Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

iBreviaryΈνας μοντέρνος 36χρονος Ιταλός ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας είχε το κάπως…βλάσφημο θάρρος να αναπτύξει μια εφαρμογή για το iPad που επιτρέπει στους συναδέλφους του ιερείς να εκτελούν την Θεία Λειτουργία έχοντας πάνω στην Αγία Τράπεζα όχι το κανονικό Συναξάρι, αλλά τη συσκευή της Apple.

Ο αιδεσιμότατος Πάολο Παντρίνι δεν είναι ένας τυχαίος ιερέας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αλλά σύμβουλος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Επικοινωνία με την Κοινωνία, που έχει δημιουργήσει το Βατικανό για να έλθει πιο κοντά στο λαό.

Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά και λατινικά, δηλαδή στις βασικές γλώσσες των καθολικών πιστών.

Πριν δύο χρόνια, ο Παντρίνι είχε «ξαναχτυπήσει», αναπτύσσοντας τότε το iBreviary (e-Σύνοψη ή Ωρολόγιο των Καθολικών), μια εφαρμογή για τα κινητά iPhones που περιείχε τις καθημερινές προσευχές που χρησιμοποιούν οι ιερείς. Μέχρι σήμερα, περίπου 200.000 άτομα, ιερείς και λαϊκοί, έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή.

Η νέα εφαρμογή για iPad είναι παρόμοια, αλλά επίσης περιλαμβάνει το πλήρες Συναξάρι, δηλαδή κάθε τι που λέγεται ή ψέλνεται στη διάρκεια της λειτουργίας των καθολικών καθ’ όλο τον χρόνο.

Η εφαρμογή θα προσφέρει μελλοντικές ανανεώσεις (updates) που θα περιέχουν διάφορα σχόλια και προτάσεις για κήρυγμα από τον άμβωνα.

«Τα κανονικά ιερά βιβλία της Εκκλησίας ποτέ δεν θα εξαφανιστούν, όμως δεν θα έπρεπε να σκανδαλιζόμαστε, αν πάνω στην Αγία Τράπεζα υπάρχουν τέτοιες συσκευές που βοηθάνε στην προσευχή», δήλωσε ο Παντρίνι, που ζει και ιερουργεί στην Τορτόνα, μια ενορία στην περιοχή του Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας.

Όπως είπε, η εφαρμογή του θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε εκείνους τους ιερείς που ταξιδεύουν πολύ και αναγκάζονται συχνά να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία σε μικρές ενοριακές εκκλησίες μέσα από παλιά, σκονισμένα και φθαρμένα λειτουργικά βιβλία.

Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, ο οποίος έχει δικό του iPod από το 2006, ακολουθεί μια στρατηγική προσέγγισης των νέων μέσω της νέας τεχνολογίας.

Μεταξύ άλλων, το Βατικανό έχει συχνή παρουσία στο YoutTube και στο Facebook,

Δεν είναι έτσι παράξενο που, μετά την επιτυχία της προηγούμενης εφαρμογής iBreviary, ο Παντρίνι κλήθηκε ως σύμβουλος στο πρόγραμμα νέας τεχνολογίας του Βατικανού, στη διεύθυνση pope2you.net.

Σύμφωνα με τον ιερέα, όπως είχε συμβεί και με το iBreviary, ο ίδιος, με δικά του χρήματα, είχε την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της νέας εφαρμογής, που δεν αποτελεί επίσημη ενέργεια του Βατικανού.

 

21/06/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;