Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Οι ταινίες γίνονται realD, αύριο ίσως γίνουν super real3d ή ό,τι άλλο ελκυστικό στους νέους...

real d 3dΤην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της εικόνας σε όλη σχεδόν την κοινωνική ζωή, και ενώ θα περίμενε κανείς μια ευφορία, επικρατεί ένας πανικός στη βιομηχανία που στηρίζει τη διασκέδαση και την επικοινωνία. Πανικός, που επιβεβαιώνει τελικά το σλόγκαν του προ δεκαπενταετίας κινηματογραφικού Γκοτζίλα, «size does matter». Πράγματι, το μέγεθος είναι αυτό που μετράει. Το μεγάλο και το μικρό.

Το Χόλιγουντ σε κατάσταση νευρικής κρίσης άρχισε να βομβαρδίζει τις οθόνες με εικόνες 3D, που την επομένη έγιναν realD και που ίσως αύριο γίνουν superreal3d ή ό, τι άλλο super προσιτό στο νεανικό κυρίως κοινό των multiplex - τα οποία ίσως μεταλλαχθούν σε hi-tech λούνα παρκ ακολουθώντας τα ίχνη του σοφού Γκοτζίλα.

Παράλληλα με το θαυμαστό, σταθερό και γιγάντιο 3D, φετιχοποιείται και το ευέλικτο mobile των λίγων megapixel. Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, του Ιντερνετ και του ipad υπόσχεται μια οθόνη σε κάθε τσέπη του καταναλωτή. Μια πραγματικά μικρή οθόνη, ασύρματα συνδεδεμένη με έναν super server, όπου η πληροφορία και το θέαμα θα έχουν το ίδιο ειδικό βάρος προσμετρούμενο σε bytes.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα μέρος της πραγματικότητας γύρω από τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την εικόνα. Ταυτόχρονα, περιγράφουν εύγλωττα και τη μεγαλύτερη κρίση διανομής στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Τα multiplex δεν ήταν παρά ένας τρόπος κάθετης διανομής, που μεγιστοποιούσε τα κέρδη μέσα σε λίγα Σαββατοκύριακα. Αρκούσε μόνον η καταιγιστική διαφήμιση (ενίοτε γκρίζα, ταυτισμένη με την ενημέρωση) και ταινίες με προδιαγραφές blockbuster. Αυτός είναι και ο λόγος που το πιο ποιοτικό εμπορικό θέαμα βολεύτηκε σταδιακά στην τηλεόραση με τη μορφή σίριαλ για ενηλίκους. Το επόμενο βήμα, το 3D, ήρθε σε στιγμές ζάλης.

Ενα μοντέλο διανομής, που άντεξε στην επίθεση της τηλεόρασης και του βίντεο, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος από το ίντερνετ των μεγάλων ταχυτήτων...

Στο μεθεπόμενο βήμα του Χόλιγουντ, το κοινό ίσως βυθιστεί σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία θα εμφυτεύεται κατευθείαν στους νευρώνες του εγκεφάλου...

 

12/06/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;