έρχεται να του προτείνει ένα εβδομαδιαίο μενού (προσαρμοσμένο στον στόχο ο οποίος μπορεί να είναι η απώλεια, η προσθήκη ή η διατήρηση βάρους). Το εν λόγω πρόγραμμα διατροφής αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση ανάλογα με τις αυξομειώσεις στη ζυγαριά του εγγεγραμμένου, ενώ σε αυτό μπορεί να επεμβαίνει και ο ίδιος ο χρήστης (σε περίπτωση που δεν επιθυμεί κάποιο γεύμα, το αλλάζει και επιλέγει κάποιο άλλο αντίστοιχης διατροφικής αξίας).

 

12/06/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;