Διαφήμιση
( 3 ψήφοι )

mobile broadband στην παραλίαΗ πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αποτελεί πλέον δεδομένο για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εάν θέλετε να διατηρήσετε την πρόσβασή σας ενώ βρίσκεται μακριά από τη βάση σας, είτε μέσω κινητού είτε μέσω laptop/desktop, Wind, Vodafone και Cosmote έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις  για κάθε ανάγκη.

Έτσι, όπως θα δείτε για την πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό όλοι έχουν πλέον δημιουργήσει προγράμματα συμβολαίου ομιλίας με Mobile Internet, ενσωματώνοντας ουσιαστικά το πάγιό του στο πάγιο της κινητής τηλεφωνίας. Ομοίως, για σύνδεση από laptop, διαθέτουν προγράμματα συμβολαίου με ογκοχρέωση ανάλογα με την κίνηση ή με χρονοχρέωση ανάλογα με το χρόνο σύνδεσης. Τέλος, κάνουν προτάσεις για την χρήση Ίντερνετ με προπληρωμένες κάρτες, χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Ξεκινήστε ξεκαθαρίζοντας εάν υπάρχει κάλυψη 3G στις περιοχές που σας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, αποφασίστε πώς θα χρησιμοποιήσετε το Ίντερνετ καθώς αυτή η παράμετρος είναι καθοριστική για την επιλογή συμβολαίου αλλά και εξοπλισμού. Έτσι, εάν για παράδειγμα χρειάζεστε το Ίντερνετ περιστασιακά ίσως σας αρκεί η πρόσβαση με κάρτα (Vodafone ΚαρτοInternet ή Wind Mobile Broandband με κάρτα). Εάν θέλετε να έχετε συνεχή πρόσβαση χωρίς να έχετε προπληρώσει για αυτή, η Wind παρέχει την υπηρεσία F2G Non Stop. Εάν θέλετε απλώς να διασφαλίσετε πρόσβαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επιλέξτε πρόγραμμα με χρονοχρέωση.

Σε κάθε περίπτωση, στο αφιέρωμα του In.gr Τεχνολογία θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε, όπως για παράδειγμα, την υψηλή χρέωση για έξτρα κίνηση ή χρόνο. Τέλος, όπως θα δείτε τρέχουν ελκυστικές προσφορές έως το τέλος Ιουλίου ή και αργότερα για τη γνωριμία σας με το mobile Internet αλλά και πακέτα με το ADSL και την σταθερή τηλεφωνία.

Πόση κίνηση δημιουργώ στο Ίντερνετ;

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την επιλογή προγράμματος mobile broadband αφορά τον όγκο των δεδομένων που διακινούμε. Πόσα ΜΒ ή GB χρειάζομαι; Πόσα MB είναι τα mail μου το μήνα; Πόσα ΜΒ κίνηση θα μου κοστίσει μια επίσκεψη στο Flickr ή στο Facebook μέσω 3G;

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά, αφού είναι φυσικά αδύνατο να το πράξουν έστω και με σχετική ακρίβεια. Πάντως, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συνδρομητές mobile broadband τελικά πληρώνουν για περισσότερη κίνηση από όση δημιουργούν. Είναι ωστόσο προτιμότερο από το να λάβουν υπέρογκους λογαριασμούς με τις υπερβολικά υψηλές χρεώσεις για έξτρα ΜΒ κίνησης ή ώρες σύνδεσης.

Θυμηθείτε ότι στην Ελλάδα χρεώνεστε στην καλύτερη περίπτωση 10 λεπτά ανά έξτρα ΜΒ εάν έχετε επιλέξει πρόγραμμα με ογκοχρέωση και 2,03 ευρώ ανά επιπλέον ώρα σύνδεσης εάν έχετε επιλέξει πρόγραμμα με χρονοχρέωση. Μάλιστα όσο πιο "μικρό" είναι το πρόγραμμα ογκοχρέωσης που έχετε επιλέξει τόσο μεγαλύτερη είναι η χρέωση για έξτρα κίνηση: δείτε για παράδειγμα ότι εάν επιλέξετε VMB 1MB με συνδρομή μόλις 3,5 περίπου ευρώ το μήνα και ξεπεράσετε το όριο αυτό, τότε θα χρεώνεστε πάνω από 1 ευρώ για επιπλέον ΜΒ κίνησης. Ομοίως, εάν επιλέξετε το πρόγραμμα 1ΜΒ της Wind, τότε θα χρεωθείτε 70 λεπτά του ευρώ για έξτρα ΜΒ από 1 έως 20ΜΒ, 50 λεπτά από 20 έως 250ΜΒ και 10 λεπτά για τα ΜΒ άνω των 250ΜΒ.

Κι αυτό είναι πολύ εύκολο να συμβεί. Δείτε ενδεικτικά:

 • 1 ώρα άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων μπορεί να δημιουργήσει κίνηση έως και 1ΜΒ
 • 1 ώρα πλοήγησης στο Ίντερνετ μπορεί να δημιουργήσει κίνηση έως και 25ΜΒ
  Δεν είναι λίγα τα σάιτ που κατεβάζουν στην πρώτη σελίδα του βίντεο και ήχο, ή άλλα βαριά πρόσθετα στοιχεία multimedia, καταναλώνοντας τα πολύτιμα ΜΒ του προγράμματός σας.
 • Το κατέβασμα 100 e-mail μπορεί να απαιτεί έως και 10ΜΒ
  Προσέξτε ότι εάν κατεβάζετε e-mail από διαδικτυακή υπηρεσία, όπως το Gmail, το Yahoo Mail, το Hotmail κ.λπ, τότε η κίνηση είναι σχετικά μικρή, καθώς πιάνεται σαν να σερφάρετε, εκτός εάν κατεβάσετε επισυναπτόμενα αρχεία. Αντιθέτως, εάν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή, όπως το MS Outlook τότε κατεβάζετε και τα επισυναπτόμενα είτε πρόκειται να τα διαβάσετε είτε όχι, κι εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της υπερχρέωσης.
 • Μια φωτογραφία μπορεί να ζυγίζει 2ΜΒ
  Φυσικά, το μέγεθος μιας φωτογραφίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος, η ανάλυση κ.λπ., ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι φωτογραφίες είναι σχετικά βαρύ υλικό, ειδικά εάν δεν προορίζονται για δημοσίευση στο Διαδίκτυο. Οι φωτογραφιούλες στο προφίλ του Facebook ή του twitter δεν ξεπερνούν μερικά Kb, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τις περισσότερες φωτογραφίες μας γύρω στα 2 με 5ΜΒ.
 • Ένα αρχείο μουσικής σε φορμά MP3 μπορεί να ξεπερνά τα 3ΜΒ
  Κι εδώ, το μέγεθος του αρχείου εξαρτάται από την ποιότητα της κωδικοποίησης και τη διάρκεια του τραγουδιού. Ένας γενικός κανόνας είναι το 1 - 1,5 ΜΒ ανά λεπτό.
 • Ένα τρέιλερ ταινίας τα 50ΜΒ, μια ταινία και το 1,5GB
  Εάν κατεβάζετε βίντεο κλιπ τότε μπορεί τα 10ΜΒ να είναι αρκετά, ωστόσο μια ολόκληρη ταινία σε ποιότητα DVD φτάνει το 1,5GB. "Επικίνδυνο" είναι και το βίντεο/ήχος με τεχνολογία ροής, streaming, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε κάτι live μέσω Διαδικτύου. Μία μόλις ώρα streaming video με χαμηλή ποιότητα μπορεί να δημιουργήσει κίνηση αρκετών εκατοντάδων ΜΒ.

 


Internet on the Go από την Cosmote

Η Cosmote έχει ενσωματώσει το mobile broadband στα προγράμματα τηλεφωνίας για κινητά, ενώ για την αξιοποίηση του δικτύου της για πρόσβαση στο Ιντερνετ δίνει μόνο μια λύση: 12μηνο συμβόλαιο με ογκοχρέωση. Ξεκινά από το (ρεαλιστικό) πρόγραμμα των 100ΜΒ με 5 ευρώ το μήνα και 110 ευρώ για το USB modem, ενώ δίνει επιλογή και για κίνηση 1GB με 20 ευρώ το μήνα και εξοπλισμό μόνο με 12 περίπου ευρώ. Η χρέωση των έξτρα ΜΒ δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά και πέφτει στα 2 λεπτά στα προγράμματα των 300ΜΒ και άνω.

Η Cosmote έχει ενσωματώσει το mobile broadband στα προγράμματα συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας υπό τον τίτλο Απεριόριστα με Internet. Έτσι στο «μικρότερο» συμβόλαιο με πάγιο 25 ευρώ περιλαμβάνεται κίνηση 250ΜΒ από το κινητό με χρέωση 10,34 λεπτά του ευρώ ανά έξτρα ΜΒ. Στα επαγγελματικά προγράμματα Cosmote Business i στο μικρότερο πρόγραμμα με πάγιο 30,50 ευρώ το μήνα περιλαμβάνεται κίνηση 500ΜΒ το μήνα και χρέωση 10,17 λεπτά του ευρώ ανά έξτρα ΜΒ.

Συμβόλαια με ογκοχρέωση με χαμηλή χρέωση έξτρα ΜΒ

Για την αξιοποίηση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας για σύνδεση στο Ίντερνετ από laptop/desktop, η Cosmote έχει μόνο προγράμματα με ογκοχρέωση, στα οποία δεν υπάρχει η μάλλον ακριβή επιλογή για εξαιρετικά μικρή κίνηση 1 μόλις ΜΒ με την εξαιρετικά υψηλή χρέωση για έξτρα ΜΒ. Έτσι, στα προγράμματα Cosmote Internet on the Go με πάγιο 5,08 ευρώ το μήνα επιτρέπεται κίνηση έως 100ΜΒ το μήνα με χρέωση έξτρα κίνησης 10,34 λεπτά του ευρώ ανά ΜΒ (και 5 δωρεάν SMS). Το επόμενο πρόγραμμα πάει στα 300ΜΒ με 15,50 ευρώ το μήνα, μετά στο 1GB με 20,67 ευρώ το μήνα και σημαντικά χαμηλότερη χρέωση για έξτρα κίνηση που πέφτει στα 2 λεπτά από 10 λεπτά του ευρώ ανά έξτρα ΜΒ. Οι επιλογές συνεχίζονται με τα 5GB κίνησης στα 30,49 ευρώ και «απεριόριστης» κίνησης με 50,65 ευρώ το μήνα -απεριόριστα στην Cosmote είναι έως 30GB, σημείο στο οποίο η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει προσωρινά ή οριστικά και να περιορίσει την παροχή των υπηρεσιών της. Επίσης, η Cosmote δίνει με 24μηνο συμβόλαιο netbook και USB stick με μηνιαίο πάγιο 40,31 ευρώ.

Ο εξοπλισμός

Σε κάθε πρόγραμμα συμβολαίου με ογκοχρέωση, η Cosmote δίνει μόντεμ USB: τα ταχύτερα με ταχύτητα λήψης δεδομένων HSDPA έως 28.8 Mbps και αποστολής HSUPA έως 5,76 Mbps είναι τα ZTE MF 662 και Huawei E1823. Στα προγράμματα 100ΜΒ, 300ΜΒ και 1GB υπάρχει χρέωση 110,20 ευρώ, 43,05 ευρώ και 12,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στο πρόγραμμα 5GB και Unlimited είναι δωρεάν. Χωρίς επιπλέον χρέωση με υποχρέωση παραμονής στην υπηρεσία 12 μήνες, παρέχονται τα USB modem χαμηλότερης ταχύτητας (7,2Mbps/2Mbps) στα προγράμματα άνω των 100ΜΒ (σε αυτό χρεώνονται περίπου 62 ευρώ). Τέλος, η Cosmote διαθέτει και κάρτα ExpressCard για laptop με την αντίστοιχη υποδοχή PC Card (Huawei E870) με κόστος 96,37 ευρώ στο πρόγραμμα των 100ΜΒ ή με 30,75 ευρώ σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα. Εναλλακτικά, για τη σύνδεση στο δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλος εξοπλισμός, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις (εννοείται ότι χρησιμοποιείται κάρτα SIM/USIM που να έχει ενεργοποιημένη υπηρεσία πρόσβασης στο Internet).

12μηνη παραμονή στην υπηρεσία

Τα προγράμματα Cosmote Internet on the Go διατίθενται με σύμβαση διάρκειας 12 μηνών, εκτός από αυτό με laptop που έχει 24μηνη δέσμευση για την απόσβαση της αξίας του μίνι υπολογιστή. Αν ωστόσο, δεν επιθυμείτε επιδότηση εξοπλισμού, μπορεί να αγοράσει μόνο την κάρτα SIM (με την ενεργοποιημένη την συνδρομητική υπηρεσία) και να χρησιμοποιήσει τυχόν υπάρχοντα εξοπλισμό. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει δέσμευση, καθώς η σύνδεση θεωρείται αορίστου χρόνου. Οι συνδρομητές μπορούν να μεταβούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεγαλύτερου παγίου ατελώς. Μετάβαση σε πρόγραμμα με μικρότερο πάγιο είναι εφικτή, αφού όμως περάσουν έξι μήνες, με εξαίρεση το πρόγραμμα 100ΜΒ όπου απαιτούνται 8 μήνες παραμονής σε αυτό, και στο Cosmote Internet on the Go 10GB+laptop όπου απαιτείται 24μηνη παραμονή.


Τρέχουσες προσφορές

Έως τις 31 Ιουλίου 2010, τρέχει προσφορά που αφορά όλους τους συνδρομητές οικιακού προγράμματος συμβολαίου Cosmote: οι υπηρεσίες χρήσης του Διαδικτύου μέσω 3G γίνονται φθηνότερες κατά 5 περίπου τουλάχιστον ευρώ σε όλα τα προγράμματα Internet on the Go («για πάντα») και επιπλέον, παρέχεται έκπτωση 10% στο μηνιαίο πάγιο στη σύνδεση φωνής.


Υποστήριξη στο 1212 ή στο 13838

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται φυσικά στο σάιτ της Cosmote, Cosmote.gr, τηλεφωνικά από την εξυπηρέτηση πελατών στο 1212 από κινητό και στο 13838 από σταθερό. Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα δίνονται και στη διεύθυνση FAQ.


 

Mobile Broadband από τη Wind

Η Wind διαθέτει προγράμματα πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω του δικτύου της με ογκοχρέωση και χρονοχρέωση. Διαθέτει προγράμματα με laptop καθώς και οικονομικά προγράμματα χωρίς συμβόλαιο, με κάρτα. Η ταχύτητα στο δίκτυο της Wind φτάνει τα 7,2Mbps. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ποιότητα δικτύου καθώς και οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι υψηλότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο όπου υπάρχει πολύ καλή κάλυψη δικτύου και οι συνδρομητές της Wind μπορούν να απολαύσουν τις μέγιστες ταχύτητες της υπηρεσίας.

Προγράμματα με ογκοχρέωση WIND MMB

Το πιο οικονομικό πρόγραμμα ογκοχρέωσης αφορά στη χρήση (download και upload) 1ΜΒ το μήνα με πάγιο 3,62 ευρώ. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο παρόχους, η Wind χρεώνει την επιπλέον κίνηση του 1 ΜΒ και έως 20ΜΒ αντί 70 λεπτών του ευρώ το ΜΒ, έως τα 250ΜΒ η χρέωση μειώνεται στα 50 λεπτά το ΜΒ και πάνω από τα 250ΜΒ έξτρα κίνησης η χρέωση πέφτει στα 10 λεπτά το ΜΒ. Φανταστείτε λοιπόν ότι είστε συνδρομητές του ADSM Basic με 3,62 ευρώ το μήνα και... κατά λάθος, κατεβάζετε ένα επισυναπτόμενο σε μέιλ που «ζυγίζει» 5ΜΒ: θα χρεωθείτε για 4ΜΒ έξτρα 2,8 ευρώ, αν υποθέσουμε ότι δεν έχετε ήδη ξοδέψει το προπληρωμένο 3,5 ευρώ ΜΒ σας σε άλλη κίνηση.

Στα προγράμματα συμβολαίου με ογκοχρέωση προβλέπεται επίσης κίνηση 300ΜΒ, 5GB και 10GB με πάγιο MBB Basic 15,50 ευρώ, MMB 300MB 30,49 ευρώ και MBB 5GB 40,31 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και η λεγόμενη «απεριόριστη» χρήση με πάγιο MMB Non-stop 50,65 ευρώ, όπου ως απεριόριστη ορίζεται η χρήση 30GB (όπως και στους άλλους παρόχους).

O συνδρομητής μπορεί να ενημερώνεται συνέχεια για τη χρήση δεδομένων, πρέπει όμως να στείλει ένα SMS για να ενημερωθεί για αυτήν, ώστε να μην υπερβεί το όριο της υπηρεσίας που έχει επιλέξει.

Η Wind παρέχει έκπτωση 30% σε όλα τα προγράμματα Mobile Broadband (με ογκοχρέωση και με χρονοχρέωση για τα οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια) «για πάντα» πλην του MMB Basic 1MB, για νέες συνδέσεις που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου 2010.

Προγράμματα με χρονοχρέωση MMB Clock

Τα προγράμματα της Wind με χρονοχρέωση ονομάζονται MMB Clock και δίνουν τρεις επιλογές συμβολαίου: το Clock 30 για 30 ώρες πρόσβασης το μήνα με πάγιο 20,68 ευρώ το μήνα, το ΜΒΒ Clock 100 για 100 ώρες με πάγιο 31,01 ευρώ και MMB Clock 200 για 200 ώρες με πάγιο 40,31 ευρώ το μήνα. Οι χρεώσεις για έξτρα ώρες σύνδεσης είναι 2 ευρώ την ώρα (όπως και στα προγράμματα με χρονοχρέωση της Vodafone). 

Ο συνδρομητής μπορεί να συνδεθεί όσες φορές επιθυμεί στο Διαδίκτυο. Το λογισμικό που έχει εξαρχής εγκαταστήσει (Wind Connection Manager) δείχνει το χρόνο που έχει καταναλώσει από την υπηρεσία. Μόνο στα προγράμματα Wind Mobile Broadband με κάρτα (για τα οποία θα διαβάσετε στη συνέχεια), ο χρόνος ξεκινά από την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει το πρώτο session και διαρκεί είτε 2 είτε 7 ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί.

Τέλος, η Wind επιδοτεί την αγορά laptop Asus Eee PC 1101HA στα προγράμματα με ογκοχρέωση 10GB και με χρονοχρέωση 200 ωρών με πάγιο και στις δύο αυτές περιπτώσεις περίπου 40 ευρώ το μήνα ή απεριόριστης χρήσης (ώρες) MMB Non Stop με πάγιο περίπου 50 ευρώ το μήνα.

Η Wind μπορεί να εξυπηρετήσει και όσους χρειάζονται ανοικτή πρόσβαση στο Ίντερνετ, χωρίς να αναζητήσουν κάρτες ανανέωσης από το περίπτερο: με το F2Go Non Stop μπορεί ο χρήστης καρτοκινητού να συνεχίζει την πρόσβασή του στο Ιντερνετ ακόμα και μετά την κατανάλωση του προπληρωμένου ποσού της κάρτας του. Η επιπλέον χρήση χρεώνεται στις επόμενες κάρτες ανανέωσης, ωστόσο αυτή η τακτική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να μην αντιληφθήκατε πόσο μεγάλη (και ακριβή) ήταν η έξτρα κίνηση που δημιουργήσατε χρησιμοποιώντας το καρτοκινητό σας για πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Αναλυτικά στοιχεία για τα προγράμματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Wind.

Mobile Broadband με κάρτα

Η Wind έχει απάντηση και για την περιστασιακή χρήση του Ιντερνετ μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, την οποία ονομάζει Mobile Broadband με κάρτα: για τη σύνδεση απαιτείται η αγορά Wind Internet stick από κατάστημα Wind (κοστίζει 34,90 ευρώ), και μια προπληρωμένη κάρτα SIM F2G ή Wind Καρτοκινητή. Ο χρήστης κάνει μια εξερχόμενη κλήση για να ενεργοποιήσει την SIM. Στη συνέχεια τοποθετεί την κάρτα στο Internet stick και τη συνδέει στον υπολογιστή του, εγκαθιστά το απαιτούμενο λογισμικό και ενεργοποιεί ένα από τα διαθέσιμα πακέτα: για μηνιαία χρήση 1GB και διάρκεια χρήσης 30 ημέρες η χρέωση είναι 9,90 ευρώ (ενεργοποιείται με SMS στο 19595) -ισχύει για συνδέσεις που θα γίνουν μέχρι 31 Αυγούστου 2010. Έως το τέλος Αυγούστου 2010, διατίθενται με τις ακόλουθες χρεώσεις οι επιλογές Wind Mobile Broadband Non Stop 2 για 2 ημέρες (και έως 3GB κίνηση) με 7 ευρώ και Wind Mobile Broadband Non Stop 7 για 7 ημέρες και ώς 12GB κίνηση με 14 ευρώ. Για να ενημερωθεί κανείς για το υπόλοιπό του πρέπει να στείλει SMS  "υπ" στο 19595.

Internet από κινητό Wind

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας Wind που διαθέτουν κάποιο από τα προγράμματα συμβολαίου M, L, XL, XXL ή 3XL μπορούν να σερφάρουν από το κινητό τους χωρίς επιπλέον χρέωση. Στα προγράμματα αυτά προβλέπεται χρήση 250ΜΒ, 420ΜΒ, 600ΜΒ, 1000ΜΒ και 1400ΜΒ αντίστοιχα το μήνα.

Για όσους ταξιδέψουν στις χώρες της Ε.Ε. και κάνουν χρήση data από το κινητό, η Wind διαθέτει πρόγραμμα 80MB με μηνιαίο πάγιο 49,83 ευρώ. Αναλυτικότερα, στην ιστοσελίδα της Wind.

 Ελέγξτε την κάλυψη

Φυσικά, το σημαντικότερο πριν αποφασίσετε είναι να ελέγξετε εάν υπάρχει κάλυψη από το δίκτυο της Wind στις περιοχές που μας ενδιαφέρει (η Wind δίνει απάντηση στο τηλέφωνο 1260) και ικανοποιητική ταχύτητα πρόσβασης (η Wind φτάνει τα 7,2Mbps), δύο καθοριστικές παράμετροι για την ορθότητα της επιλογής μας. Εξαιρετικά κρίσιμοι είναι βέβαια και άλλοι παράγοντες όπως η ποιότητα της εξυπηρέτησης πελατών, η ποιότητα των επιμέρους υπηρεσιών, η σταθερότητα, η προηγούμενη εμπειρία από την παροχή των υπηρεσιών της εταιρείας, η σαφήνεια των λογαριασμών κ.ά.  

Η δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ από οπουδήποτε δεν είναι προς το παρόν αυτονόητη, πόσο δε μάλλον οικονομική. Μόλις πρόσφατα, εταιρείες επικοινωνιών στην Ελλάδα που είτε οι ίδιες, είτε μέσω συνεργασιών, άρχισαν να προσθέτουν στα πακέτα των υπηρεσιών τους το mobile broadband για την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Με δεδομένη την υψηλή διείσδυση του ADSL στην Ελλάδα, τις εντυπωσιακά αυξανόμενες πωλήσεις φορητών υπολογιστών αλλά και smartphone, είναι πολύ πιθανό ο ίδιος χρήστης που έχει σταθερό τηλέφωνο και σύνδεση ADSL στο σπίτι του και κινητό τηλέφωνο να χρειάζεται πρόσβαση στο Ίντερνετ εν κινήσει.

Η Wind-Tellas για παράδειγμα, παρέχει την υπηρεσία ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ με τη χρήση USB stick από laptop ή desktop σε όσους εγγραφούν συνδρομητές σε αμφότερες της υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω ADSL. Όλες οι υπηρεσίες Double Play περιλαμβάνουν το λεγόμενο «Internet από την 1η μέρα»:

Μαζί με την αίτηση στα προγράμματα Tellas Double Play, οι νέοι συνδρομητέρς αποκτούν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα μία νέα σύνδεση στο WIND ADSM, όπου για 2 μήνες έχουν δωρεάν ασύρματο internet και έως 30GB (η εταιρεία αναφέρει απεριόριστη χρήση, αν και υπάρχει όριο από την πολιτική ορθής χρήσης -αν ξεπεραστεί η υπηρεσία διακόπτεται). Ταυτόχρονα, παραλαμβάνουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τον εξοπλισμό (Huawei E169 USB modem stick). Μετά τους 2 πρώτους μήνες, οι συνδρομητές έχουν την επιλογή είτε να διατηρήσουν τη σύνδεση στο ADSM 300MB με έκπτωση 53% στο μηνιαίο πάγιο (μόνο με 7,3€/ μήνα) και δωρεάν μηνιαία χρήση 300ΜΒ. Μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα άλλο οικονομικό πρόγραμμα ADSM - ADSM Clock (με χρονοχρέωση) χωρίς να χάσουν την (γενναία) έκπτωση (εκτός από το ADSM Basic). Τέλος, μπορούν να διακόψουν τη σύνδεση ασύρματου Internet πριν το πέρας των δωρεάν 2 μηνών χωρίς καμία επιβάρυνση, επιστρέφοντας απλώς το USB modem stick (αν δεν το κάνουν, υπάρχει χρέωση για το κόστος του εξοπλισμού με βάση τον πίνακα απόσβεσης της επιδότησης του 12-μηνου συμβολαίου του ADSM 300. Επίσης, αν το USB modem δεν είναι λειτουργικό και σε άψογη κατάσταση υπάρχει επιβάρυνση 75€ χωρίς ΦΠΑ).

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2010 τρέχει προσφορά που μειώνει το πάγιο της υπηρεσίας Tellas Double Play Best Price περίπου στα 15 ευρώ το μήνα. Η Wind προχωρά ακόμα περισσότερο και το συνδυάζει και με πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ από το κινητό.

Έτσι, η Wind στο πιο «γεμάτο» πακέτο double play προσφέρει με 41 ευρώ περίπου το μήνα απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, ADSL έως 24Mbps  και 60 λεπτά προς κινητά. Ακριβείς πληροφορίες για τα προγράμματα της Wind θα βρείτε στο δικτυακό της τόπο. Αν σε αυτό προσθέσουμε πάγιο 7,3 ευρώ το μήνα για mobile broadband με χρήση έως 300ΜΒ το μήνα, τότε έχουμε με λιγότερο από 50 ευρώ το μήνα, απεριόριστη τηλεφωνία, adsl και Ιντερνετ εν κινήσει. Σημειωτέον ότι το πακέτο της Wind ADSM 300MB μόνο του έχει πάγιο 15,24 ευρώ το μήνα με υψηλή χρέωση όταν ξεπεραστεί το όριο των 300ΜΒ σε ένα μήνα (70 λεπτά του ευρώ ανά έξτρα MB).

Τρέχουσα προσφορά

Τέλος, για νέους συνδρομητές που θα συνδεθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2010 στο πρόγραμμα Double Play Best Price με πάγιο 15,40 ευρώ το μήνα για έναν χρόνο, εκτός από ADSL, σταθερή τηλεφωνία «σε ασυναγώνιστες τιμές», η Wind προσφέρει δωρεάν απεριόριστο Mobile Internet από laptop για όλο το καλοκαίρι του 2010.


 

 

Mobile Broadband από τη Vodafone

Αξιοποιήστε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο 3G για πρόσβαση στο Ίντερνετ από κινητό ή από laptop, μοιράστε τη σύνδεση από το κινητό στο laptop με tethering και από το laptop σε συσκευές Wi-Fi με το MiFi Hotspot, εγγραφείτε σε προγράμματα με ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση ή κινηθείτε ελεύθερα χωρίς συμβόλαια με το Vodafone ΚαρτοInternet.

Η Vodafone υπερήφανα δηλώνει ότι διαθέτει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα 3G και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης με ταχύτητα έως και 28,8Mbps, ταχύτητα εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι οι «σταθερές» συνδέσεις ADSL δεν ξεπερνούν τα 24Mbps. Επιπλέον, την ποιότητα του δικτύου της εγγυάται με την υπογραφή του το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς πιστοποιεί την μεθοδολογία μετρήσεων. Οι σχετικές μετρήσεις για τις ταχύτητες downloading, uploading και Web browsing (PDF αρχεία) έγιναν από την P3 Communications GmbH, Aachen, Γερμανίας -«μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρίες αξιολόγησης ραδιο-δικτύων». Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές, η P3 πιστοποιεί ότι το δίκτυο της Vodafone ήταν το ταχύτερο ελληνικό δίκτυο από τις 9 έως τις 30 Απριλίου 2010, όταν επιχειρήθηκε upload ενός αρχείου 1ΜΒ με μόντεμ 7,2/5,6Mbps από 62 εξεταζόμενα σημεία σε όλη την Ελλάδα (σταθερά και εν κινήσει). Ομοίως, όταν έγινε download αρχείου 2MB και web browsing σύμφωνα με πρότυπο σενάριο από τον οργανισμό ETSI. Μάλιστα, η Vodafone υποστηρίζει ότι το προβάδισμά της στην ταχύτητα downloading φτάνει το 40% σε σχέση με ανταγωνιστικά δίκτυα.

Πάντως, όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία όταν υπάρχει κάλυψη στην περιοχή που σας αφορά: το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Vodafone  ενημερώνει σχετικά στο τηλέφωνο 13830 ή στο 1399. Εάν πράγματι, καλύπτονται οι περιοχές που σας ενδιαφέρουν τότε έχει νόημα να επενδύσετε στον εξοπλισμό που υποστηρίζει τις υψηλές αυτές ταχύτητες έως 28,8Mbps.

Συμβόλαια για Mobile Broadband με ογκοχρέωση ή με χρονοχρέωση

Η Vodafone προσφέρει αρκετές επιλογές για πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω του δικτύου της: απευθυνόμενη σε όσους χρειάζονται πρόσβαση περιστασιακά και για όσους χρειάζονται πρόσβαση κατ'εξακολούθηση. Στα συνδρομητικά πακέτα 12μήνου προσφέρει τον εξοπλισμό, ενώ κάνει και μια πρόταση με netbook με 24μηνη συνδρομή.

Προσοχή στα όρια

Έτσι, στα προγράμματα 12μηνου συμβολαίου Vodafone Mobile Broadband με ογκοχρέωση η εταιρεία δίνει 1MB με 3,52 ευρώ το μήνα, ωστόσο εάν ο χρήστης ξεπεράσει το όριο αυτό χρεώνεται το (αστρονομικό) ποσό του 1,06 ευρώ για κάθε επιπλέον ΜΒ. Αντιθέτως, η χρέωση ανά έξτρα ΜΒ πέφτει στα 10 λεπτά του ευρώ στο πρόγραμμα των 300ΜΒ το μήνα και στα 2 λεπτά του ευρώ στα «μεγαλύτερα» προγράμματα. Γι'αυτό, επιλέξτε ό,τι χρειάζεστε: με πάγιο 15,50 ευρώ το μήνα μπορείτε να φτάσετε τα 300ΜΒ κίνησης το μήνα, με 30,49 ευρώ τα 5GB και με 40,31 ευρώ τα 10GB.

Μια άλλη επιλογή είναι τα προγράμματα συμβολαίου με χρονοχρέωση. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι τρεις: συνδρομή για 30 ώρες το μήνα με 20,34 ευρώ πάγιο το μήνα, για 100 ώρες το μήνα με πάγιο 30,50 ευρώ το μήνα ή «απεριόριστα» με πάγιο 49,18 ευρώ το μήνα -ο συνδρομητής ενημερώνεται για τον υπολειπόμενο χρόνο από το συνοδευτικό λογισμικό. Σε κάθε περίπτωση, η Vodafone διατηρεί το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσει την ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης στο 3G+ δίκτυό της σε όσους συνδρομητές υπερβαίνουν τη χρήση 30GB μέσα στον αντίστοιχο ημερολογιακό μήνα (αποκαλύπτοντας έτσι έμμεσα το όριο στην «απεριόριστη» χρήση). Και εδώ, πρέπει να φανείτε προνοητικοί, καθώς το κόστος ανά ώρα μετά τον προπληρωμένο χρόνο είναι κι εδώ αστρονομικό: 2,03 ευρώ ανά έξτρα ώρα!

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός

Φυσικά, για να συνδεθείτε στο Ίντερνετ μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας θα χρειαστείτε εξοπλισμό, και δη, μόντεμ με την ανάλογη ταχύτητα του δικτύου στην περιοχή που σας ενδιαφέρει ή μεγαλύτερη.

To USB μόντεμ 28,8Mbps κοστίζει 139,53 ευρώ και το Vodafone Mobile Internet MiFi Hotspot (7,3Mbps) 161,62 ευρώ.  H Vodafone τα επιδοτεί πλήρως στα προγράμματα συμβολαίου με ογκοχρέωση 5GB και 10GB, όπως και σε αυτά με χρονοχρέωση Time 100 και Unlimited.

Εάν έχετε πρόσβαση στο laptop, έχουν και 5 συσκευές WiFi

Εκτός από το μόντεμ (που στην προκειμένη περίπτωση είναι το USB modem K4505 28,8Mbps), η Vodafone διαθέτει αποκλειστικά και μια συσκευή που επιτρέπει το μοίρασμα της σύνδεσης με έως και πέντε άλλες συσκευές με Wi-Fi. Ετσι, εκτός από το laptop, αποκτούν πρόσβαση και παιχνιδομηχανές, φωτογραφικές μηχανές, tablet PC, smartphone. Ο εξοπλισμός επιδοτείται πλήρως στα προγράμματα με ογκοχρέωση 5GB και 10GB, όπως και σε αυτά με χρονοχρέωση Time 100 και Unlimited (με 12μηνα συμβόλαια).

Στα προγράμματα με ογκοχρέωση 300ΜΒ και με χρονοχρέωση Time 30 USB μόντεμ και MiFi hotspot επιδοτούνται  μερικώς και το κόστος τους πέφτει στα 56,84 ευρώ και στα 78,93 ευρώ αντίστοιχα. Σε περίπτωση διακοπής του συμβολαίου προ του 12μήνου, θα πρέπει να επιστραφεί το αναπόσβεστο ποσό επιδότησης της συσκευής. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλον εξοπλισμό, αν και η Vodafone προτείνει για τις συνδέσεις της το δικό της ως τον απολύτως ελεγμένο για συμβατότητα και εγγυάται πλήρη τεχνική υποστήριξη. Τέλος, η Vodafone προσφέρει με 24μηνο συμβόλαιο το netbook Acer N1410 με οθόνη 11,6 ιντσών χωρίς επιπλέον χρέωση στα προγράμματα Vodafone Mobile Broadband 10GB και στο Vodafone Mobile Unlimited (χρονοχρέωσης).

Vodafone Mobile Broadband on Demand ή Vodafone ΚαρτοInternet

Όσοι δεν θέλουν να εγγραφούν συνδρομητές σε προγράμματα με ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση, καθώς αναζητούν μια λύση για περιστασιακή χρήση, η Vodafone προτείνει το πακέτο Vodafone Mobile Broadband On Demand ή Vodafone ΚαρτοInternet. Εάν δεν έχετε εξοπλισμό, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε το πακέτο με το USB modem (αν και η υποστηριζόμενη ταχύτητα είναι 3,6Mbps) το οποίο κοστίζει 49 ευρώ και φυσικά περιλαμβάνει την απαιτούμενη κάρτα SIM, σύντομο οδηγό χρήσης και μια κάρτα πρόσβασης στο Ίντερνετ για 10 ημέρες.

Διαφορετικά, μπορείτε να αγοράσετε το πακέτο σύνδεσης κόστους 19 ευρώ για να αποκτήσετε πρόσβαση για 10 συνεχόμενες ημέρες (περιλαμβάνει κάρτα SIM και κάρτα πρόσβασης 10 ημερών). Μετά τις 10 πρώτες ημέρες, μπορείτε να ανανεώσετε με κάρτες που διατίθενται ακόμα και στα περίπτερα (scratch card), με χρέωση κινητού τηλεφώνου Vodafone μέσω SMS ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας: δύο ώρες επιπλέον κοστίζουν 3,5 ευρώ, 8 ώρες 7 ευρώ, 24 ώρες 10 ευρώ, 48 ώρες 14 ευρώ, ενώ με 19 ευρώ έχετε άλλες 10 συνεχόμενες ημέρες πρόσβαση (με περιορισμό και στον διακινούμενο όγκο -για παράδειγμα με μια ανανέωση 3,5 ευρώ δεν μπορείτε να υπερβείτε τα 500ΜΒ στις 2 ώρες, με 19 ευρώ τα 10GB σε 10 ημέρες).

Ο χρόνος μετράει από τώρα

Προσέξτε ότι ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα επιβεβαιώσετε την ορθότητα των στοιχείων στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε και λήγει όταν περάσει ο αγορασμένος χρόνος ή εφόσον δημιουργήσετε κίνηση πάνω από την προβλεπόμενη από την πολιτική ορθής χρήσης. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, η Vodafone προσθέτει 10% επιπλέον χρόνο στην υπηρεσία της.

Mobile Internet από το κινητό

Φυσικά, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας Vodafone έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στο πρόγραμμά τους πρόγραμμα Mobile Internet ή να εγγραφούν στα προγράμματα Vodafone Unlimited με Internet.

Ακόμα όμως και οι χρήστες καρτοκινητού Vodafone μπορούν να το αξιοποιήσουν για πρόσβαση στο Ίντερνετ με την πλέον συμφέρουσα πρόταση, του Mobile Internet με τη χρήση του Unlimited Kαρτοπρόγραμμα: συγκεκριμένα εάν δεν θέλετε να δεσμεύεστε με συμβόλαιο, εγγραφείτε σε αυτό. Κάθε μήνα θα σας έρχεται στο σπίτι ένας «λογαριασμός» γύρω στα 15 ευρώ ή στα 20 ευρώ ή στα 25 ευρώ ή στα 36 ευρώ ανάλογα τι θα επιλέξετε, που εάν τον πληρώσετε θα έχετε το αντίστοιχο ποσό διαθέσιμο για ομιλία, SMS ή Mobile Internet. Έτσι, για παράδειγμα εάν έχετε εγγραφεί στο Καρτοπρόγραμμα 15 μπορείτε να το αξιοποιήσετε για Mobile Internet και για κίνηση έως 750ΜΒ, ενώ με το Καρτοπρόγραμμα 25 έχετε δικαίωμα «απεριόριστης» κίνησης.

Tethering: Εάν έχετε Ίντερνετ στο κινητό, έχετε και στο laptop

Ενδιαφέρον είναι ότι η Vodafone επιτρέπει το λεγόμενο tethering: εάν έχετε σύνδεση στο Ίντερνετ από το κινητό, όχι όμως από το laptop/desktop, μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη σύνδεση για να σερφάρετε από το laptop/desktop. Μάλιστα, για να αποφευχθεί η υπερχρέωση (καθώς το PC διακινεί πολύ περισσότερη πληροφορία από ότι ένα κινητό τηλέφωνο), η κίνηση tethering δεν καταναλώνει από το πακέτο δεδομένων που έχει αγοράσει ο συνδρομητής, αλλά χρεώνεται ένα μικρό ποσό ανάλογα με την ώρα που θα μείνει συνδεδεμένος. Οι χρεώσεις tethering ακολουθούν τις χρεώσεις της υπηρεσίας Mobile Broadband on Demand: έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα με 19 ευρώ για να έχετε 10 συνεχόμενες ημέρες  πρόσβαση ή 3,5 ευρώ για να μείνετε συνδεδεμένοι άλλες δύο ώρες (τρέχει προσφορά που δίνει 10% περισσότερο χρόνο).


Mobile Internet πακέτο με τη σταθερή τηλεφωνία και το Adsl

H Vodafone συνεργάζεται με την HOL και προσθέτει στα πακέτα double play, δηλαδή σταθερής τηλεφωνίας και Adsl και το δικό της ΚαρτοInternet, δηλαδή την πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας με σημαντικές εκπτώσεις. Η υπηρεσία hol adsl plus προσφέρεται με 15€/μήνα για τους πρώτους 12 μήνες, και στη συνέχεια διαμορφώνεται στα 24,70€/μήνα. Η παραπάνω προνομιακή χρέωση της υπηρεσίας hol adsl plus και η παροχή του πακέτου Vodafone ΚαρτοΙnternet ισχύουν για νέες αιτήσεις έως τις 31/7/2010 ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Σημειώστε τα τηλέφωνα υποστήριξης

Η εταιρεία παρέχει συνεχή υποστήριξη για την υπηρεσία VMB καλώντας στο 13830 ή στο 1399. Αντίστοιχα στο Vodafone.gr/vmb υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την υπηρεσία και την τεχνική υποστήριξη των συσκευών. Τέλος σε κάθε κατάστημα Vodafone θα βρείτε το εξειδικευμένο μας προσωπικό που θα σας βοηθήσει σχετικά με τις απορίες σας ως προς τη σύνδεσή σας στο internet.

Πριν προχωρήσετε σε μία σύνδεση Mobile Broadband η Vodafone προτείνει να ελέγξετε τα εξής στοιχεία:

 • διερευνήστε την ανάγκη σας: θέλετε να συνδέεστε στο internet οπουδήποτε βρίσκεστε ή απλά χρειάζεστε μία σύνδεση internet στο σπίτι σας; Για σύνδεση από το σπίτι προτείνουμε τα προγράμματα VMB Unlimited.
 • Δείτε τι χρήση κάνετε συνήθως στο internet: Εάν κατεβάζετε για παράδειγμα μουσική και ταινίες ή αν παρακολουθείτε video θα χρειαστείτε κάποιο πρόγραμμα που σας προσφέρει περισσότερα GB όγκου ή απεριόριστη χρήση όπως π.χ. το VMB 10GB ή το VMB Unlimited.
 • Ελέγξτε την κάλυψη του δικτύου: Μην ξεχνάτε ότι η υπηρεσία Mobile Broadband είναι κινητή και μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε παντού. Επομένως η κάλυψη είναι σχετική εφόσον μετακινείστε από σημείο σε σημείο. Εάν όμως επιθυμείτε να την χρησιμοποιήσετε μόνο από το σπίτι σας ή το γραφείο βεβαιωθείτε για την επάρκεια σήματος.
 • Επιλέξτε τον τρόπο χρέωσης που σας ταιριάζει και ότι μπορείτε να ελέγχετε με τον βέλτιστο τρόπο, ογκοχρέωση ή χρονοχρέωση.
 • Διαλέξτε τη σωστή συσκευή: USB modem για το laptop σας, το netbook που σας προτείνει η Vodafone ή το Vodafone Mobile Broadband Hotspot για να συνδέετε περισσότερες από 1 συσκευές στο internet.
 • Με το Mobile Broadband μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε λειτουργία σας προσφέρει το internet χωρίς περιορισμούς. Λόγω όμως της τιμολογιακής πολιτικής και της πολιτικής ορθής χρήσης που ακολουθούν όλοι οι πάροχοι δεν ενδείκνυται η χρήση της υπηρεσίας για file-sharing εφαρμογές καθώς ο όγκος των διακινούμενων δεδομένων είναι πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα ο συνδρομητής να κινδυνεύει από υπερχρέωση ή από περιορισμό της δυνατότητας σύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση γνωρίστε την υπηρεσία μας και τις δυνατότητες χρήσης της  με το πακέτο Vodafone Mobile Broadband on Demand, χωρίς καμία δέσμευση συμβολαίου.

 

12-13/07/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;