Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μετά την αποφοίτησή τους, οι περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν και κυρίως να μην επαναλάβουν τις ολονυκτίες μπροστά από βιβλία και σημειώσεις. Για ορισμένους, όμως, οι πρώτες ώρες τις νέας ημέρας παραμένουν πάντα οι πιο παραγωγικές. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Αμπερ Λάμπκι και ο Αλαν Γκριστάιν αποφάσισαν να ιδρύσουν μια πολύ ιδιαίτερη λέσχη, αυτή των «Kουκουβαγιών της Νέας Υόρκης». Στους κόλπους της έχουν ήδη προσχωρήσει επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και σχεδιαστές προγραμμάτων λογισμικού. Μολονότι η συγκεκριμένη ομάδα ξεκίνησε τις συναντήσεις μόλις τον περασμένο Aπρίλιο, η ιδέα της ομαδικής μεταμεσονύκτιας εργασίας εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, και όχι μόνο. Παρόμοιες, λοιπόν, λέσχες εμφανίστηκαν πρόσφατα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστώνη, αλλά και στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, καθώς και στη Μελβούρνη.

Στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε Τρίτη στις 10 το βράδυ στον τελευταίο όροφο κτιρίου της Τσάινατάουν, «οπλισμένοι» με τα λάπτοπ τους και ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη. Εργάζονται μαζί μέχρι, τουλάχιστον, τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Στόχος είναι να εμπνευστείς, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και φυσικά να κάνεις τη δουλειά σου», λέει η κ. Λάμπκι, δημιουργικός σύμβουλος στο επάγγελμα. «Είναι έξι ολόκληρες ώρες γεμάτες αδιάκοπου, παραγωγικού χρόνου κατά τη διάρκεια του οποίου συνυπάρχεις μαζί με άλλους εξίσου δημιουργικούς ανθρώπους που κάνουν απίστευτα πράγματα», συνεχίζει η ίδια. Κάποιοι, όπως ο κ. Γκρίνσταϊν, επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού προϊόντων της ιστοσελίδας, Blip.tv έρχεται προκειμένου να προχωρήσει άλλα επιχειρηματικά του σχέδια, τα οποία μένουν πίσω κατά τη διάρκεια της καθημερινής του εργασίας.

Αλλοι, όπως ο συνιδρυτής της διαδικτυακής υπηρεσίας Virb, Μπραντ Σμιθ, έρχεται προκειμένου να απαντήσει προσωπικά στα εκατοντάδες email των χρηστών τις ιστοσελίδας του - κάτι που δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω φόρτου εργασίας. Οι περισσότεροι, πάντως, περνάνε τις μεταμεσονύκτιες ώρες επεξεργαζόμενοι ιδέες υπό το αμυδρό φως της οθόνης του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Αίσθηση αλληλεγγύης

Μην φανταστείτε, όμως, ότι η ατμόσφαιρα θυμίζει βιβλιοθήκη. Πολλά μέλη των «Kουκουβαγιών της Νέας Υόρκης» βάζουν μουσική -σε χαμηλή ένταση- και κάποια άλλα προτιμούν την μπίρα από τον καφέ. Ολοι, όμως, συμφωνούν ότι αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συνεργασίας δεν την βρίσκει κανείς εύκολα υπό το φως της ημέρας. «Δεν είμαι πολύ καλός με τις κωδικές γλώσσες που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ένας προγραμματιστής που έρχεται εδώ μπορεί να μου επιλύσει σε δύο λεπτά ένα πρόβλημα για το οποίο θα έχανα τρεις και τέσσερις ώρες», λέει ο δημιουργός εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, Τζόναθαν Βέγκενερ. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι προτιμούν να εργάζονται τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να αποφύγουν τους περισπασμούς της ημέρας.

«Οταν δεν σε διακόπτουν διαρκώς οι συνάδελφοί σου ή οι φίλοι σου από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, τότε είναι σαφώς πιο εύκολο να ολοκληρώσεις μια δουλειά», ισχυρίζεται η επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της εταιρείας ανάπτυξης προγραμμάτων παραγωγικότητας, Rescue Time, Μοντάνα Λόου. «Η συχνότητα με την οποία ο κόσμος μπαίνει στο Διαδίκτυο τις πρώτες πρωινές είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την ημέρα», τονίζει η κ. Λόου.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αποτελεί γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι... φτιαγμένοι για να λειτουργούν καλύτερα μετά τη δύση του ηλίου. «Οι κύκλοι του ύπνου επηρεάζονται από γενετικούς παράγοντες και κάθε άνθρωπος διαφέρει», λέει ο διευθυντής του Κέντρου για τις Ανωμαλίες του Υπνου στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, Μάικλ Θόρπι. «Εφόσον ταιριάζει με τον τρόπο ζωής τους, δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό», συνεχίζει ο ίδιος. «Ισως είμαστε λίγο τρελοί», παρεμβαίνει η κ. Λάμπκι. «Αλλά είμαστε Νεοϋορκέζοι και ούτως ή άλλως δεν κοιμόμαστε ποτέ».

 

28/07/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;