30 Ιουνιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Επίσκεψη Μεντβέντεφ με στόχο εισαγωγή τεχνογνωσίας και επαναπατρισμό Ρώσων επιστημόνων
Mε τη φιλοδοξία να αναπτύξει τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέπτεται σήμερα τη Σίλικον Bάλεϊ, στη βόρεια Καλιφόρνια, προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του αποβλέπουν στην προσέλκυση τεχνολογικών ταλέντων, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων για τη θεμελίωση μιας ρωσικής Σίλικον Bάλεϊ στην περιοχή Σκόλκοβα, στα περίχωρα της Μόσχας, όπου βρίσκεται η ομώνυμη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι η διαφοροποίηση της ρωσικής οικονομίας και ο περιορισμός του βαθμού εξάρτησής της από την παραγωγή πετρελαίου και τις πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θεωρεί κρίσιμη την προσέγγιση της Δύσης, και δη των ΗΠΑ.
Mια πρόγευση του οράματος του Ρώσου προέδρου άφησε την περασμένη εβδομάδα η ομιλία του στη Αγία Πετρούπολη, όπου σε διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ τόνισε ότι «το μέλλον της χώρας μας και η ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας με τις ξένες επιχειρήσεις και τα ξένα πανεπιστήμια». Κατά την παραμονή του στην Καλιφόρνια, ο Ρώσος πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Eρικ Σμιθ, ενώ επρόκειτο να μιλήσει και στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της ρωσικής οικονομίας σήμερα, είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Χιλιάδες Pώσοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στο Ισραήλ. Τώρα, η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να πείσει αυτές τις διάνοιες στις νέες τεχνολογίες να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους.
Για να το επιτύχει, τον περασμένο Φεβρουάριο έριξε την ιδέα δημιουργίας μιας «καινοτόμου πόλης», όπου θα στεγάζονται οι νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, το τεχνολογικό πάρκο Ινογκραντ. Και μόλις τέσσερις μήνες μετά, το προικοδότησε με πλούσια χρηματοδότηση, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που συνέλεξε από επιχειρηματίες και επιστημονικές οργανώσεις.
Στην Καλιφόρνια, θα προσπαθήσει να πείσει τους Pώσους επιστήμονες να συμμετάσχουν στην «καινοτόμο πόλη» του. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν βοηθήσει άλλες χώρες, όπως την Κίνα. Hδη η Cisco Systems υποσχέθηκε τη δική της συμμετοχή.
23/06/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV