Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ibm zEnterpriseΗ αμερικανική εταιρία αποκάλυψε το νέο της μεγάλο υπολογιστή “zEnterprise”, ο οποίος είναι το πιο ισχυρό και αποδοτικό από άποψη κόστους mainframe που έχει ποτέ κατασκευαστεί.

H IBM, η οποία έχει μακρά παράδοση σε αυτό τον τομέα, προσπαθεί να διασφαλίσει την διεθνή ηγετική θέση της στα mainframes, που είναι ισχυροί υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούν συνήθως μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί για να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων και συναλλαγών.

Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της ΙΒΜ στην παγκόσμια αγορά είναι οι Hewlett-Packard και Oracle, που έχουν κοινό στόχο τα data centers των μεγάλων εταιριών. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, σχεδόν οι μισές μεγάλες επιχειρήσεις αναμένουν ότι τα data centers τους δεν θα έχουν πια χώρο, συνεπώς θα αναγκαστούν να κάνουν νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ΙΒΜ, το νέο της μηχάνημα είναι κατά 40% έως 60% ταχύτερο από τον προκάτοχό του, το mainframe System z10, όμως χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα ηλεκτρισμού. Η εταιρία δεν αποκάλυψε την τιμή του zEnterprise, είπε όμως ότι η τιμή του σε σχέση με τις αυξημένες δυνατότητές του θα είναι αναλογικά χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη του z10.

Η ΙΒΜ, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια και μια επένδυση 1,5 δισ. δολ. για να αναπτύξει το νέο mainframe, μια προσπάθεια που απασχόλησε πάνω από 5.000 εργαζομένους της. Με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η δημιουργία ενός ισχυρού mainframe…

Στον πυρήνα του zEnterprise βρίσκονται οι ταχύτεροι και πιο ισχυροί μικροεπεξεργαστές του κόσμου, που «τρέχουν» στα 5,2 Ghz, ικανοί να εκτελέσουν περισσότερες από 50 δισεκατομμύρια εντολές ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα διαθέτει, μεταξύ άλλων, ένα εξελιγμένο σύστημα ψύξης που μειώνει μέχρι 12% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, απομακρύνοντας τον θερμό αέρα.


 

22/07/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;