30 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Κάθε συσκευή που συνδέεται στο ίντερνετ απαιτεί μια μοναδική αριθμητική διεύθυνση. Το IPv4, το σημερινό σύστημα απόδοσης αριθμών χρησιμοποιείται από το 1977 και είναι ικανό να δημιουργήσει 4 δισεκατομμύρια διαφορετικές διευθύνσεις. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητά τους έχει ήδη αποδοθεί, σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται πλέον πιθανό να δημιουργηθεί μια μαύρη αγορά για τη διάθεση των λιγοστών ακόμα διαθέσιμων.
Από την άλλη, η επόμενη έκδοση του πρωτοκόλλου, το IPv6, μπορεί να παράξει απίστευτα μεγαλύτερο αριθμό διευθύνσεων (340 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια ;-), τόσων που αν οι 4 δισ. διευθύνσεις του IPv4 χωρούσαν σε... ένα Blackberry, οι διευθύνσεις του IPv6 θα χρειάζονται ολόκληρη τη Γη.
Εντούτοις, το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με το νέο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του IPv4 και του IPv6. Η ασυμβατότητα αυτή είναι που θα εμπόδιζε έναν υπολογιστή που έχει αριθμητική διεύθυνση IP σύμφωνα με το IPv6 να δει μία ιστοσελίδα που εξυπηρετείται από έναν server που έχει αριθμητική διεύθυνση με το IPv4, αν προηγουμένως δεν μεσολαβούσε ένας «μεταφραστής» της διεύθυνσής του.
Επίσης, η μετάβαση έχει κόστος για τους παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών (τους ISP και όχι μόνο), καθώς θα πρέπει να επενδύσουν σε χρήμα και χρόνο καθώς και να διατηρήσουν σε λειτουργία και το παλιό σύστημα παράλληλα με το νέο. Επίσης, σημαντικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν για την μετάβαση στο νέο σύστημα διαδικτυακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Ωστόσο, το μόνο «κίνητρο» για να εγκριθούν αυτές οι επενδύσεις είναι η αναγκαιότητα της μετάβασης, γι'αυτό είναι παραδεκτό ότι η υιοθέτηση του IPv6 δεν προχωράει με τους απαιτούμενους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο η ανεπάρκεια διευθύνσεων να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σύνδεσης ολοένα περισσότερων συσκευών στο Ίντερνετ.
Από την άλλη, κακώς το υπαρκτό αυτό πρόβλημα συγκρίνεται με τον λεγόμενο «ιό του 2000» -η ημέρα που θα στερέψουν οι ιντερνετικές διευθύνσεις δεν είναι σαφώς ορισμένη αν και πολύς λόγος γίνεται για το 2011, ενώ διάφορες μέθοδοι έχουν ήδη επινοηθεί για να το επιλύσουν προσωρινά -να επαναχρησιμοποιηθούν διευθύνσεις του IPv4 που έχουν δεσμευτεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται είτε να μοιράζονται την ίδια IP διαφορετικές συσκευές. Επιπλέον, η αλλαγή του συστήματος αριθμοδότησης δεν είναι η πρώτη την οποία υφίσταται το Ίντερνετ: από το dial-up περάσαμε στο DSL, από τα αρχεία σε host στο μητρώο διευθύνσεων. Αν και πιο περίπλοκο θέμα, η μετάβαση στο IPv6 θα γίνει...
26/07/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV