28 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ετοιμη να εγκαταστήσει πιλοτικό ευρυζωνικό δίκτυο νέας τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution) δηλώνει η Cosmote -το αίτημα για την παροχή της απαιτούμενης άδειας βρίσκεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ελάχιστοι πάροχοι στον κόσμο έχουν αναπτύξει αντίστοιχα πειραματικά δίκτυα.
Σκοπός της εταιρείας είναι να αναπτύξει πιλοτικό δίκτυο LTE στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι όπου βρίσκονται οι τεχνικές της υπηρεσίες. Το δίκτυο LTE, προπομπός των δικτύων κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, υποστηρίζουν εντυπωσιακές ταχύτητες που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές των οπτικών ινών: 100Mbps για τη λήψη δεδομένων (downlink) και 45Mbps για την αποστολή (uplink). Έτσι, υπηρεσίες όπως η «ζωντανή» μετάδοση ταινιών σε υψηλή ανάλυση με τεχνολογία ροής (streaming HD), οι τηλεδιασκέψεις ομάδων ατόμων με βίντεο υψηλής ανάλυσης (High definition video-conferencing) και φυσικά η ταχύτατη πλοήγηση στο Διαδίκτυο καθώς και το τάχιστο κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων. Η Cosmote αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μια ταινία σε υψηλή ανάλυση θα κατεβαίνει μέσω ενός δικτύου LTE σε 2-3 λεπτά(!).
Η Cosmote επισημαίνει επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των δικτύων LTE είναι η δυνατότητά τους να λειτουργούν σε πολλές ζώνες συχνοτήτων, προσφέροντας ποιοτική κάλυψη με βέλτιστο κόστος ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.
Απίστευτες καθυστερήσεις στην χορήγηση αδειών από την Πολιτεία
Πάντως νωρίτερα η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κατήγγειλε ότι λιγότερο από το 50% των αιτήσεων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, έχουν εξεταστεί από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία και κατά παράβαση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) μετά από καταγγελία της ΕΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν. 3431/06 (03/02/2006), που σηματοδότησε την εκ νέου αδειοδότηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και την έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μέχρι και τις 12/03/2010, η Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ Αττικής είχε εξετάσει μόλις 871 αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση σταθμών βάσης από το σύνολο των 1.852 που είχαν κατατεθεί. Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενέργησε ο ΣΕΕΔΔ, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στις διαβιβάσεις των ΜΠΕ για γνωμοδότηση από δύο έως δεκαέξι μήνες, όταν ο νομοθέτης ορίζει ρητά δέκα ημέρες για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας. Σύμφωνα με το πόρισμα οι καταγγελίες της ΕΕΚΤ «είναι βάσιμες» ενώ «παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις» που οφείλονται στην «ελλιπή στελέχωση» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Το ζήτημα των καθυστερήσεων δεν επικεντρώνεται μόνο στην Περιφέρεια Αττικής καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκδοθεί από τις 9 αρμόδιες Περιφέρειες λιγότερο από το 10% των 6000 εγκρίσεων ΜΠΕ (μόλις 106 από την Περιφέρεια Αττικής στο σύνολο των 1800), παρόλο που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν καταθέσει έγκαιρα τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Για το λόγο αυτό, η ΕΕΚΤ έχει ζητήσει και αναμένει αντίστοιχη έκθεση επιθεώρησης για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίες αν και αποτελούν περιοχές με μεγάλο αριθμό μονίμων κατοίκων αλλά συγχρόνως είναι και σημαντικότατοι τουριστικοί προορισμοί, διαθέτουν σταθμούς βάσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αδειοδοτηθεί.
Σύμφωνα πάντα με την Ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το θέμα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις σταθμών βάσης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον κλάδο στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει άμεσα και ουσιαστικά την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των δικτύων. Η διαιώνιση του προβλήματος αδειοδότησης δικτύων, κατά συνέπεια, κύρια τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. H EEKT σημειώνει τέλος ότι το 2009 η συνεισφορά της κινητής τηλεφωνίας στα δημόσια έσοδα ανήλθε σε 2 δισ. € ενώ οι θέσεις εργασίας σε 80 χιλιάδες περίπου.
22/07/2010 - tech.in.gr με πληροφορίες από cosmote.gr & eekt.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV