29 Ιουλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Με τη βελτίωση των διαφόρων συσκευών πλοήγησης που βασίζονται στη χρήση GPS (αλλά και 3G δικτύων), οι μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, αλλά και οι εκδρομές μας έχουν γίνει παιχνιδάκι. Και αν για πολλούς που είχαν καλή αίσθηση του προσανατολισμού το να βρουν το δρόμο τους με τη βοήθεια ενός χάρτη ήταν σχετικά απλή υπόθεση, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάθε λίγο και λιγάκι χάνονταν. Πλέον, οι συσκευές πλοήγησης είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε αυτοκίνητο, αλλά και σε πλοία, σκάφη ή ακόμα και στην τσέπη ορειβατών και περιπατητών.
Οι συσκευές
Αν είστε από αυτούς που ακόμα δεν έχουν αποκτήσει κάποιον πλοηγό, τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές αξίζει να το σκεφθείτε. Πριν όμως ξεκινήσετε για να διαλέξετε τη συσκευή που σας ταιριάζει από κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει για τι ακριβώς τη χρειάζεστε. Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν συσκευές για πλοήγηση στην πόλη με αυτοκίνητο και στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τόσο απλές και οικονομικές λύσεις όσο και ακριβότερες επιλογές που εκτός από GΡS συνδυάζουν λειτουργίες τηλεφώνου, μουσικής ή ακόμα και προβολής ταινιών. Προσοχή όμως, γιατί κατά κανόνα οι προτάσεις αυτές δεν κάνουν για μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα πρέπει να στραφούν σε πιο εξειδικευμένα GΡS.
Ακριβότερα και με προχωρημένες λειτουργίες είναι τα GΡS θαλάσσης, καθώς διαθέτουν συνήθως μεγάλες οθόνες (για να μπορεί κανείς να διαβάζει με άνεση τους χάρτες) και αδιάβροχο πλαίσιο. Τα περισσότερα από αυτά συνεργάζονται και με άλλα απαραίτητα όργανα σε ένα σκάφος, όπως είναι το βυθόμετρο ή το σόναρ. Αντίθετα, πιο φθηνές λύσεις είναι οι συσκευές χειρός που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ορειβάτες. Ως επί το πλείστον, τα GΡS χειρός είναι και αυτά αδιάβροχα, μικρά σε διαστάσεις και χωρίς δυνατότητα προβολής χαρτών. Τέλος, για αθλητές υπάρχουν ρολόγια GΡS, τα οποία μπορούν να υπολογίζουν αποστάσεις, να καταγράφουν διαδρομές ή τους σφυγμούς της καρδιάς και να υπολογίζουν τις θερμίδες που έχει κάψει κανείς.
Το λογισμικό
Βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός πλοηγού GΡS δεν πρέπει να είναι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αντίθετα, προσοχή χρειάζεται και ως προς το λογισμικό που χρησιμοποιεί και τους χάρτες που έρχονται ενσωματωμένοι ή μπορούν να εγκατασταθούν. Ειδικά το λογισμικό, όσο και αν είναι παραγνωρισμένο από τους περισσότερους χρήστες, είναι αυτό που τελικά καθορίζει πόσο εύχρηστη και λειτουργική είναι μια συσκευή. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να δοκιμάσει σε ένα κατάστημα τις λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων, ώστε να μπορεί μόνος του να κρίνει τι του ταιριάζει.
Για... αδιάβροχους καβαλάρηδες
Για τους μοτοσυκλετιστές που δεν θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη, το Tibo A4050 είναι μια πρόταση που συνδυάζει μεγάλες δυνατότητες και πολύ ανθεκτική, αδιάβροχη κατασκευή. Ενσωματώνει δέκτη μεγάλης ακρίβειας SiRF Star ΙΙΙ και Bluetooth για ασύρματη επικοινωνία με το κινητό σας τηλέφωνο ή με ένα από τα σύγχρονα κράνη που έχουν ενδοεπικοινωνία. Η οθόνη του είναι πολύ φωτεινή για να μπορεί κανείς να βλέπει τα μηνύματα όσο δυνατός και αν είναι ο ήλιος, ενώ πολύ χρήσιμα είναι τα LED φωτάκια στην αριστερή και δεξιά πλευρά του, ώστε να ειδοποιείται εγκαίρως ο αναβάτης για επικείμενες στροφές.
Τιμή: 429 ευρώ
Για γκάζια εκτός δρόμου
Ερχεται εφοδιασμένο με χάρτες Ελλάδας από την Auto Drive (οι οποίοι καλύπτουν τις πόλεις, αλλά και τους πιο απομακρυσμένους χωματόδρομους) και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μοτοσυκλετιστές. Ο λόγος για το Ζumo 660 της Garmin, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τροφοδοσία ρεύματος για 5 ώρες, υποστηρίζει ελληνικές φωνητικές οδηγίες, διαθέτει μεγάλα πλήκτρα αφής και Βluetooth για σύνδεση με κράνος ή με κινητό τηλέφωνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως MP3 Ρlayer, ενσωματώνει φωτεινή οθόνη 4,3 ιντσών και είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία και στα κατάλοιπα καυσίμων.
Τιμή: 629 ευρώ
Στη βάρκα και το φουσκωτό
Μικρό σε διαστάσεις και φθηνό GΡS για χρήση σε σκάφη μικρών διαστάσεων και βάρκες είναι το iFinder H2O C της Lowrance. Διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2,8 ιντσών με οπίσθιο φωτισμό LΕD και είναι πλήρως αδιάβροχο. Ενσωματώνει δορυφορικό δέκτη GΡS με 16 παράλληλα κανάλια και δύο επεξεργαστές για την ταχύτατη επεξεργασία των στοιχείων όλων των δορυφόρων. Αποτυπώνει την πορεία με ενημέρωση ανά δευτερόλεπτο και προσφέρει σύστημα συναγερμών για σφάλματα πορείας, άφιξης στον προορισμό και αγκυροβολία και είναι συμβατό με χάρτες Navionics Gold, NauticPath και FreedomMaps.
