Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

smartphoneΤα smartphones είναι η νέα τάξη πραγμάτων στην κινητή τηλεφωνία. Ωστόσο, η ταχύτατη τεχνολογική τους εξέλιξη και τα ποικίλα χαρακτη­ριστικά δημιουργούν πονοκέφαλο σε καταναλωτές και... παρόχους

Το 2000 όταν γινόταν λόγος από όσους εμπλέκονταν στον χώρο της κινητής ακόμη τηλεφωνίας ότι το μέλλον είναι στη χρήση των κινητών τηλεφώνων για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και γενικότερα στις υπηρεσίες δεδομένων, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι αυτό ίσως και να μη συνέβαινε ποτέ.

Η άποψη των τελευταίων έδειχνε να επιβεβαιώνεται μέχρι το 2007, οπότε και το iPhone της Apple ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα. Το κινητό τηλέφωνο -ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, γνωστά και ως smartphones- δεν είναι απλώς μία συσκευή για να πραγματοποιούμε και να δεχόμαστε κλήσεις ή να στέλνουμε μηνύματα. Αλλά ένας μικρός φορητός υπολογιστής με πολύ περισσότερες «αρμοδιότητες» συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης στο Internet.

Εντυπωσιακή άνοδος

Η άνοδος της δημοφιλίας των smart­phones είναι εντυπωσιακή, καθώς πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων στις ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Μόνο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι απαραίτητο ότι χαίρονται και τόσο με την αύξηση της δημοφιλίας του mobile Internet. Και αυτό γιατί τα δίκτυα τους έχουν αρχίσει να υπερφορτώνονται λόγω μεγάλης χρήσης, χωρίς, μάλιστα, τα έσοδα από τις νέες υπηρεσίες να είναι αντίστοιχα με εκείνα από τις υπηρεσίες φωνής.

Το μεγαλύτερο «πρόβλημα» που έφερε το iPhone και όλα τα υπόλοιπα προηγμένα smartphones είναι η αύξηση της κίνησης σε τέτοιο βαθμό που αρκετά δίκτυα δείχνουν να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Στις ΗΠΑ, η AT&T έχει μεν το πλεονέκτημα να έχει την αποκλειστικότητα στην πώληση του iPhone, όμως, τα παράπονα των χρηστών για την ποιότητα του δικτύου της είναι υπερβολικά πολλά και δεν είναι τυχαίο ότι ο Στιβ Τζομπς, ο διευθύνων σύμβουλος, συνήθως χρησιμοποιεί WiFi συνδέσεις για τις επιδείξεις που κάνει.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη όπου η O2 στη Βρετανία έχει «υποχρεωθεί» να αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των χρηστών του iPhone και των υπόλοιπων smartphones που κυκλοφορούν. Τέτοιου είδους ζητήματα έχουν ουκ ολίγοι πάροχοι στην Ευρώπη. Προς το παρόν, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο θέμα.

Λίγα έσοδα

Οι εταιρείες, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να αποκτήσουν ένα smartphone, δημιούργησαν πακέτα που προσφέρουν τη δυνατότητα «κατανάλωσης» ενός σημαντικού όγκου δεδομένων (π.χ. 1 GB) έναντι ενός επιπλέον ποσού της τάξεως των 20-30 ευρώ. Με δεδομένο πόσο πλήρωναν παλαιότερα οι καταναλωτές για mobile Internet, το ποσό αυτό φαντάζει σχετικά μικρό οπότε προτιμούν αυτή τη λύση.

Ομως, η κατανάλωση αυτού του όγκου δεδομένων δεν φέρνει αντίστοιχα έσοδα σε όλες τις περιπτώσεις και επιπλέον υπερφορτώνει το δίκτυο. Για παράδειγμα, η αναπαραγωγή ενός video από το YouTube ισοδυναμεί με την ταυτόχρονη αποστολή 500.000 σύντομων γραπτών μηνυμάτων! Είναι προφανές ότι τα έσοδα για τον πάροχο δεν είναι τα ίδια συν ότι το δίκτυο υπερφορτώνεται.

Επίσης, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο το ξήλωμα κεραιών και σταθμών βάσης από τους πολίτες, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα για τις εταιρείες.

Η «σχέση» των χρηστών με τα κινητά τους

Η αύξηση της δημοφιλίας των smartphones έχει σημαντικές επιπτώσεις στη «σχέση» των χρη­στών με τη συσκευή τους. Πλέον το κινητό τηλέφωνο έχει πλήρως αντικαταστήσει τις ατζέντες ή τα filofax. Μάλιστα, μπορεί να χρησιμο­ποιηθεί ακόμη και για να παρα­κο­­λουθήσει κάποιος μία ταινία!

Το iPhone είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση της μετατροπής ενός κινητού σε μία πολυ­χρη­στική φορητή συσκευή που σε λίγο καιρό μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το πορτοφόλι μας.

Τα συν και τα πλην
Μεγάλος αριθμός λειτουργικών συστημάτων

Μία αλλαγή που έχουν φέρει τα smartphones είναι η χρήση λειτουργικών συστημάτων ή πιο σωστά πλατφορμών, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότεροι από ένας κατασκευαστές.

Η λογική είναι αντίστοιχη με εκείνη στους προσωπικούς υπολογιστές με μία διαφορά: στα PCs υπάρχουν τρεις δημοφιλείς πλατφόρμες (Windows, MacOS και Linux), όταν στα κινητά δεν φθάνουν τα δάχτυλα ενός χεριού για να τις μετρήσει. Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα στα smartphones είναι το Symbian, κυρίως επειδή το χρησιμοποιεί η Nokia, αλλά υπάρχουν συσκευές και από άλλους κατασκευαστές, όπως η Sony Ericsson.

Μετά υπάρχει το iOS που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η Apple, όπως και το Blackberry OS που υπάρχει μόνο στις ομώνυμες συσκευές της RIM. Τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει ταχύτατα η δημοτικότητα του Android της Google, ενώ την ίδια στιγμή, η Microsoft ετοιμάζει την αντεπίθεσή της με τα νέα Windows Phone 7. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το webOS της Palm, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η ΗΡ, το LiMo από το «στρατόπεδο» του Linux, ενώ η Samsung έχει δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, ονόματι Bada OS. Τέλος, υπάρχει και το MeeGo, ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux και αναπτύσσεται από κοινού από τις Nokia και Intel.

Η περίπτωση της Samsung χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η κορεατική εταιρεία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, έχει παρουσιάσει συσκευές που βασίζονται στα Windows Mobile, Symbian και Google Android και ειδικά στην τελευταία πλατφόρμα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να δημιουργήσει και τη δική της.

Ενας λόγος που η δημοτικότητα του Android ανεβαίνει είναι πως διατίθεται στους κατασκευαστές χωρίς άδεια χρήσης γι’ αυτό και προτιμάται για smartphones με σχετικά χαμηλή τιμή πώλησης.

Εύκολη αλλαγή

Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης ενός λειτουργικού συστήματος στα smartphones είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί πιο εύκολα να αλλάζει κατασκευαστή εφόσον γνωρίζει ένα λειτουργικό σύστημα. Βέβαια, αρκετοί κατασκευαστές τοποθετούν πάνω από το λειτουργικό σύστημα ένα δικό τους μενού, αλλά και πάλι είναι σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν η αλλαγή.

Το έτερο βασικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών από τρίτους δημιουργούς. Κάτι που είναι και ένας από τους κύριους λόγους επιτυχίας του iPhone.

Οταν, όμως, υπάρχουν τόσα πολλά λειτουργικά συστήματα, είναι προφανές ότι είναι δύσκολο για κάποιο δημιουργό να παράγει εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες. Οπότε και προτιμά να επικεντρωθεί στις πιο δημοφιλείς. Ισως γι’ αυτό και πολλοί αναλυτές να αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν παρά 3-4 λειτουργικά συστήματα για κινητά τηλέφωνα.

Symbian: Περιμένουν το φθινόπωρο

Ταυτόχρονα, η Sony Ericsson «παίζει» και με τη Symbian με τα Vivaz και Vivaz Pro να πηγαίνουν καλά από εμπορικής απόψεως. Οι φανατικοί της Symbian περιμένουν πάντως το φθινόπωρο και την έλευση του Ν8, του κορυφαίου κινητού που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Nokia. Το Ν8 σίγουρα δεν θα είναι το μόνο νέο smartphone από την πλευρά της φινλανδικής εταιρείας που γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει μείνει πίσω στη «μάχη» των συσκευών αυτής της κατηγορίας και θα πρέπει να κάνει κάτι πραγματικά καινοτόμο για να αλλάξει τα δεδομένα.

Μπορεί πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από κεραυνό και επέζησαν να θεωρούνται τυχεροί, ωστό­σο αρκετοί παραπονούνται για συχνούς πόνους, επει­σόδια κρίσεων πανικού και βαριάς νοητικής σύγχυσης

Apple iPhone 4: Γρήγορο και εύχρηστο

Η πιο αναμενόμενη συσκευή της φετινής χρονιάς είναι το iPhone 4 της Apple. Η ανάλυση της κάμερας είναι πλέον στα 5 megapixel, ενώ γενικότερα είναι μία περισσότερο γρήγορη και εύχρηστη συσκευή με πολύ καλύ­τερη οθόνη. Στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τιμή: Δεν ανακοινώθηκε, αναμένεται λίγο κάτω από τα 600 ευρώ

Samsung Galaxy S: Τεράστιες δυνατότητες

Μία από τις καλύτερες συσκευές που έχει κυκλοφορήσει η Sam­sung είναι το αναμε­νόμενο εντός των επόμενων εβδομάδων Galaxy S. Βασίζεται στην πλατφόρμα Android και είναι ιδιαίτερα γρήγορο χάρη και στον επεξεργαστή του 1 GHz που χρησιμοποιεί. Ο επεξερ­γα­στής βοηθά και στην αναπαραγωγή video υψηλής ευκρίνειας (720p), το οποίο προβάλλεται στην AMOLED οθόνη των 4 ιντσών.

Τιμή: 599 ευρώ

HTC Desire: Με ισχυρό επεξεργαστή

Εξαιρετικά γρήγορο είναι και το Desire της HTC, το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα. Ο επεξεργαστής του 1 GHz είναι στα συν της συσκευής όπως και η κάμερα των 5 megapixel, ενώ γενικότερα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό smartphone που βασίζεται στην πλατφόρμα Google Android.

Τιμή: 499 ευρώ

Blackberry Storm 2: Πλήθος λειτουργιών

Μία από τις βασικές προτάσεις της RIM στον χώρο των smartphones είναι το Storm 2, το οποίο βασίστηκε στην καλή πορεία του πρώτου Storm. Η οθόνη είναι στις 3,25 ίντσες, η κάμερα στα 3,2 megapixel αλλά η εξαιρετική διαχείριση των e-mails που προσφέρει γενικότερα η πλατφόρμα Blackberry είναι το μεγάλο ατού και του Storm 2.

Τιμή: από 480 ευρώ

 

10/07/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;