Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

fifa world cup 2010 logoΣε μεγάλο πονοκέφαλο για τη FIFA έχουν εξελιχθεί τα αλλεπάλληλα και σοβαρότατα λάθη των διαιτητών στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα αμφισβήτηση στην εμμονή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ενάντια στη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Οταν η μπάλα στο σουτ του Λάμπαρντ περνά περίπου μισό μέτρο τη γραμμή τέρματος και δεν καταλογίζεται γκολ, ενώ μετρά τέρμα του Τέβες από εμφανέστατη θέση οφσάιντ, τότε είναι αναντίρρητο ότι κάτι πρέπει να γίνει για τη διάσωση του κύρους του ποδοσφαίρου.

Παραδοσιακά η FIFA αντιτάσσεται στην είσοδο της τεχνολογίας στο άθλημα, όπως έχει γίνει με επιτυχία σε άλλα, όπως το τένις και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ετσι αρνείται τη χρήση των ριπλέι για τη διαλεύκανση μιας φάσης, παρά μόνο εάν πρόκειται εκ των υστέρων για πειθαρχικούς λόγους. Για πόσο ακόμη όμως;

«Θα πρέπει κάποιας μορφής τεχνολογία να εφαρμοστεί, κινδυνεύει η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου», ήταν η κραυγή αγωνίας του τεχνικού της Πορτογαλίας, Κάρλος Κεϊρόζ, που πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βλέπουν τι συμβαίνει. Ισως να πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το ποδόσφαιρο οφείλει να προχωρήσει και να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία», είπε, απηχώντας την έκκληση ακόμη και πολιτικών όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τις τελευταίες ημέρες.

Η εξέλιξη αποτελεί κόλαφο για τη FIFA, που βεβαίως δεν έχει κανέναν να την ελέγχει στο έργο της, όμως η ηγεσία της λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν ότι του χρόνου είναι προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της από τις εθνικές ομοσπονδίες.

Προ του κινδύνου λοιπόν να χάσει τις θετικές εντυπώσεις από την άρτια διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ν. Αφρική, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ έσπευσε να κάνει ένα βήμα πίσω και να δεχθεί να συζητηθεί το επιμέρους θέμα του ηλεκτρονικού ελέγχου της γραμμής τέρματος.

Αφού ζήτησε συγγνώμη από τις ομοσπονδίες της Αγγλίας και του Μεξικού, ο κ. Μπλάτερ ανέφερε: «Το μόνο ζήτημα το οποίο πρόκειται να επαναφέρουμε σε συζήτηση είναι η χρήση της τεχνολογίας για τη γραμμή του τέρματος, κι αυτό θα πέσει στο τραπέζι στο διήμερο 21-22 Ιουλίου στο Κάρντιφ της Ουαλλίας».

«Θα ήταν ανοησία να μην ξανανοίξουμε τον φάκελο της τεχνολογίας, ύστερα από τα εμφανή αυτά διαιτητικά λάθη», είπε ο Ελβετός μεγαλοπαράγοντας, που δύο μόλις χρόνια νωρίτερα διακήρυττε: «Ας αφήσουμε το ποδόσφαιρο να έχει τα λάθη του».

Στροφή 180 μοιρών; Μάλλον λίγοι θα έχουν πειστεί για κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο είναι ο πρόεδρος της FIFA να έχει κάνει μια προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης που έχει αναστατωθεί από ό,τι βλέπει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Αλλωστε ο κ. Μπλάτερ δεν ανέλαβε και καμία δέσμευση για εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, παρά μόνο ότι θα ξανασυζητηθεί.

Και για να μην τρέφουν οι φίλαθλοι και πολλές ελπίδες ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει, φρόντισε να διαβάλει και τις προτεινόμενες τεχνολογικές εφαρμογές στη γραμμή τέρματος – χωρίς φυσικά να πει κουβέντα για τη δυνατότητα εκτίμησης φάσεων από τηλεοπτικό ριπλέι.

«Μέχρι τώρα όλες οι συζητήσεις περί εισαγωγής της τεχνολογίας αφορούν την τοποθέτηση ενός μικροτσίπ στις μπάλες. Αυτή όμως η καινοτομία κολλάει στην πράξη. Την πατέντα αυτού του συστήματος την έχει κατοχυρώσει η (εταιρεία αθλητικών ειδών) Adidas, άρα όποια άλλη εταιρεία θα θέλει να κατασκευάσει μπάλες θα πρέπει να αγοράσει τα δικαιώματα, αλλιώς η Adidas θα δρα μονοπωλιακά», είπε ο κ. Μπλάτερ, με λόγια που περισσότερο αγγίζουν μια εμπορική εταιρεία παρά τους φιλάθλους.

«Επιπλέον, είναι και το ζήτημα των μικροκυμάτων με τα οποία λειτουργούν τα μικροτσίπ. Μπορεί κανείς να τα μπλοκάρει, ενώ συχνά μπαίνουν και παίκτες μπροστά και το σύστημα θα καθίσταται ανενεργό στην πράξη», είπε ο Ελβετός.

Ο ίδιος αντιδρά και στην άλλη εφαρμογή που προτείνεται, το γνωστό στους φίλους του τένις ως Χοκ-Αϊ, δηλαδή το Μάτι του Γερακιού. Πέρα από την επιτυχή του χρήση στην αντισφαίριση, η εταιρεία που το δημιούργησε έχει ήδη ετοιμάσει και εφαρμογή για το ποδόσφαιρο εδώ και δύο χρόνια, που όμως προσκρούει στη FIFA. Ο κ. Μπλάτερ ισχυρίζεται ότι «δεν έχει εκατό τοις εκατό ακρίβεια».

Ο δημιουργός του συστήματος, Πολ Χόκινς, δηλώνει όμως πως ο πρόεδρος της FIFA δεν έχει αφιερώσει ικανό χρόνο για να το προσέξει. «Υπάρχει αναμφίβολα ελλιπής κατανόηση του συστήματος, κάτι που νομίζω ότι έχει επηρεαστεί από την κακή τους λειτουργία στη λήψη αποφάσεων», είπε ο κ. Χόκινς, που είναι κι αυτός δύσπιστος στην αλλαγή στάσης της ομοσπονδίας, η οποία εμφανώς φοβάται την αλλοίωση του «ανθρώπινου χαρακτήρα», όπως λέει, του ποδοσφαίρου, προσθέτοντας ότι αν βάλεις την τεχνολογία, δεν θα ξέρεις πού να σταματήσεις, προξενώντας συνεχείς διακοπές στο παιχνίδι τελικά. Ομως πέντε δευτερόλεπτα μέχρι τη λήψη της σωστής απόφασης, δεν θα ενοχλούσαν τους φιλάθλους. Ούτε και τους διαφημιστές!

«Χρυσάφι» στη Ν. Αφρική

Σπουδαία αναμένεται να είναι τα έσοδα της FIFA από τη φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οικονομικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κορυφαία επένδυση για την ομοσπονδία, αφού αναμένεται να καρπωθεί περί τα 1,55 δισ. ευρώ από τη διοργάνωση, χάρη στα τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του κόστους το έχει επωμιστεί η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Το κόστος αυτό υπολογίζεται πλέον στα 3 με 4,5 δισ. ευρώ, με τη FIFA να συνεισφέρει γύρω στα 850 εκατ. ευρώ.

 

04/07/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;