Τιμή: 345 ευρώ
Για μεγάλα σκάφη
Ενα από τα καλύτερα GΡS θαλάσσης για μικρά και μεγάλα σκάφη είναι το GPSMAP 620 της Garmin. Διαθέτει τεράστια οθόνη αφής 5,2 ιντσών, είναι αδιάβροχο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτοκίνητο. Ενσωματώνει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου, υποδοχή για κάρτες μνήμης SD και είναι συμβατό με όλους τους χάρτες της Garmin, δύο ή τριών διαστάσεων. Μοναδικό μείον η τιμή του, αλλά στη θάλασσα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος να ξοδέψει κάτι παραπάνω για να αισθάνεται πάντα ασφαλής.
Τιμή: 749 ευρώ
Για τρέξιμο και κολύμπι
Η Garmin προτείνει μια σειρά από έξυπνα ρολόγια με ενσωματωμένο δέκτη GΡS, τα οποία μετατρέπουν την άσκηση σε επιστήμη. Το Forerunner 310XT είναι αδιάβροχο, κατάλληλο για κολύμβηση ή τρέξιμο και διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου με 20 ώρες αυτονομία. Με το κατάλληλο λογισμικό υπολογίζει τους παλμούς της καρδιάς, τις θερμίδες που καίει κανείς, την απόσταση που διανύει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Συνδέεται με υπολογιστή μέσω USB και απευθύνεται σε επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες αθλητές.
Τιμή: 349
Φθηνό και βολικό
Η συσκευή One της TomTom διαθέτει ελληνικούς χάρτες και αξιοποιεί το πολύ απλό στη χρήση λογισμικό Map Share, το οποίο ενσωματώνει χρήσιμες λειτουργίες πλοήγησης σε σημεία ενδιαφέροντος και ανανέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ικανοποιητική είναι και η οθόνη του με διαγώνιο 3,5 ιντσών, ενώ επαρκή ισχύ ακόμα και για τους πολύβουους δρόμους της Αθήνας προσφέρει και το εξωτερικό ηχείο της συσκευής.
Τιμή: 94 ευρώ
Με πολλές καινοτομίες
Το Navigon 8410 είναι μοντέρνο και ενσωματώνει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες στον χώρο των GΡS. Το «σώμα» του είναι κατασκευασμένο από ματ μέταλλο και η οθόνη του είναι τεράστια, με διαγώνιο 5 ιντσών. Υποστηρίζει λειτουργία Βluetooth καρ κιτ, φωνητικές εντολές και λειτουργίες πληροφόρησης για παρκάρισμα και έξυπνη καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τους δρόμους στους οποίους κινείστε συχνά. Ερχεται με πολύ λεπτομερείς χάρτες Ελλάδας και Ευρώπης και κινείται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο.
Τιμή: 349 ευρώ
Για πεζοπορία
Ενα από τα καλύτερα GΡS χειρός που κινείται πάνω από τον μέσο όρο του ανταγωνισμού και ενσωματώνει χάρτες της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι το Triton 300 της Magellan. Πρόκειται για πολύ εύχρηστη συσκευή μεγάλης ακρίβειας, η οποία είναι αδιάβροχη και διαθέτει έγχρωμη οθόνη 2,2 ιντσών. Προσφέρει πληροφορίες όπως είναι οι υψομετρικές αποστάσεις στις διαδρομές σας, η ώρα ανατολής και δύσης του ήλιου, η εμφάνιση της σελήνης και είναι κατασκευασμένο από πολύ ανθεκτικό πλαστικό.
Τιμή: 205 ευρώ
Για την πόλη
Παρ΄ ότι είναι μία από τις πιο οικονομικές συσκευές GΡS στην ελληνική αγορά, το Moov M300 της Mio διαθέτει μια μεγάλη οθόνη αφής 3,5 ιντσών και αρκετά εύκολο λογισμικό πλοήγησης, το Mio Map 2009.
Δέχεται κάρτες μνήμης SD και MMC, είναι μικρό σε διαστάσεις και θα ικανοποιήσει όσους αναζητούν μια πρόταση που να διαθέτει τα βασικά και να κοστίζει λίγο, για να την χρησιμοποιούν κυρίως μέσα στην πόλη.
Τιμή: 76 ευρώ
Εύκολη ενημέρωση
Με την εγγύηση της Garmin και σε πολύ λογική τιμή, το Nuvi 205 έρχεται με προεγκατεστημένο το πρόγραμμα πλοήγησης Auto Drive με χάρτη της Ελλάδας που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της επικράτειας και ενημερώνεται εύκολα μέσω Ιντερνετ. Η μπαταρία του προσφέρει αυτονομία έως 4 ώρες και η οθόνη του έχει διαγώνιο 3,5 ιντσών, ενώ γενικά είναι μια συσκευή με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής.
Τιμή: 85 ευρώ
Για ομιλητικούς τύπους
Κατασκευασμένο από την ελληνική MLS, το Destinator Talk & Drive 50sl έχει λεπτή γραμμή και πολύ αξιόπιστη λειτουργία αναγνώρισης φωνητικών οδηγιών. Διαθέτει τεράστια οθόνη 5 ιντσών και ενημερωμένους χάρτες της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην τιμή αυτή προσφέρεται με δώρο ένα DVD με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΤΟΜΗ, αξίας 100 ευρώ.
Τιμή: 339 ευρώ
27/07/2010 - ndigital @ tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV