Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

touch screenΗ ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και μιλάμε. Ορισμένοι θεωρούν ότι ζούμε μια νέα τεχνολογική αλλαγή παρόμοια με την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο. Δεν είναι μόνο οι νέοι τρόποι που επικοινωνούμε και καταναλώνουμε· η νέα ψηφιακή γλώσσα αλλάζει και τον τρόπο που σκεπτόμαστε και δημιουργούμε.

Τι σημαίνουν αυτά για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό; Είναι η Γηραιά Ηπειρος έτοιμη για τον νέο κόσμο; Πράγματι, η Ευρώπη ξεκινά από θέση ισχύος. Ισως να μη φτάνουμε πάντοτε στα μεγέθη της Microsoft ή της Google, όμως παράγουμε πολλά –από βιβλία και ταινίες έως μόδα και αθλητισμό– που καθιστούν ελκυστική τη νέα τεχνολογία. Η πρόκληση είναι να ενθαρρύνουμε την πρόσβαση για όλους στον ψηφιακό κόσμο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη ανταμοιβή του δημιουργικού ταλέντου, έτσι ώστε να εξακολουθήσουμε να επιτυγχάνουμε αριστεία στον χώρο αυτό. Η Ευρώπη πρέπει ν’ αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση: οι καλύτεροι Ευρωπαίοι δημιουργοί ήδη την αντιμετωπίζουν.

Η ευρωπαϊκή ραδιοτηλεόραση, για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει με μεγάλη επιτυχία τις νέες τεχνολογίες. Το μοντέλο μας, το να συνεργάζονται δηλαδή οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς με εμπορικούς φορείς, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πλουραλιστικής δημοκρατίας και των συνεχώς μεταβαλλόμενων απαιτήσεων ενός ποικίλου κοινού.

Ο κινηματογράφος, επίσης, παραμένει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ατού. Μπορεί να μην έχουμε τους υψηλότερους προϋπολογισμούς, όμως οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς, οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί μας συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο. Ισως περισσότερο από κάθε άλλη μορφή τέχνης, ο κινηματογράφος αντικατοπτρίζει τις εθνικές και περιφερειακές μας διαφορές. Αυτή όμως η ποικιλομορφία είναι που τον κάνει επιτυχημένο.

Προσβλέποντας στο μέλλον, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να απαντήσουν: Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους τομείς της δημιουργίας μας; Η πολιτική μας για τον ανταγωνισμό συμβάλλει στην εξασφάλιση της επιλογής και της καινοτομίας, ενώ η ενιαία αγορά παρέχει στους καταναλωτές διαφάνεια, εμπιστοσύνη και ελευθερία επιλογής.

Πρώτον, πρέπει να στοχοθετήσουμε τους περιορισμένους δημόσιους πόρους στις πιο στρατηγικές προτεραιότητες. Η Ε.Ε. όχι μόνο βοηθά τους τοπικούς κινηματογράφους να περάσουν στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και διευκολύνει, με την εγγύηση των δανείων, τη δανειοδότηση νέων σε ηλικία σκηνοθετών.

Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε τις σωστές τοπικές προϋποθέσεις για καινοτομία. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας φέρνει σε επαφή τα καλύτερα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και τις επιχειρήσεις μας για την κάλυψη του ελλείμματος καινοτομίας της Ευρώπης – ενώ μία από τις προτεραιότητες είναι η διερεύνηση της μελλοντικής προσφοράς μέσων και περιεχομένου.

Τρίτον, πρέπει να θέσουμε την εκπαίδευση στο επίκεντρο της ψηφιακής οικονομίας, κάτι που επιδιώκει η στρατηγική της Ε.Ε. για το 2020. Εργαζόμαστε για να αυξηθεί ο αριθμός των νέων στην τριτοβάθμια ή ισοδύναμη εκπαίδευση και για να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και ότι οι νέοι θα αναπτύξουν τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτούνται από τη δημιουργική οικονομία: την επιχειρηματικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τον ψηφιακό γραμματισμό.

 

09/06/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;