Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μαρκ ΖάκερμπεργκΜήνυσε τον Ζάκερμπεργκ υποστηρίζοντας ότι το Facebook του ανήκει!

Να αποκτήσει τον έλεγχο του Facebook επιδιώκει ένας Αμερικανός web designer, ο οποίος μήνυσε τον ιδρυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατηγορώντας τον για αθέτηση συμφωνίας και απαιτώντας να του εκχωρήσει το 84% των μετοχών της εταιρείας.

Ο Πολ Σέλια, από τη Νέα Υόρκη, έχει στα χέρια του ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο είχε συνυπογράψει πριν από επτά χρόνια με τον Ζάκερμπεργκ. Όπως ισχυρίζεται ο μηνυτής, το έγγραφο περιγράφει τους όρους μιας συμφωνίας για ανάπτυξη ενός λογισμικού κοινωνικής δικτύωσης (του σημερινού Facebook). Ο Σέλια υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το συμφωνητικό, γίνεται σήμερα αυτομάτως ιδιοκτήτης του 84% του Facebook.

Η υπόθεση κατέληξε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο Σέλια στις 30 Ιουνίου. Οι δικηγόροι του Facebook δηλώνουν ότι δεν είναι «καθόλου βέβαιοι» για το αν πράγματι ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε συμφωνήσει αυτά που ισχυρίζεται ο Σέλια. «Αμφισβητούμε σοβαρά την αυθεντικότητά του εγγράφου», δήλωσε ο συνήγορος του Ζάκερμπεργκ. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Σέλια επιμένει ότι το συμφωνητικό είναι γνήσιο. Μάλιστα, παρουσίασε το πρωτότυπο στο δικαστήριο.

Ο Σέλια γνώρισε τον ιδρυτή του Facebook όταν αυτός ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ. Όπως υποστηρίζει, τον Απρίλιο του 2003 συμφώνησε να τον βοηθήσει ο Ζάκερμπεργκ στη δημιουργία ενός λογισμικού χαρτογράφησης δρόμων, έναντι 1.000 δολαρίων.

Παράλληλα, ο Ζάκερμπεργκ ενημέρωσε τον Σέλια για το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο (με το όνομα «The Face Book») και ο τελευταίος έδωσε στον Ζάκερμπεργκ άλλα 1.000 δολάρια, με τον όρο ότι ο Σέλια θα αποκτούσε το 50% της επιχείρησης αν αυτή ιδρυόταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004. Μια ρήτρα που προσθέτει 1% για κάθε μέρα που περνά πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανεβάζει σήμερα το ποσοστό που δικαιούται ο Σέλια στο 84%. Η συμφωνία αποτυπώθηκε σε ένα δισέλιδο συμφωνητικό που φέρει τα ονόματα και τις υπογραφές των δύο ανδρών.

Η αξία του Facebook υπολογίζεται στα 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια (19,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την ιστοσελίδα SharePost.com. Οι δικηγόροι της ιστοσελίδας δεν αρνούνται την συμφωνία, αλλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι από το συμφωνητικό δεν προκύπτει οποιαδήποτε απαίτηση του Σέλια έναντι της σημερινής εταιρείας του Facebook.

«Ο κ. Ζάκερμπεργκ είχε πράγματι ένα συμβόλαιο με τον κ. Σέλια. Δούλευε για λογαριασμό του ως αναλυτής υπολογιστών», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του Ζάκερμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο Σέλια παρέμεινε σιωπηλός επί επτά χρόνια και θυμήθηκε πολύ αργά να διεκδικήσει το υποτιθέμενο μερίδιό του».

 

21/07/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;