24 Ιουνιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαίδευσης Ρομποτικής πήραν δύο χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο!
Τα αυτοκινούμενα ρομποτάκια διαγράφουν μια σύνθετη πορεία ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια, ενώ εντοπίζουν και μεταφέρουν αντικείμενα που συναντούν στον δρόμο τους. Την ίδια ώρα, το ανθρωπόμορφο ρομπότ που προσελκύει το ενδιαφέρον των περαστικών κουνώντας χέρια και κεφάλι και μιλώντας προωθεί την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από τη διαδραστική οθόνη που φιλοξενεί στο στήθος του, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της χώρας ως τουριστικού προορισμού.Τα ρομποτικά συστήματα, δημιουργήματα των παιδιών της Πτολεμαΐδας, που παρουσιάστηκαν στον δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαίδευσης Ρομποτικής στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, απέσπασαν δύο χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες του Γυμνασίου και του Δημοτικού και ένα ασημένιο στην ανοιχτή κατηγορία.
Για τις τρεις ομάδες –τον «Πτολεμαίο», την «BRT» και τους «LegoTours», όπως αποκαλούνται– αποτελούν το εισιτήριό τους στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής τον ερχόμενο Νοέμβριο στις Φιλιππίνες. Φέτος, εξάλλου, είναι η δεύτερη φορά που οι μαθητές της Πτολεμαΐδας πατούν το πόδι τους σε παγκόσμια διοργάνωση, αφού και πέρυσι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα της Ν. Κορέας.
Η επιτυχία δεν ήταν χωρίς τίμημα για τις τρεις μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου (Α. Γκέρτση, Αν. Ζαραφίδου, Ε. Κοκκινίδου), τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 9ου Δημοτικού (Κ. Ζαραφίδου, Τ. Κοκκινίδης, Ν. Τσαχουρίδης) και τη μεικτή ομάδα μαθητών και φοιτητών (Μ. Βεντούρης, Ν. Τσίκας, Α. Χατζησάββας, Ι. Χατζησάββας) που έμειναν κλεισμένοι στο Εργαστήρι Ρομποτικής στο 3ο Λύκειο, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν μπάσκετ στην αυλή.
Η αποκωδικοποίηση των μυστικών του προγραμματισμού και των αλγορίθμων τούς πήρε μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες ενασχόλησης μετά το πέρας των μαθημάτων τους, μέχρι να μάθουν να συναρμολογούν και να προγραμματίζουν τα ρομποτάκια τους. «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σε επιστήμονες, αλλά να “σπάσουμε τον πάγο” με τις νέες τεχνολογίες», είπε ο υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΠΛΗΝΕΤ) Πτολεμαΐδας, κ. Χ. Ζαραφίδης, εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος.
Η όλη προσπάθεια, όπως εξήγησε, ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής του ΠΛΗΝΕΤ συνειδητοποίησαν πως οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook) και των ίντερνετ καφέ χωρίς καμία καθοδήγηση ή έλεγχο, δημοσιοποιώντας άκριτα προσωπικά τους δεδομένα.
Ωστόσο, μετά τις επιτυχίες των μαθητών της περιοχής, οι εκπαιδευτικοί του ΠΛΗΝΕΤ ευελπιστούν πως το Εργαστήρι Ρομποτικής θα μπορεί να αποτελέσει κοιτίδα εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες για τους μαθητές ολόκληρου του νομού Κοζάνης, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Ζαραφίδης, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί να αποκτήσουν έδρα και στην Πτολεμαΐδα, πέραν της Αθήνας.
16/06/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV