Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Αύξηση εσόδων, μείωση κερδών για Nokia

nokia & appleΜεγάλη πτώση της τάξεως του 40% κατέγραψε η κερδοφορία β΄ τριμήνου της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia. Τα καθαρά κέρδη της φινλανδικής εταιρείας υποχώρησαν στα 227 εκατ. ευρώ από τα 380 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν οριακά κατά 1% στα 10 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας περιορίστηκε μεν στο 33% από το 35% του β΄ τριμήνου 2009, ωστόσο το μερίδιο αγοράς στην ακμάζουσα αγορά smartphones παρέμεινε σταθερό στο 41%΄, παρά το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού από τις κατασκευάστριες των iPhone και Blackberry, Apple και Research in Motion αντιστοίχως.

Εκτός αυτού, η Nokia επανέλαβε την εκτίμησή της για ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς κινητών τηλεφώνων κατά 10% φέτος και για διατήρηση του δικού της μεριδίου στο ίδιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, πουλήθηκαν 111 κινητές συσκευές στο β΄ τρίμηνο, σηματοδοτώντας ενίσχυση 8% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι ότι κατάφερε να πουλήσει τον αριθμό-ρεκόρ για τα δικά της δεδομένα των 24 εκατ. smartphones, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αποτελώντας αύξηση 42% σε ετήσια βάση.

Η Nokia παραμένει μεν ηγέτις στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας με τις 432 εκατ. πωλήσεις κινητών συσκευών του περασμένου έτους, ξεπερνώντας το άθροισμα των πωλήσεων και των τριών βασικών ανταγωνιστών της, ωστόσο, ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει στην αγορά smartphones κρίνεται υπερβολικός για την εταιρεία.

Η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω των δύο προειδοποιήσεων για πτώση κερδοφορίας και πωλήσεων στις οποίες έχει προβεί μέχρι στιγμής, αλλά και των αυξανόμενων πιέσεων για αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της, Oλι - Πέκα Καλασβούο.

Αύξηση κερδών για Apple και Yahoo

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα, για το προηγούμενο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, των τεχνολογικών εταιρειών Apple και Yahoo, με τις τιμές των μετοχών τους, ωστόσο, να ακολουθούν αντίθετη πορεία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Apple ανακοίνωσε την ενίσχυση των καθαρών κερδών της κατά 78% στο γ΄ οικονομικό τρίμηνο στα 3,25 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή, από τα κέρδη 1,83 δισ. δολαρίων ή 2,01 δολαρίων ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της εταιρείας κατέγραψαν άλμα 61%, στα 15,7 δισ. δολάρια, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για το iPad και το iPhone 4. Οι αναλυτές του πρακτορείου Thomson Reuters ανέμεναν κέρδη 3,11 δολαρίων ανά μετοχή σε πωλήσεις αξίας 14,75 δισ. δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Apple ενισχυόταν στη Νέα Υόρκη πάνω από 2%, κοντά στα 255 δολάρια. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου πουλήθηκαν 8,4 εκατ. iPhone, 3,27 εκατ. iPad, 3,47 εκατ. υπολογιστές Mac και 9,41 εκατ. iPod. Από τα παραπάνω επίπεδα πωλήσεων, μόνο αυτές του iPod δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς υπολόγιζαν ότι θα φτάσουν στα 9,7 εκατ. Για το δ΄ τρίμηνο του οικονομικού έτους, η τεχνολογική εταιρεία των ΗΠΑ αναμένει κέρδη 3,44 δολαρίων ανά μετοχή σε πωλήσεις ύψους 18 δισ. δολαρίων.

Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων ήταν το επίπεδο κερδοφορίας της Yahoo, το οποίο ενισχύθηκε στο β΄ τρίμηνο κατά 51%, στα 213,3 εκατ. δολάρια ή 15 σεντς ανά μετοχή, από τα κέρδη 141,4 εκατ. δολαρίων ή 10 σεντς ανά μετοχή της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι αναλυτές του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 14 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από το επίπεδο καθαρών εσόδων της Yahoo, καθώς διαμορφώθηκαν στο β΄ τρίμηνο στα 1,13 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για καθαρά έσοδα 1,16 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Υahoo στη Νέα Υόρκη κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 8%, κοντά στο επίπεδο των 13,9 δολαρίων.

Πάνω και η Microsoft

Η αυξημένη κερδοφορία της αμερικανικής εταιρίας, σύμφωνα με την ίδια, σχετίζεται με την κυκλοφορία του νέου πακέτου “Office 2010”, τη συνεχιζόμενη μεγάλη ζήτηση για τα “Windows 7”, τις ισχυρές πωλήσεις της παιγνιδοκονσόλας Xbox 360 και το αυξανόμενο μερίδιο (στις ΗΠΑ) της μηχανής αναζήτησης Βing, που αποφέρει πια περισσότερα διαφημιστικά έσοδα.

Τα Windows 7 έχουν ήδη γίνει το λειτουργικό σύστημα με τις ταχύτερα αυξανόμενες πωλήσεις όλων των εποχών και ήδη «τρέχουν» τουλάχιστον στο 15% των υπολογιστών παγκοσμίως, σύμφωνα με την Microsoft.

 

23/07/2010 - kathimerini.gr / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;