03 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
«Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία», έλεγε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας «να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης...».
Σε εξαγωγέα τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εξελίσσεται η μικρή αλλά ισχυρή στον χώρο της πληροφορικής Εσθονία. Δημιουργώντας εφαρμογές e-government και παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η μικρή χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 1,3 εκατομμύριο κατοίκους έχει ήδη βοηθήσει πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Μολδαβία μαζί με 40 ακόμη κράτη. Την περίοδο αυτή μάλιστα οι Εσθονοί ετοιμάζουν τα νέα project τους για την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και την Αϊτή.
«Είναι σύνηθες εδώ στην Εσθονία», έλεγε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας «να χρησιμοποιούμε διαδικτυακές εφαρμογές σε επίπεδο κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης αλλά και στον επιχειρηματικό κλάδο». Ο πρωθυπουργός Andrus Ansip μιλάει για περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων την ίδια στιγμή που όλοι οι κάτοικοι της χώρας μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε εθνικές και τοπικές εκλογές, να ελέγξουν τον ιατρικό τους φάκελο και το μητρώο τους στην αστυνομία.
Το 92% των Εσθονών φορολογούμενων συμπλήρωσε τις ετήσιες δηλώσεις του από το ίντερνετ ενώ παράλληλα το 79% πραγματοποιεί διατραπεζικές συναλλαγές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Έπειτα από πέντε δεκαετίες υπό Σοβιετική κατοχή, το 1991, η Εσθονία επέλεξε να γίνει μια χώρα υψηλών τεχνολογιών κυρίως διότι από πριν διέθετε μια τεχνογωσία την οποία και ανέπτυξε. Το 2002 η κυβέρνηση της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις εστίασαν στη δημιουργία υποδομών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την αυτοχρηματοδότηση σχετικών projects.
Από το 2008 η Εσθονία έχει επενδύσει 320.000 ευρώ στην Παλαιστίνη για εξοπλισμό πληροφορικής σε δημόσιες υπηρεσίες, στην αστυνομία, ακόμη και την εκπαίδευση.
30/06/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV