02 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ο προγραμματιστής υπολογιστών Ρον Μπόους συγκέντρωσε τα προσωπικά δεδομένα 100 εκατομμυρίων χρηστών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook σε ένα ενιαίο αρχείο, το οποίο στη συνέχεια δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο.
Ο λόγος που το έπραξε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν για να αναδείξει τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο δημοφιλές δίκτυο.
Το αρχείο του κ. Μπόους περιέχει τα ονόματα των χρηστών, το τυχόν ψευδώνυμό τους στο Facebook, καθώς και ένα σύνδεσμο (URL) που παραπέμπει στο προφίλ τους. Ο σχετικός φάκελος αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς έχει «κατέβει» σε εκατοντάδες υπολογιστές ανά την υφήλιο, διαμέσου της ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων «Pirate Bay».
Στα σχόλιά τους, οι χρήστες του Pirate Bay εμφανίζονται θορυβημένοι από το εύρος των πληροφοριών που είναι δημόσια διαθέσιμες και δηλώνουν ότι «κατεβάζουν» το σχετικό αρχείο από περιέργεια. Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του Facebook, οι οποίοι διατείνονται ότι τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται στο επίμαχο αρχείο ήταν ούτως ή άλλως διαθέσιμα, κατ’ επιλογήν των κατόχων τους. Επομένως, ο κ. Μπόους απλώς τα συγκέντρωσε και δεν τίθεται κανένα ζήτημα παραβίασης του απορρήτου.
Εντούτοις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως η Privacy International, καταγγέλλουν ότι το Facebook δεν προστατεύει επαρκώς τα 500 εκατομμύρια χρήστες του από τα «αδιάκριτα βλέμματα» των διαφημιστικών εταιρειών και άλλων χρηστών.
Σημειώνεται ότι, όταν κάποιος ανοίγει λογαριασμό στο Facebook, οι βασικές πληροφορίες γι’ αυτόν είναι δημόσια διαθέσιμες. Χρειάζεται να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις από τους ίδιους τους χρήστες στους λογαριασμούς τους, ώστε να αποκρύψουν ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες.
Το γραφείο Tύπου του Facebook αιτιολογεί την εν λόγω πολιτική με το επιχείρημα ότι σκοπός της ιστοσελίδας είναι να βρίσκουν οι χρήστες της γνωστούς και φίλους στο Διαδίκτυο και να γνωρίζουν νέα άτομα.
30/07/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV