Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

κεραίες κινητής τηλεφωνίαςΟι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε επίπεδο κάλυψης δικτύου και ποιότητας υπηρεσιών για δύο λόγους: Αφενός, οι αρμόδιες Αρχές -με πρώτη αυτήν των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- καθυστερούν να εκδώσουν τις σχετικές άδειες για την αδειοδότηση σταθμών βάσης, αφετέρου η φορολόγηση των υπηρεσιών είναι «υπερβολική». Τις επιπτώσεις από την στασιμότητα στην επίλυση των θεμάτων αυτών καταδεικνύει μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ICAP για την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

«Πληρώνουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα»

Επικαλούμενη την μελέτη αυτή, η ΕΕΚΤ υποστηρίζει ότι κινδυνεύουν προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τριετία -την στιγμή μάλιστα που οι επενδύσεις στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθούν σωρευτικά κατά 33% περίπου.

Από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας η Πολιτεία έχει εισπράξει 930 εκατομμύρια ευρώ και κάθε χρόνο οι εταιρείες του κλάδου καταβάλλουν τέλη 32,5 εκατομμύρια. Σε αυτά τα κόστη, προσθέτονται έξοδα αδειοδότησης 35 εκατομμυρίων. Η διαδικασία αδειοδότησης χαρακτηρίζεται «πλήρως ανεπαρκής» και χρονοβόρα (αφού απαιτεί δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρκούν 7,2 μήνες κατά μέσο όρο) και εμπλέκει εννέα δημόσιες υπηρεσίες (σε σχέση με 1-3 δημόσιους φορείς στην Ευρώπη).

«Υψηλή η φορολόγηση»

Η φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. και διαμορφώνεται στο 40,7% του συνολικού κόστους (20,6% στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών). Μόνο τον τελευταίο χρόνο δε, αυξήθηκε κατά 100%. Οι μειώσεις τιμών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (35,5% την τελευταία δεκαετία) αντισταθμίζονται από την υψηλή φορολογία, καταδεικνύει η μελέτη ΟΠΑ/ICAP.

H EEKT υποστηρίζει ότι όπως επισημαίνεται από τη μελέτη αυτή, στην περίπτωση που η Πολιτεία διευκολύνει την ανάπτυξη του κλάδου και η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας ενισχυθεί στο 37,3%, ο κλάδος θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5% στην πλευρά της προσφοράς (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και 1,6% από την χρήση του mobile broadband, θα δημιουργηθούν 22 χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας και θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Από την άλλη: Τι συμβαίνει με τις κεραίες;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη χώρα μας είναι εγκατεστημένες περίπου 8.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων οι 2.500 στην Αθήνα. Άλλες 4.000 περίπου κεραίες εξυπηρετούν τα δίκτυα σταθερής ασύρματης επικοινωνίας.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου συνεπάγεται την ύπαρξη ενός δικτύου σταθμών βάσης, έκαστος των οποίων καλύπτει μία ορισμένη περιοχή. Η επικοινωνία ενός κινητού τηλεφώνου με ένα σταθμό βάσης, και το αντίστροφο, γίνεται με ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Ο σταθμός βάσης επικοινωνεί στη συνέχεια με κάποια κέντρα ώστε να γίνει εφικτή η επικοινωνία με τον συνδρομητή που επιθυμούμε. Επειδή κάθε σταθμός βάσης έχει περιορισμένη χωρητικότητα κλήσεων, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση σημαντικού αριθμού εντός των μεγάλων πόλεων.

Με τον Ν.3431/2006, τα όρια έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από κεραίες μειώνονται στο 70% των αντίστοιχων ορίων τα οποία προτείνονται στη Σύσταση της Ε.Ε. Σε περίπτωση εγκατάστασης κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μ. από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, νοσοκομείων και γηροκομείων τα όρια έκθεσης μειώνονται στο 60% των ορίων της Σύστασης της Ε.Ε. Δεν επιτρέπεται, επίσης, η εγκατάσταση κεραιών πάνω στα κτίρια αυτά.

Η τήρηση των ορίων έκθεσης διαπιστώνεται, πριν την εγκατάσταση μιας κεραίας, με την εκπόνηση μελέτης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία υποβάλλεται στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα
(αρχείο .doc / 1.6mb) για την Κινητή Τηλεφωνία και τις Επιπτώσεις της στην Υγεία και στο Περιβάλλον από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

 

01/07/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;