Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Για πολλοστή φορά ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου (μαζί και οι πιστωτικές τους κάρτες) έπεσαν θύματα ενός επιτηδείου και για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως η γνώση της ανθρώπινης ψυχολογίας είναι τελικά πιο σημαντική από τη γνώση των μηχανών και του τρόπου που αυτές δουλεύουν.

http://s.enet.gr/resources/2010-07/31-1-thumb-large.jpg
Στον κατάλογο των online υπηρεσιών όπου διαπιστώθηκε η παραβίαση λογαριασμών συνδρομητών μπήκε το iTunes. Αντε, και σ' ανώτερα...

Ο Βιετναμέζος που φέρεται να είναι ο ιθύνων νους μιας περίπτωσης online απάτης, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν συνδρομητές του ηλεκτρονικού καταστήματος της Apple iTunes, δεν φαίνεται να δυσκολεύτηκε στην εφαρμογή του σχεδίου του.

Απέκτησε πρόσβαση σε μερικές εκατοντάδες λογαριασμούς συνδρομητών, χρεώνοντας τις πιστωτικές τους κάρτες με αρκετές εκατοντάδες δολάρια. Εγινε αντιληπτός όταν οι εφαρμογές λογισμικού που είχε δημιουργήσει ο Βιετναμέζος... σάρωσαν τον κατάλογο των πωλήσεων του iTunes καταλαμβάνοντας 42 από τις θέσεις του τοπ-50.

Η Apple φρόντισε να... εξορίσει τις εφαρμογές και τον δημιουργό τους από το iTunes, αλλά στο μεταξύ το κακό είχε γίνει για τουλάχιστον 400 συνδρομητές, οι πιο άτυχοι από τους οποίους είδαν τον λογαριασμό της κάρτας τους να «φουσκώνει» κατά 1.500 δολάρια (σ.σ. σύνολο μόλις 600.000 δολάρια!).

Η υπόθεση διερευνάται, όπως πάντως φαίνεται ο (όχι και τόσο) αγαπητός κύριος χτύπησε τους συνδρομητές εκεί ακριβώς που έπασχαν - στον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού τους στο iTunes. Οπως κάθε ανάλογη υπηρεσία που λειτουργεί στο Διαδίκτυο, το iTunes ζητεί από τους χρήστες του να δημιουργήσουν έναν κωδικό πρόσβασης. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία «1-Click», στο πλαίσιο της οποίας τα στοιχεία της συναλλαγής (μαζί και ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας) αποθηκεύονται σε ένα σημείο του iTunes.

Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα «θυμάται» τον συνδρομητή και όταν αυτός πραγματοποιεί μια αγορά δεν χρειάζεται να εισάγει κάθε φορά τον αριθμό της κάρτας και τις υπόλοιπες πληροφορίες χρέωσης. Βολικό, αλλά αν έχεις έναν... χτικιάρικο κωδικό πρόσβασης είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας.

Εκ των υστέρων και σε παρόμοια περιστατικά διαπιστώνεται πως οι συνδρομητές χρησιμοποιούν κωδικούς της μορφής «12345» ή «abcde» που είναι απλώς παιχνιδάκι για κάποιον με στοιχειώδεις γνώσεις να τους αποκτήσει και να εξασφαλίσει πρόσβαση στον λογαριασμό.

Στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής αντιμετώπισης, η Apple ζήτησε από τους συνδρομητές που έπεσαν θύματα του Βιετναμέζου να αλλάξουν τους κωδικούς (σ.σ. υποψιαζόμαστε πως κάποιοι θα χρησιμοποίησαν πάλι κάποιο... εμπνευσμένο συνδυασμό της μορφής «54321») και οι κάρτες τους ακυρώθηκαν για να μη γίνει μεγαλύτερο κακό και εμφανιστούν σε αυτές χρεώσεις για αγορές επαύλεων στην Καραϊβική.

Φυσικά μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν οι επιτήδειοι, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών του Διαδικτύου που με τους ασθενικούς τους κωδικούς είναι σαν να αφήνουν στον πραγματικό κόσμο το κλειδί στην εξώπορτα και να βγαίνουν βόλτα...

 

10/07/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;