Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο ανταγωνισμός έχει πιέσει κατακόρυφα τις τιμές. Ακριβότερες χώρες είναι Τουρκία και Λουξεμβούργο.

Μέση χρέωση μηνιαίας συνδρομής ευρυζωνικής σύνδεσης 2009-10Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί. Η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ, σχετικά με τη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων, εμφανίζει την Ελλάδα να διαθέτει τις φθηνότερες ευρυζωνικές συνδέσεις μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η ονομαστική μέση χρέωση μιας συνδρομής ευρυζωνικής σύνδεσης στην Ελλάδα καταγράφεται στα 31,6 δολ. ενώ η ίδια χρέωση εκφρασμένη στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κάθε χώρας ανέρχεται σε 27,72 δολ. Στην πρώτη περίπτωση, η Ελλάδα είναι «δευτεραθλητής» και στη δεύτερη περίπτωση «πρωταθλητής».

Ευρυζωνικές συνδέσεις με χαμηλές χρεώσεις ωστόσο βρίσκουν και οι καταναλωτές στην Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ οι πιο ακριβές χρεώσεις εφαρμόζονται στο Λουξεμβούργο και την Τουρκία. Στο Λουξεμβούργο μάλιστα η ονομαστική μέση χρέωση μιας ευρυζωνικής σύνδεσης είναι τριπλάσια από εκείνη στην Ελλάδα και ανέρχεται σε 127 δολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα κοστίζουν (ονομαστικά) μεταξύ 28,8 έως 41,3 δολ. Αυτό το εύρος τιμών είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και καταδεικνύει την απλότητα των χρεώσεων και των προσφερομένων πακέτων. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις κοστίζουν από 7,6 δολ. έως και 1.263 δολ. χρησιμοποιώντας πολύπλοκες μεθόδους ογκοχρέωσης, ενώ στην Ελλάδα η χρήση του Ιnternet είναι απεριόριστη.

Μετρώντας το κόστος ανά μονάδα ευρυζωνικότητας, η χώρα δεν είναι η πιο φθηνή. H έλευση των οπτικών ινών έχει αλλάξει δραστικά τα δεδομένα και η πιο φθηνή χώρα ανά μονάδα ευρυζωνικότητας (κόστος ανά Μbps) είναι η Ιαπωνία. Στη χώρα αυτή κάθε Mbps κοστίζει 0,14 δολ. ενώ στη χώρα μας κάθε Μbps κοστίζει περίπου 1 δολάριο. Στη Μάλτα κάθε Mbps κοστίζει σχεδόν 10 δολ.

Ενα δεύτερο θετικό στοιχείο που προκύπτει για τη χώρα από τη νέα μελέτη του ΟΟΣΑ, είναι ότι και στο 2009 η χώρα παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η διείσδυση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες (ανήλθε σε 17% του πληθυσμού) όταν η μέση αύξηση της διείσδυσης στη ζώνη του ΟΟΣΑ ήταν 1,6 ποσοστιαίες μονάδες. Παρά όμως τη σημαντική αυτή αύξηση, η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται χαμηλά και στην 25η θέση μεταξύ των 31 χωρών της ζώνης.

Ο μέσος όρος της διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 23,3%.

Την υψηλότερη διείσδυση εμφανίζει η Ολλανδία (37%), ενώ τη μικρότερη διείσδυση εμφανίζει η Τουρκία (9%) .

Τα στοιχεία αφορούν ενσύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις χαλκού (DSL), οπτικών ινών (Fibre) και καλωδιακής τηλεόρασης (Cable). Δεν περιλαμβάνονται οι συνδέσεις ασύρματης σύνδεσης (π.χ. κινητής τηλεφωνίας).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά κινείται δυναμικά προς την τεχνολογία των οπτικών ινών, αφού οι (συνδέσεις) οπτικής ίνας κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνολογίας. «Περισσότερο από το 50% των ευρυζωνικών συνδέσεων στη Ιαπωνία και την Κορέα βασίζονται στη συγκεκριμένη τεχνολογία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είμαστε στην αρχή στις οπτικές ίνες

Μηδενική είναι η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων βασισμένων σε οπτικές ίνες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αρκετές χώρες δεν έχουν αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία κ.ά. Πρωτοπόρος στην Ευρώπη εμφανίζεται η Σλοβακία, αφού περίπου το 20% των νοικοκυριών συνδέεται μέσω οπτικής ίνας. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Δανία. Αξιοσημείωτη είναι πλέον και η διείσδυση των οπτικών ινών και στα νοικοκυριά στις ΗΠΑ (13,1%).

Συνολικά πλέον το 11% των ευρυζωνικών συνδέσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ αφορά συνδέσεις οπτικής ίνας, το 59% συνδέσεις χαλκού (DSL), ενώ μερίδιο 29% κατέχουν συνδέσεις καλωδιακής τηλεόρασης.

 

25/06/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;