Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )
Ο κ. Μάκης Προδρόμου

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι ανταλλάσσουν δωρεάν κάθε είδους αντικείμενα μέσω της ιστοσελίδας xariseto.gr.

«Αυτό που για σένα είναι “για πέταμα”, για άλλον είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται». Πάνω σε αυτό το αξίωμα βασίστηκε η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου ανταλλαγής χωρίς χρήματα, το οποίο ξεκίνησε από μια ομάδα φίλων από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, αριθμεί ήδη 12.000 μέλη από όλη την Ελλάδα, τα οποία χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα, μέσω της ιστοσελίδας XARISETO.gr.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Μάκης Προδρόμου, υδραυλικός από τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να μετακομίσει στα τέλη του 2008 και δεν είχε ιδέα τι να κάνει με τα παλιά του έπιπλα. Αφενός δεν ήθελε να τα πουλήσει, αφετέρου ούτε και να τα πετάξει του φαινόταν λογικό, μιας και βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Αυτό που πραγματικά ήθελε ήταν να τα χαρίσει σε κάποιον που τα είχε ανάγκη, ωστόσο δεν γνώριζε κανέναν.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός δικτύου στο internet όπου ο καθένας θα μπορούσε να βάζει αγγελίες για αυτά που ήθελε να χαρίσει αλλά δεν ήξερε σε ποιον.

«Δεν είχα γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξεκίνησα το εγχείρημα δειλά, δημιουργώντας ένα φόρουμ στο internet. Σιγά σιγά άρχισαν να αναρτούν αγγελίες όλο και περισσότερα άτομα και σύντομα είχαμε 300 μέλη. Τότε αποφασίσαμε να οργανώσουμε το δίκτυο σε άλλη βάση και μεταφερθήκαμε σε δικό μας server» λέει ο κ. Προδρόμου.

Δύο χρόνια αργότερα, το δίκτυο του www.xariseto.gr έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 14.000 αγγελίες στις οποίες τα 12.000 μέλη του χαρίζουν και λαμβάνουν κάθε είδους αντικείμενα: από έπιπλα και οικιακές συσκευές ως ρούχα και παπούτσια, κοσμήματα και παιδικά είδη.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, τα μέλη του δικτύου έχουν κάνει ένα ακόμη βήμα: εξελίσσουν σταδιακά τις μεμονωμένες αγγελίες σε ένα οργανωμένο δίκτυο φιλανθρωπικής προσφοράς. «Αρκετά συχνά βλέπαμε αγγελίες που παρέμεναν αναρτημένες στο δίκτυο για εβδομάδες, χωρίς κανένας να δείξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, ήμασταν σίγουροι ότι κάπου εκεί έξω υπήρχαν άνθρωποι που χρειάζονταν όλα αυτά τα πράγματα και για τους προσωπικούς του λόγους, δεν είχαν πρόσβαση στο δίκτυό μας» αναφέρει ο κ. Προδρόμου, ο οποίος δεν παρέμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Μαζί με τους συντονιστές του xariseto.gr αποφάσισαν να οργανώσουν μεγάλα χαριστικά παζάρια όπου όλα αυτά τα αναξιοποίητα αντικείμενα θα μπορούσαν να διατεθούν στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που θα έμοιαζε με γιορτή και θα προσέλκυε πολύ κόσμο.

Ηδη έγιναν πέντε παζάρια στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται το πρώτο της Αθήνας, ενώ τα μέλη δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14966322&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

«Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη και μάλιστα η πλειοψηφία ήταν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κατορθώνουν σιγά σιγά να απενοχοποιήσουν την έννοια του “να λάβουν κάτι που κάποιος άλλος δεν χρειάζεται πια”. Εχω παρατηρήσει ότι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ντρέπονται να ζητήσουν, σαν να το θεωρούν κάτι κακό. Αυτό συνδέεται με τη γενικότερη νοοτροπία των Ελλήνων που δεν έχουν εξοικειωθεί με τα ανταλλακτικά δίκτυα» σχολιάζει η κυρία Γωγώ Δημούδη.

Στα δύο χρόνια που συμμετέχει στο δίκτυο η ίδια έχει χαρίσει καναπέδες, βιβλία, παιδικά είδη και κοσμήματα, όχι μόνο δικά της αλλά και των φίλων της, μια και οι ίδιοι «διστάζουν να μπουν στη διαδικασία της εξεύρεσης κάποιου λήπτη, αλλά δεν έχουν αντίρρηση να κάνω εγώ τον μεσάζοντα»!

Γιατί, όμως, διστάζουν; Οταν οι παππούδες μας δεν χρειάζονταν κάτι στο χωριό, ρωτούσαν όλους τους συγγενείς και τους φίλους μήπως μπορούσε κάποιος να το αξιοποιήσει.

Πώς καταλήξαμε να είμαστε τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανταλλαγή; «Πιστεύω ότι το εύκολο χρήμα μέσω δανείων και πιστωτικών καρτών τις περασμένες δεκαετίες μας έκανε όλους να σκεφτόμαστε “δεν βαριέσαι, θα αγοράσω άλλο” και να πετάμε στα σκουπίδια με πολλή ευκολίααντικείμενα που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Η οικονομική κρίση και οι γενικότερη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, είναι μια ευκαιρία για νέο επίπεδο αλληλεγγύης ανάμεσα στους πολίτες» σχολιάζει η κυρία Δημούδη.

Αλλωστε, η ανταλλαγή μπορεί να ειδωθεί και ως μια πολύ δημιουργική διαδικασία, μέσω της οποίας άγνωστοι κάνουν «δώρα» ο ένας στον άλλον, χωρίς απαραίτητα να βρίσκονται σε ανάγκη.

Η κυρία Μαρία Παξινού έχει χαρίσει παπούτσια, κοσμήματα και ένα κινητό, ενώ έχει λάβει σπάνια κομμάτια για την ασυνήθιστη συλλογή της από... οτιδήποτε σχετίζεται με την μπίρα! «Μέσω του xariseto.gr έχουμε λάβει συλλεκτικά ανοικτήρια, παλιές διαφημίσεις μπίρας και παράξενα ποτήρια για τη συλλογή μας. Για κάποιους αυτά ήταν άχρηστα αντικείμενα, αλλά για μας είναι αληθινοί θησαυροί. Αυτή είναι η μαγεία της ανταλλαγής» λέει.

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14966309&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000
Στιγμιότυπο από το παζάρι ανταλλαγής αντικειμένων στη Θεσσαλονίκη

 

Το δώρο θέλει και το «ευχαριστώ» του

Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε στο δίκτυο, η διαδικασία είναι απλή. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και μόλις δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό μπορείτε άμεσα να απαντήσετε στις αγγελίες άλλων μελών ή να αναρτήσετε τη δική σας. Οι προσφορές γίνονται δημοσίως, και όταν το χαριζόμενο αντικείμενο «κατακυρωθεί» σε κάποιον ανταλλάσσονται προσωπικά e-mail και τηλέφωνα και κανονίζεται το ραντεβού παραλαβής. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής, εκτός από μία, η οποία ακούγεται αυτονόητη αλλά μάλλον παραβιάζεται τόσο συχνά που οι ιδρυτές αναγκάστηκαν να τη γράψουν ακόμα και στους «όρους χρήσης»: Κάθε φορά που λαμβάνετε κάτι οφείλετε να κλικάρετε στο εικονίδιο που αναγράφει... «ευχαριστώ».

 

17/06/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;