10 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Εξαιρετική δυνατότητα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει η εξοικείωση που έχουν οι Eλληνες έφηβοι με το Διαδίκτυο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τους γονείς τους και την πολιτεία. Αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων από τη γραμμή βοήθειας και ενημέρωσης για το Διαδίκτυο «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ».
Δυναμικό πολυεργαλείο
«Οι έφηβοι μπορούν να κινούνται σε ασφαλείς ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου, να πληρώνουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας ηλεκτρονικά, να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην εκπαίδευση. Οι σημερινοί έφηβοι μπορούν καλύτερα από μας να εντάξουν στη ζωή μας το δυναμικό πολυεργαλείο, το Διαδίκτυο, εάν η εξοικείωση που έχουν με αυτό ενισχυθεί μέσω της κατάλληλης γνώσης και της προσοχής μας», ανέφερε ο κ. Κορμάς.
Κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας της, η τηλεφωνική γραμμή «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» (800 11 800 15) από τον Αύγουστο 2009 μέχρι και τον Μάιο 2010 δέχθηκε 982 αιτήματα. Από αυτά το 41,1% αφορούσε αναζήτηση πληροφοριών, το 35,8% εξάρτηση από το Διαδίκτυο, 7,64% απάτες, 6,31% επικίνδυνο περιεχόμενο, 5,54% κλοπή προσωπικών δεδομένων. Ακόμα, 13 κλήσεις αφορούσαν την ανορεξία, 10 την αποπλάνηση ανηλίκων, 3 την πρόθεση αυτοκτονίας και δύο τον εκφοβισμό. Μια κλήση αφορά αποπλάνηση ανήλικης από καθηγητή της, υπόθεση που οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Μεγάλο μέρος ενδιαφέροντος του κοινού αφορά τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καθώς φαίνεται ότι έχει μπει για καλά στη ζωή των ανηλίκων.
Ο μικρότερος διαπιστωμένος χρήστης του Facebook στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κορμά, είναι επτά ετών, ενώ έχει παρατηρηθεί κατά κόρον κακή χρήση της ιστοσελίδας από ανηλίκους. Ανησυχητική ενίσχυση παρατηρήθηκε όσον αφορά τον διαδικτυακό τζόγο από ανηλίκους, ενώ και το ενδιαφέρον για σελίδες πορνογραφίας έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, ανήλικοι δημιουργούσαν προφίλ με στοιχεία συμμαθητών τους με σκοπό να τους διαβάλουν ή και ολόκληρες ομάδες (groups) παρενόχλησης άλλων παιδιών με τίτλους όπως «Μαζέψτε 1.000 υπογραφές για να αδυνατίσει ο τάδε...».
Διέξοδος στην οθόνη
Αυξημένος είναι και ο αριθμός ανηλίκων εθισμένων στη χρήση Διαδικτύου, ενώ 82 παιδιά με συμπτώματα εθισμού του Διαδικτύου παρακολουθούνται από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδ. Κλινικής του Παν. Αθηνών. Για πρώτη φορά παρατηρείται εθισμός από πιο μεγάλα άτομα, δηλαδή από φοιτητές που αφήνουν τις πόλεις τους για σπουδές, δεν καταφέρνουν να προσαρμοστούν και βρίσκουν διέξοδο στην οθόνη του υπολογιστή τους.
07/07/2010 - kathimerini.gr / ethnos.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV