Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

wikileaks.org logoΤο ενδιαφέρον δημοσιογραφικό παρασκήνιο πριν από την πολύκροτη δημοσίευση των «ημερολογίων του πολέμου στο Αφγανιστάν» στον Guardian, τους New York Times και το Der Spiegel αποκαλύπτει το περιοδικό Columbia Journalism Review.

Η πρώτη επαφή με τον Τζούλιαν Ασάντζ, τον άνθρωπο πίσω από το Wikileaks, έγινε από δημοσιογράφο του Guardian στα μέσα του Ιουνίου όταν του ζήτησε μία συνέντευξη, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο για τον Ασάντζ που μετακινείται συνεχώς.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του αναλυτή του αμερικανικού στρατού Μπράντλεϊ Μάνινγκ με τη κατηγορία της διαρροής μεγάλου όγκου απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού. Σήμερα ο Μάνινγκ φέρεται σαν ένας από τους υπεύθυνους της διαρροής στο Wikileaks, αν και τίποτα δεν έχει αποδειχτεί ακόμη.

Ο δημοσιογράφος του Guardian κατάφερε και συνάντησε τον Ασαντζ στις Βρυξέλλες ο οποίος και πρότεινε στις εφημερίδες (αργότερο και το γερμανικό περιοδικό) να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία που είχε για το Αφγανιστάν πριν τα δημοσιεύσει στο Wikileaks.

Τα τρία μέσα γρήγορα συμφώνησαν μεταξύ τους και με τον Ασάντζ τους όρους της (ταυτόχρονης) δημοσίευσης. Η επεξεργασία του υλικού γινόταν κυρίως στο Λονδίνο σε συνθήκες άκρας μυστικότητας και άγχους αν οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις του Wikileaks.

Επιπλέον, υπήρχαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν ενώ αστάθμητος παράγων ήταν ο Ασάντζ που θα μπορούσε να δημοσιεύσει το υλικό πριν τις εφημερίδες. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, ο Ασάντζ απέφευγε να απαντά ερωτήματα για τη προέλευση των εγγράφων.

Μετά την πρώτη επεξεργασία, οι δημοσιογράφοι από τα τρία μέσα επέστρεψαν στις βάσεις τους για να προετοιμάσουν το υλικό με το δικό τους τρόπο και να το δημοσιεύσουν ταυτόχρονα στις 25 Ιουλίου, όπως και έπραξαν.


Ο Μάνινγκ κατηγορήθηκε στις αρχές Ιουλίου για παραβίαση του στρατιωτικού κώδικαΜπράντλεϊ Μάνινγκ: Βασικός ύποπτος για την υπόθεση Wikileaks

Ενας αμερικανός στρατιώτης, που φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks ένα βίντεο με ένα λάθος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ σε μία φυλακή των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ έφτασε στη στρατιωτική βάση του Κουάντικο, στη Βιρτζίνια, χθες βράδυ μετά τη μεταφορά του φακέλου του από αμερικανική φυλακή στο Κουβέιτ, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο Μάνινγκ κατηγορήθηκε στις αρχές Ιουλίου για παραβίαση του στρατιωτικού κώδικα. Φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks ένα βίντεο, που μεταδώθηκε τον Απρίλιο, στο οποίο έχει καταγραφεί μία επίθεση με ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού το 2007 που προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του πρακτορείου Ρόιτερ και πολλών άλλων ανθρώπων στη Βαγδάτη.

Ο στρατιώτης κατηγορείται επίσης ότι έστειλε στο WiKiLeaks 150.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα, 50 από τα οποία αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ θεωρείται πλέον ότι ευθύνεται και για τη πρόσφατη διαρροή χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Wikileaks.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι αρχές έχουν αποδείξεις που συνδέουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ με τη διαρροή αυτών των 92.000 απόρρητων εγγράφων που καλύπτουν την περίοδο από το 2004 έως το 2009.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η έρευνα για τις δραστηριότητες του Μάνινγκ συνεχίζεται.

Η μεταφορά του κρατούμενου στις ΗΠΑ έπρεπε να γίνει εξαιτίας της πιθανώς μακράς κράτησης του πριν τη διεξαγωγή της δίκης λόγω της πολυπλοκότητας των κατηγοριών και τις έρευνας που διεξάγεται», υπογράμμισε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.


Αμερικανοί στρατιώτες 

FBI: Έρευνες για τη διαρροή στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks

Ο Αμερικανός δεκανέας που θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή του στρατιωτικού υλικού στο «Wikileaks» και ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στη Βιρτζίνια.

Ο δεκανέας, Μπράντλει Μάνινγκ, κατηγορήθηκε τον Ιούνιο για οκτώ παραβιάσεις του αμερικανικού ποινικού κώδικα και ήταν αυτός στον οποίο επικεντρώθηκε έρευνα για διαρροή 10.000 εγγράφων στο «Wikileaks».

Ο 22χρονος παραμένει σε περιορισμό, δεδομένου ότι ο στρατός συνεχίζει την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, στην έρευνα για το «βαθύ λαρύγγι» των χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μπαίνει τώρα και το FBI, μετά από αίτημα του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο κ. Γκέιτς τόνισε ότι είναι επικίνδυνο για τα αμερικανικά στρατεύματα αλλά και για τους συμμάχους και χρειάζεται μία «επιθετική έρευνα» για να ανακαλύψουν πως έγινε η διαρροή.

 

«Κίνδυνος» για τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών

Η διαρροή των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν συνιστά «κίνδυνο» για τους Αμερικανούς στρατιώτες και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής, υποστήριξε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς η άνευ προηγουμένου διαρροή θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τα αμερικανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα, ακόμη και να στοιχίσει τη ζωή ανθρώπων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) να βοηθήσει στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο προκειμένου να εντοπιστεί η «πηγή» της διαρροής. Παράλληλα, έχει επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση σε «ευαίσθητες» πληροφορίες ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας νέας διαρροής στρατιωτικών εγγράφων.

 

29-30/07/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;