07 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Να διατηρούνται για ορισμένο διάστημα δεδομένα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το νομοθέτημα, παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, και θα εισαχθεί, κατά ρητή του δήλωση και μετά από αίτημα των βουλευτών των κομμάτων, προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με οδηγία της ΕΕ, βάση της οποίας προβλέπεται η εισαγωγή της υποχρέωσης (αντί της απλής δυνατότητας) διατήρησης ορισμένων δεδομένων της επικοινωνίας, με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τις Αρχές μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.
Τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας και η διατήρησή τους δεν συνιστά ανακριτική πράξη, αφού τα δεδομένα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές, μόνον υπό προϋποθέσεις.
Οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου αποβλέπουν και στην αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας.
Προς το σκοπό αυτό, ορίζεται ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων οι έξι μήνες και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο, μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα.
Επίσης, καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελλάδα, επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων και ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ακόμη, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων που τίθενται και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.
28/07/2010 - tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV