Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Συνεχίστηκε και το 2009 η «αιμορραγία» των ανταγωνιστών του ΟΤΕ. Οι εναλλακτικοί πάροχοι εμφάνισαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς μεγάλες ζημίες, παρά τη θεαματική αύξηση των συνδρομητών τους και την αύξηση των εσόδων τους κατά 25%. Οι ζημίες (μετά φόρους) παρέμειναν στο επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση -όσες δηλαδή και το 2008- ενώ οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν στο επίπεδο των 130 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματά (προ φόρων, τόκων και επενδυτικών αποτελεσμάτων) παρέμειναν αρνητικά, στο ύψος των 114 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικοί πάροχοι 2009

Η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι οι λειτουργικές ζημίες μειώνονται, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) εμφάνισαν για πρώτη φορά το 2009 οριακά θετικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει ότι για αρκετές επιχειρήσεις έχει σταματήσει η αιμορραγία ρευστού. Τα κέρδη ΕΒΙΤDA για το 2009 διαμορφώθηκαν σε 4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 63 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σημείωσαν θετικά κέρδη ΕΒΙTDA είναι η Forthnet και η Hellas Online.

Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου εμφανίζονται υπερδανεισμένες, έχοντας συνολικές δανειακές υποχρεώσεις 440 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό ύψους 380 εκατ. ευρώ. Στην πράξη οι εταιρείες του κλάδου «σχοινοβατούν», καθώς ένας πιθανός πόλεμος τιμών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνεχή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας τους και επομένως να θίξει την ικανότητά τους να αποπληρώνουν τους δανειστές τους. Ο πόλεμος τιμών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την Οn Telecoms η οποία πουλάει με έκπτωση 25% τις υπηρεσίες της. Ο πόλεμος τιμών εκτιμάται ότι θα ενταθεί με την είσοδο, σύντομα, της κυπριακής Cyta Hellas στην αγορά της Αττικής. Η τελευταία διαθέτει πακέτα τηλεφωνίας και Internet που ξεκινούν από 15 ευρώ τον μήνα.

 

24/06/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;