Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Επίσκεψη Μεντβέντεφ με στόχο εισαγωγή τεχνογνωσίας και επαναπατρισμό Ρώσων επιστημόνων

Mε τη φιλοδοξία να αναπτύξει τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέπτεται σήμερα τη Σίλικον Bάλεϊ, στη βόρεια Καλιφόρνια, προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του αποβλέπουν στην προσέλκυση τεχνολογικών ταλέντων, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων για τη θεμελίωση μιας ρωσικής Σίλικον Bάλεϊ στην περιοχή Σκόλκοβα, στα περίχωρα της Μόσχας, όπου βρίσκεται η ομώνυμη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων. Μακροπρόθεσμος στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι η διαφοροποίηση της ρωσικής οικονομίας και ο περιορισμός του βαθμού εξάρτησής της από την παραγωγή πετρελαίου και τις πρώτες ύλες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θεωρεί κρίσιμη την προσέγγιση της Δύσης, και δη των ΗΠΑ.

Mια πρόγευση του οράματος του Ρώσου προέδρου άφησε την περασμένη εβδομάδα η ομιλία του στη Αγία Πετρούπολη, όπου σε διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ τόνισε ότι «το μέλλον της χώρας μας και η ανταγωνιστικότητά της στις διεθνείς αγορές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας με τις ξένες επιχειρήσεις και τα ξένα πανεπιστήμια». Κατά την παραμονή του στην Καλιφόρνια, ο Ρώσος πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Eρικ Σμιθ, ενώ επρόκειτο να μιλήσει και στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές της ρωσικής οικονομίας σήμερα, είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Χιλιάδες Pώσοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στο Ισραήλ. Τώρα, η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να πείσει αυτές τις διάνοιες στις νέες τεχνολογίες να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα τους.

Για να το επιτύχει, τον περασμένο Φεβρουάριο έριξε την ιδέα δημιουργίας μιας «καινοτόμου πόλης», όπου θα στεγάζονται οι νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, το τεχνολογικό πάρκο Ινογκραντ. Και μόλις τέσσερις μήνες μετά, το προικοδότησε με πλούσια χρηματοδότηση, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που συνέλεξε από επιχειρηματίες και επιστημονικές οργανώσεις.

Στην Καλιφόρνια, θα προσπαθήσει να πείσει τους Pώσους επιστήμονες να συμμετάσχουν στην «καινοτόμο πόλη» του. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν βοηθήσει άλλες χώρες, όπως την Κίνα. Hδη η Cisco Systems υποσχέθηκε τη δική της συμμετοχή.

 

23/06/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;