Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κεντρικά γραφεία ΟΤΕΛόγω διάθεσης πακέτων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χωρίς την απαραίτητη έγκριση...

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΟΤΕ έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Τα ασφαλιστικά μέτρα ήρθαν ως αποτέλεσμα της διάθεσης πακέτων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την πλευρά του ΟΤΕ, χωρίς την έγκριση της ΕΕΤΤ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΕΕΤΤ κινήθηκε μετά τις εξώδικες διαμαρτυρίες των ανταγωνιστών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, Wind Hellas, Forthnet και Hellas Online. Χθες μάλιστα υπήρξε ακρόαση στην ΕΕΤΤ για το θέμα, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανταγωνιστών του, ο ΟΤΕ όχι μόνον διέθεσε τα νέα πακέτα χωρίς την έγκριση της ΕΕΤΤ, αλλά επιπλέον τα διαφήμιζε στην τηλεόραση κ.α.

Η ΕΕΤΤ φαίνεται ότι σκληραίνει τη στάση της απέναντι στον ΟΤΕ, καθώς παρόλο που είχε διαμηνύσει «υπογείως» στον οργανισμό ότι ήταν θέμα ημερών η έγκριση ορισμένων από τα πακέτα, ο ΟΤΕ προχώρησε στη διάθεση των πακέτων. Στελέχη της ΕΕΤΤ μάλιστα παρατηρούσαν τη μεγάλη αδημονία του ΟΤΕ για εγκρίσεις πακέτων, καθώς μόνον το τελευταίο δίμηνο ο οργανισμός έχει υποβάλει 27 πακέτα υπηρεσιών για έγκριση. «Οι εγκρίσεις δεν είναι μια απλή υπόθεση και η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να εγκρίνει αφειδώς τα πακέτα που φέρνει κάθε φορά ο ΟΤΕ», παρατηρούσε στέλεχος της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι στις 2 Αυγούστου η ΕΕΤΤ ενέκρινε τέσσερα από πέντε πακέτα του ΟΤΕ, ενώ στην επόμενη συνεδρίασή της που θα πραγματοποιηθεί, είτε πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, είτε αμέσως μετά, η Επιτροπή θα ενέκρινε άλλα τέσσερα από άλλα πέντε πακέτα του οργανισμού.

Χθες, κατά την ακρόαση ο ΟΤΕ ήταν μάλλον απροετοίμαστος αφού οι παριστάμενοι δικηγόροι του, ούτε τα πακέτα γνώριζαν, ούτε το αν διατίθενται στη λιανική. Αναπόφευκτα η ΕΕΤΤ -η οποία από τον διορισμό της πέρυσι τον Σεπτέμβριο ακολουθεί τακτική ήπιων τόνων προς τον ΟΤΕ- οδηγήθηκε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του οργανισμού.

Η πίεση όμως στον ΟΤΕ για νέα και πιο φθηνά πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είναι μεγάλη, καθώς χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς. Ειδικά στην ευρυζωνικότητα που συνιστά την πλέον ανερχόμενη αγορά στις τηλεπικοινωνίες, οι πελάτες φαίνεται να προτιμούν τους εναλλακτικούς παρόχους, κυρίως λόγω χαμηλότερων χρεώσεων που προσφέρουν. Ετσι τα τελευταία τρία τρίμηνα ο ΟΤΕ είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενο αριθμό αποσυνδέσεων τηλεφωνικών γραμμών, ενώ στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων (ADSL) το μερίδιό του μειώθηκε κάτω από 48%. Συνολικά πάνω από 1,2 εκατ. τηλεπικοινωνιακές γραμμές (τηλεφωνίας και Ιντερνετ) ελέγχονται απο τους ανταγωνιστές του καταβάλλοντας στον ίδιο περίπου 9 ευρώ τον μήνα για κάθε ζεύγος καλωδίου που χρησιμοποιούν.

Η τάση διάβρωσης του μεριδίου ΟΤΕ αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στα αποτελέσματα β΄ τρίμηνου 2010 που ανακοινώνει αύριο Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010 ο οργανισμός. Οι αναλυτές (σε δημοσκόπηση του Reuters) αναμένουν πτώση στα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ κατά 5,2% στο εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ τα κέρδη θα υποχωρήσουν με πιο έντονους ρυθμούς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 12% στα 948 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κατά 78% στα 59 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο β΄ τρίμηνο του έτους ο όμιλος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημία ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Η ραγδαία κάμψη της καθαρής κερδοφορίας αποδίδεται στην έκτακτη εισφορά ύψους 96 εκατ. ευρώ που επιβάρυνε τον ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και στον περιορισμό της ζήτησης των υπηρεσιών του.

 

04/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;