Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τα κινητά τηλέφωνα εντοπίζονται και τα βιομετρικά διαβατήρια δεν πλαστογραφούνται!

iphone mobile spyΑνάλογα με το είδος του κατασκόπου που είσαι, είτε λατρεύεις την τεχνολογία είτε την μισείς. Για εκείνους που συγκεντρώνουν πληροφορίες και η εργασία των οποίων στηρίζεται στους κοριούς και σε άλλες συσκευές παρακολούθησης, η ζωή δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Oι μικροσκοπικές κάμερες και τα μαγνητόφωνα έχουν αντικατασταθεί από γκάτζετ, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνάει εκείνο της κεφαλής μιας καρφίτσας. Επιπλέον, οι συσκευές νέες τεχνολογίας μπορούν να τροφοδοτηθούν εξ αποστάσεως και ως εκ τούτου, δεν απαιτείται αλλαγή μπαταρίας από τον χειριστή τους - ένα από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος.

Οι κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελούν εξαιρετικούς στόχους για τους μεγάλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα κεντρικά γραφεία οργανισμών, όπως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ακόμα κι ένα τέλεια κωδικοποιημένο μήνυμα του σήμερα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί στο μέλλον και αυτό είναι κάτι που ανατριχιάζει τους ιθύνοντες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, εντούτοις, κάνει δύσκολη τη ζωή του μυστικού πράκτορα που ασχολείται με ανθρώπους και όχι με τα ηλεκτρονικά δεδομένα. Η βασική αρχή της κατασκοπείας στηρίζεται στην ικανότητα του πράκτορα να παραβεί τους κανόνες δίχως να γίνει αντιληπτός. Oπως συνέβη στην περίπτωση των δέκα Ρώσων κατασκόπων που εντοπίστηκαν και στη συνέχεια απελάθηκαν από τους Αμερικανούς, πρόκειται για μια τέχνη της διαρκούς, αλλά αθόρυβης μετακίνησης με πλαστά στοιχεία και της παράδοσης ή παραλαβής χρηματικών ποσών με τρόπους μη ανιχνεύσιμους. Οι συνέπειες για εκείνους που πιάνονται στα πράσα είναι καταστροφικές.

Γι' αυτούς τους κατασκόπους μεγαλύτερος πονοκέφαλος από τα κινητά τηλέφωνα δεν υπάρχει. Αντιθέτως, για τους πράκτορες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν την ιδανική συσκευή για την εμφύτευση κοριών, αλλά και για τον εντοπισμό του εκάστοτε στόχου, ο οποίος έχει μάλιστα την «καλοσύνη» να την φορτίζει για εκείνους. Οι κατάσκοποι, βέβαια, μπορούν να βγάλουν την μπαταρία και να βάλουν τα κομμάτια του αποσυναρμολογημένου κινητού τους τηλεφώνου στο ψυγείο - πρόκειται για μία από τις μεθόδους αχρήστευσης του κοριού. Παρ' όλα αυτά, όταν δύο ύποπτοι που βρίσκονται στην ίδια περιοχή καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, κινούν υποψίες.

Κάποτε δε, η δημιουργία ψεύτικων ταυτοτήτων αποτελούσε εύκολη υπόθεση. Ο κατάσκοπος που ξεκινούσε μια αποστολή θα αποκτούσε ένα πλαστό διαβατήριο, θα εξασφάλιζε από την υπηρεσία του ένα πορτοφόλι με δύο ή τρεις πιστωτικές κάρτες, πιθανότατα και ένα δίπλωμα οδήγησης. Σήμερα, όμως, χάρη στα ηλεκτρόνια, η «σκιά» του κατασκόπου μπορεί να έρθει στο φως. Οι «βίζες» από άλλες χώρες μπορούν να εξακριβωθούν με τα αρχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των υπηρεσιών μετανάστευσης. Είναι πλέον εύκολο να αποκαλυφθεί πότε εκδόθηκε μια πιστωτική κάρτα και πόσο έχει χρησιμοποιηθεί. Ο κατάσκοπος μπορεί να υποστηρίξει ότι κάνει κάποιο «επάγγελμα», πλην όμως οι μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου θα αποκαλύψουν αν πράγματι έχει προϋπηρεσία. Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας δε, αποκαλύπτουν τις επαφές του κατασκόπου. Οι σοβαροί κατάσκοποι, όμως, γνωρίζουν ότι οι μύθοι καταρρέουν πιο γρήγορα απ' ό, τι δημιουργούνται.

Τα βιομετρικά διαβατήρια δυσχεραίνουν την κατάσταση γι' αυτούς. Αν έχεις επισκεφθεί μία φορά τις ΗΠΑ, το δακτυλικό σου αποτύπωμα και η φωτογραφία σου παραμένουν εσαεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να περάσουν στα χέρια και ως εκ τούτου να διασταυρωθούν στο μέλλον από τους στενούς συμμάχους των Αμερικανών.

Στρατολόγηση

Η εποχή της «παράνομης» διαμονής επί σειράν ετών ενός κατασκόπου σε μια ξένη χώρα πλησιάζει στο τέλος της. Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στρατολογούν πλέον «πραγματικούς ανθρώπους», όπως η Aννα Τσάμπαν, που αποτελούσε μέλος του δικτύου των Ρώσων κατασκόπων στις ΗΠΑ. Λόγω της παγκοσμιοποίησης, δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ύποπτο σε κάποιον που έχει σπουδάσει σε μια χώρα, εργάστηκε σε μιαν άλλη και ερωτεύθηκε σε μια τρίτη. Oπως τόσα άλλα κάποτε «σίγουρα» επαγγέλματα, η κατασκοπεία εξελίσσεται σε δουλειά για free lancers.

 

25/07/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;