16 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Το 7ο Συνέδριο Διευρυμένου Σημασιολογικού Ιστού έγινε στην Κρήτη
Η Κρήτη φαίνεται πως έχει γίνει ο αγαπημένος τόπος συνάθροισης των μεγαλύτερων ονομάτων στο χώρο του Σημασιολογικού Ιστού, δηλαδή της επόμενη μεγάλης εξέλιξης στο Internet, που - μέσα από κατάλληλες τεχνολογίες και μεθόδους - επιτρέπει σ' εμάς σήμερα να εντοπίζουμε εύκολα, γρήγορα και κυρίως με ακρίβεια τις πληροφορίες που θέλουμε, μέσα στο χάος του Παγκόσμιου Ιστού, ενώ στο μέλλον θα επιτρέπει και σε πάμπολλες ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μαζί μας και μεταξύ τους, κατανοώντας τι τους ζητάμε.
Η αγάπη επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τρία μεγάλα διεθνή συνέδρια για το Σημασιολογικό Ιστό - το πιο πρόσφατο, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες - ενώ έχει ήδη «κλειδώσει» άλλο ένα, για τον επόμενο χρόνο!
Μάλιστα, η αγάπη αυτή - όπως όλα δείχνουν - δεν περιορίζεται αυστηρά στους «θεράποντες» του Σημασιολογικού Ιστού, αλλά επεκτείνεται και σ' εκείνους άλλων επιστημονικών χώρων, οι οποίοι αξιοποιούν με το παραπάνω τις νέες δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που το φετινό, 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Σημασιολογικό Ιστό, άλλαξε όνομα και μετεξελίχθηκε σε Συνέδριο Διευρυμένου Σημασιολογικού Ιστού.
Όπως ομολογούν οι οργανωτές του, είναι πλέον πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εξετάσει κανείς μεμονωμένα το συγκεκριμένο χώρο, «αποκομμένο» από κάθε άλλον, καθώς έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να αναπτύσσονται πλήθος συνέργειες με άλλους χώρους, από την πολιτιστική κληρονομιά και την Υγεία ως την κοινωνική μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων που μετέχουν σε online δίκτυα...
Θα μου πείτε, όλες αυτές οι συνέργειες πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στην πράξη; Πώς μπορεί ο απλός χρήστης να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες; Κι ακόμα, πόσο δύσκολη είναι η χρήση τους; Εύλογα τα ερωτήματα κι απλές οι απαντήσεις.
Με δεδομένο ότι ο όγκος των πληροφοριών που καθημερινά έχουμε στη διάθεσή μας αυξάνει πλέον με γεωμετρική πρόοδο σε κάθε χώρο και τομέα, ο Σημασιολογικός Ιστός έρχεται με τις τεχνολογίες του και τα πλεονεκτήματά του όχι μόνο να βάλει μια τάξη στο χάος, αλλά επίσης να συνδέσει μεταξύ τους δεδομένα ή δραστηριότητες, ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Ιστού και σε διαφορετικές ιστοσελίδες
Έτσι, ο χρήστης μπορεί να φτάσει σ' εκείνες ακριβώς τις πληροφορίες που απαντούν πληρέστερα στα ερωτήματά του, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.
Όσο για το τι πρέπει να κάνει ο ίδιος κι αν θα δυσκολευτεί, η απάντηση είναι όχι γιατί, απλούστατα, ο ίδιος δεν πρόκειται να έλθει ποτέ σε επαφή (εκτός κι αν είναι επαγγελματίας του χώρου, φυσικά) με τον Σημασιολογικό Ιστό, ούτε πρόκειται να αντιληφθεί την ύπαρξή του.
Αυτή θα την καταλάβει (αν συμβεί κι αυτό...) μονάχα μέσα από τα αποτελέσματα και την ακρίβεια των απαντήσεων ή αντιδράσεων που θα λάβει στα όποια ερωτήματα ή εντολές του.
Εφαρμογές του Σημασιολογικού Ιστού (που –για να θυμόμαστε- αποτελεί άλλο ένα δημιούργημα του «εφευρέτη» του Παγκόσμιου Ιστού, σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια απέκτησε τη δυναμική που του πρέπει) έχουν ξεπεράσει πλέον τα επιστημονικά και ερευνητικά σύνορα και κάνουν ολοένα πιο συχνά την εμφάνισή τους σε έργα του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στην Ελλάδα οι εφαρμογές είναι ακόμα λίγες (όπως πχ. ένα έργο ηλεκτρονικής συμμετοχικότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου), όμως, διεθνώς έχουμε κάποιες καλές «χτυπητές» πρωτοβουλίες, όπως η «ευγενική άμιλλα» (όπως τη χαρακτήρισε ο καθηγητής Νοσίρ Κοντράκτορ, εκ των πρωτοπόρων του χώρου) μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βρετανίας, με αντικείμενο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε δημόσια δεδομένα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην πολιτική ζωή της κάθε χώρας.
Εξαγγελίες για ανάλογη «απελευθέρωση» δεδομένων έχουν γίνει και στα καθ' ημάς, όμως δεν είναι ακόμα γνωστό, αν θα προχωρήσουμε κι εδώ σε διασύνδεση των δεδομένων, όπως ήδη συμβαίνει πχ. στη Βρετανία, με συμβούλους της κυβέρνησης τον ίδιο τον Τιμ Μπέρνερς-Λι και το στενό συνεργάτη του, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σάουθάμπτον, Νάιτζελ Σάντμπολτ.
Οφείλουμε, πάντως, να αναγνωρίσουμε - όπως επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του Ηρακλείου - ότι οι Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται με το είδος καθόλου δεν υστερούν των ξένων συναδέλφων τους!
Υπάρχουν σημαντικές και δυναμικές ερευνητικές ομάδες στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια και πολλές έχουν κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση με τις εργασίες τους.
Οι δυνατότητες, λοιπόν, υπάρχουν - η βούληση για να προχωρήσουμε σε κάτι πρωτοποριακό και εξαιρετικά καινοτόμο για τον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι, άραγε, αρκετή;
news.pathfinder.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV