13 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η περίοδος των διακοπών είναι ένα σίγουρο τεστ για να διαγνωσθεί κατά πόσον ο εργαζόμενος πάσχει από... τον αλκοολισμό της εργασίας. Αν, για παράδειγμα, φεύγοντας για την εξοχή παίρνει μαζί του και το... laptop, τότε η εργασιομανία του έχει προχωρήσει πολύ και οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Το laptop, λένε, είναι ένα αδιάψευστο σύμπτωμα ευρέως αναγνωρίσιμο «ακόμη και στις πλαζ» και περιγράφεται και στο εγχειρίδιο «Οδηγός Βοηθείας για τον Αλκοολικό της Εργασίας» του Dr Bryan Robinson.
Η σύγχρονη τεχνολογία γίνεται το «όχημα» για τον σύγχρονο αυτό εθισμό, αφού οι μικρές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μεταμφιέζουν τον «αλκοολισμό της εργασίας» σε επικοινωνία κι έτσι ο εργασιομανής καμουφλάρει την αδυναμία του να απομακρύνει τη σκέψη του από την εργασία και το περιβάλλον της.
Τα συμπτώματα, αν και είναι σαφή, βρίσκουν εύκολο άλλοθι τη συμπεριφορά ενός υπεύθυνου και ευσυνείδητου στελέχους, που θέλει να έχει τον έλεγχο της διεκπεραίωσης των καθηκόντων του ώς την τελευταία λεπτομέρεια. Eτσι, ο «αλκοολικός» αρνείται ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών του είτε κατά την απουσία του λόγω ασθένειας να μεταθέσει την ευθύνη αυτή σε άλλους – κάτι που εντάσσεται στα σοβαρά συμπτώματα του αλκοολισμού της εργασίας. Ο κ. Robinson περιγράφει, μάλιστα, ότι στην περίοδο των διακοπών ένας αλκοολικός της εργασίας μπορεί να εμφανίσει ώς και στερητικό σύνδρομο, όπως όταν στερείς το μπουκάλι με το πιοτό από τον αλκοολικό. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσει πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Aλλο σύμπτωμα θεωρείται η τάση να εμπλέκει τους φίλους σε κοινές επαγγελματικές δραστηριότητες ή να επιδιώκει την απασχόληση του/της συντρόφου στον ίδιο εργασιακό χώρο. Eτσι, ο χώρος εργασίας νοείται πλέον και ως ο τόπος διαμονής.
Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει όλα τα καταγεγραμμένα συμπτώματα του αλκοολικού της εργασίας. Eνα ή δύο από αυτά όταν υπάρχουν σε υψηλό βαθμό είναι αρκετά για να «ανάψει το κόκκινο λαμπάκι» ότι οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι πολλές και περιλαμβάνουν δυσκολίες στον ύπνο, σωματικές ενοχλήσεις λόγω άγχους και αλλά πολλά. Αν λοιπόν ο αυτοέλεγχος και η αυτοσυγκράτηση δεν αποδώσουν, τότε μπορούμε να οργανώσουμε ομάδες αυτοβοήθειας για τη... θεραπεία των θυμάτων. Και τώρα, Kαλές Διακοπές, με ή χωρίς... laptop!
11/07/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV