22 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Οι ερωτήσεις είναι δωρεάν, αλλά οι απαντήσεις κοστίζουν, λέει ένας (άγραφος;) κανόνας, όμως υπάρχουν φορές που κάποιοι επιχειρούν να κινηθούν αντίθετα στο ρεύμα προσφέροντας δωρεάν ιδέες.
Πριν από περίπου δύο μήνες μια μικρή εταιρεία, που εδρεύει στη Βρετανία και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πολιτική και την ψηφιακή επικοινωνία, δημοσίευσε στο Διαδίκτυο έναν «μπούσουλα» με οδηγίες για το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Ενδιαφέρουσες οδηγίες, διαθέσιμες σε δύο γλώσσες, τα αγγλικά και τα ελληνικά, μιας και πίσω από την εταιρεία SoMaFusion βρίσκονται δύο συμπατριώτες μας, η Σοφία Γκιούσου και ο Μανώλης Μαυραντωνάκης.
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι αυτό το κείμενο διανεμήθηκε δωρεάν, λειτουργώντας ως βάση συζήτησης και προβληματισμού. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και μιλήσαμε για αυτή την «ανοικτής αρχιτεκτονικής» πρωτοβουλία τους.
Κουράστηκαν από υποσχέσεις
- Πολλοί φοβούνται πως αν βγάλουν δωρεάν online κάποιο υλικό τους, θα χάσουν πελάτες. Τι σας έκανε να παρακάμψετε αυτό το φόβο;
Σοφία Γκιούσου: Δεν είχαμε ποτέ αυτό το φόβο, το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύουμε ότι για να υπάρξει εξέλιξη, πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και αυτή τη λογική την εκτιμούν και οι πελάτες μας. Οι άνθρωποι του τουρισμού έχουν κουραστεί από τις κενές υποσχέσεις, από τις υπηρεσίες που κρατάνε κλειδωμένα τα μυστικά τους. Πλέον είναι σημαντικό για εκείνους που θέλουν να εξελιχθούν να δουν ότι μια εταιρεία έχει όρεξη για προσφορά και είναι έτοιμη για σκληρή κριτική. Αλλιώς, γιατί να σε εμπιστευθούν; Αν οι υπηρεσίες μας ήταν «ενός μεγέθους», μπορεί και να διστάζαμε να δώσουμε δωρεάν το υλικό μας. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε να υπάρχει συζήτηση για τις αρχές και τη φιλοσοφία της δουλειάς μας από την κοινότητα· μόνο έτσι θα είναι αποτελεσματικές οι υπηρεσίες που δίνουμε.
Μανώλης Μαυραντωνάκης: Δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Την εμπειρία και τη γνώση μας «κωδικοποιήσαμε» και την προσφέραμε ελεύθερα. Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι με τη γνώση αυτή και κάποιοι άλλοι σίγουρα θα μπορέσουν να προσθέσουν σε αυτό που δημοσιεύσαμε, ώστε να προχωρήσουμε και να προσφέρουμε όλοι κάτι καλύτερο. Αυτό που ίσως μας κάνει να διαφέρουμε είναι η κουλτούρα μας. Ανοίξαμε την κουβέντα και καλέσαμε όσους έχουν όρεξη και θέληση να συμμετετάσχουν. Μέσα από αυτή τη δημόσια συζήτηση μπορούμε όλοι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε.
Εχει ανάγκη η αγορά
- Εχετε εικόνα αριθμού downloads του whitepaper;
Μ.Μ.: Πέρα από τον αριθμό των downloads, ο οποίος ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατοντάδες, ο σημαντικός αριθμός για μας είναι αυτός των σχολίων που δεχτήκαμε. Επαγγελματίες του τουρισμού μάς έστειλαν e-mail ή τηλεφώνησαν για να ζητήσουν διευκρινίσεις, για να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους ή ακόμα και να διαφωνήσουν. Ο αριθμός αυτός ήταν πέραν κάθε προσδοκίας, μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε πως τέτοιες κινήσεις όχι μόνο τις έχει ανάγκη η αγορά του τουρισμού, αλλά ίσως και άλλοι τομείς που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Να περιμένετε λοιπόν ότι θα επανέλθουμε.
-Υπάρχει χώρος για -κατά κάποιον τρόπο- open source consulting στην... πτωχή πλην τίμια χώρα μας;
Σ.Γ.: Πώς είναι δυνατό να προχωρήσουμε και να δούμε νέες ιδέες αν δεν μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας; Σίγουρα υπάρχει χώρος για προσφορά στην αγορά, για ιδέες, για blogs, για whitepapers. Το όφελος είναι διπλό. Πρώτα από όλα βελτιώνονται οι ίδιοι οι επαγγελματίες και μαθαίνουν κάθε μέρα από την εμπειρία όλης της κοινότητας. Δεύτερον -εξίσου σημαντικό- μαθαίνει και ο πελάτης κι έτσι δεν χρειάζεται κάθε φορά να διαπραγματεύεσαι τα βασικά, αλλά μιλάς με έναν άνθρωπο που είναι ενημερωμένος και ξέρει να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει και να δουλέψει μαζί σου, για να δημιουργήσετε κάτι ουσιαστικό κι όχι απλά κάτι για τον γρήγορο εντυπωσιασμό.
Αναχρονιστικά τα «σύνορα»
Μ.Μ.: Αν δεν υπάρχει χώρος, οφείλουμε να τον δημιουργήσουμε, γιατί αν δεν το κάνουμε, πιθανότατα θα μείνουμε πτωχή και καθόλου... τίμια ως χώρα. «Τα κλειστά σύνορα» στη σκέψη την εποχή του Διαδικτύου και των social media είναι τόσο αναχρονιστική πρακτική όσο και αναποτελεσματική για το ίδιο το προϊόν ή την υπηρεσία που σου έχουν εμπιστευτεί οι πελάτες σου.
Οποιαδήποτε άλλη πρακτική νομίζω θα έχει αποτέλεσμα περιχαρακωμένες, ατελείς και μίζερες ιδέες. Κι όπως πολύ σωστά λέει η Σοφία, η SoMaFusion επιθυμεί και πελάτες και συνεργάτες κατά κάποιον τρόπο εκπαιδευμένους με αυτή την κουλτούρα. Και τη δουλειά μας κάνει ευκολότερη και τις υπηρεσίες μας καλύτερες και πιο αποτελεσματικές.
Το whitepaper είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση SoMaFusion.com χωρισμένο σε κεφάλαια αλλά και σε PDF μορφή.
17/07/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV