Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής - Στα 1,8 δισ. ευρώ το χρέος!

wind hellas logoΣτη δεύτερη φάση αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής της υποδομής προχωρεί η Wind Hellas. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενημερώθηκε από τον οικονομικό σύμβουλό της, Morgan Stanley, σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο 31/7/2010, τελευταία ημέρα υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των δανείων της επιχείρησης κινητής τηλεφωνίας και την πιθανή πώλησή της. Τα στελέχη της Wind, ωστόσο, κράτησαν «κλειστά» χαρτιά, τόσο για τον αριθμό όσο και την προέλευση των ενδιαφερομένων. Περιορίστηκαν μόνο ν’ αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι για τη Wind Hellas είναι «αρκετοί» και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ενδιαφέρον που υπήρξε.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με το ισχυρό ενδιαφέρον που δεχθήκαμε, το οποίο επικυρώνει τη σημαντική θέση της Wind Hellas στην ελληνική αγορά και την πίστη στη μελλοντική μας επιτυχία. Η διαδικασία των στρατηγικών εναλλακτικών προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη πορεία για την εταιρεία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, σε ανακοίνωση που διανεμήθηκε χθες το βράδυ.

Στελέχη της εταιρείας ακόμη ανέφεραν ότι, δεδομένων της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, «το ενδιαφέρον ήταν άκρως ικανοποιητικό». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον προέρχεται τόσο από στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές, δηλαδή άλλες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, όσο και μη στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές, π.χ. ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.

Από εδώ και στο εξής ακολουθεί ο οικονομικο-τεχνικός έλεγχος της εταιρείας από τους ενδιαφερομένους, προκειμένου να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα έχει επιλεγεί μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2010. Στελέχη της Wind αναφέρουν ότι η εταιρεία ακολουθεί με «ευλάβεια» την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής της επιχείρησης. Ως συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αναβολή στη διαδικασία.

Πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν αν η νέα αυτή διαδικασία θα αναδείξει ένα νέο ιδιοκτήτη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Δεν αποκλείεται η εταιρεία είτε να παραμείνει στον αρχικό ιδιοκτήτη της, τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις, διοχετεύοντας όμως ο τελευταίος νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, είτε να παραμείνει στα χέρια των ομολογιούχων. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ομολογιούχοι μπορούν ν’ αναβάλουν επ’ αόριστον τις καταβολές τοκοχρεολυσίων, καθιστώντας έτσι τη Wind Hellas βιώσιμη και αναζητώντας μια λύση εν ευθέτω χρόνω. Η τρίτη λύση είναι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας με το αποτέλεσμα να περιέρχεται στους ομολογιούχους. Το ενδεχόμενο, ωστόσο, αυτό θεωρείται απομακρυσμένο.

Σημειώνεται ότι η παραμονή του σημερινού ιδιοκτήτη ή η είσοδος ενός νέου πρακτικά οδηγεί σε περικοπή των ομολογιακών δανείων της επιχείρησης (haircut) κατά περίπου 60%. Η ονομαστική τιμή των ομολογιακών δανείων ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμησή τους δεν ξεπερνά τα 0,8 δισ. ευρώ.

Εκτός ανταγωνισμού

Η νέα αναδιάρθρωση του δανειακού χρέους της Wind Hellas αφήνει την εταιρεία έρμαιο στην οικονομική κρίση και στον υψηλό ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί στην κινητή τηλεφωνία. Αν και προς στιγμήν έχουν παγώσει οι «εχθροπραξίες» των εταιρειών κινητής, ωστόσο, η διοίκηση της Wind Hellas «τρέχει» με την αναδιάρθρωση, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της επενδύουν στην ανάπτυξη της κινητής ευρυζωνικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία στο β΄ τρίμηνο του έτους υποχώρησε σε έσοδα κατά 27%, όταν η αντίστοιχη υποχώρηση της Cosmote εκτιμάται στο 10%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας πάγωσε την αναβάθμιση του δικτύου της, ώστε αυτή να αποτελέσει αντικείμενο του νέου ιδιοκτήτη της. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αναδιάρθρωση των δανείων της Wind Hellas στέρησε από την εταιρεία την ευκαιρία να αναπτυχθεί στην αγορά των ευρυζωνικών σταθερών επικοινωνιών και πιθανώς η νέα αναδιάρθρωση να της στερήσει μια γρήγορη ανάπτυξη στην αγορά ευρυζωνικότητας μέσω κινητού. Κι επειδή τέτοια παράθυρα ευκαιριών δεν ανοίγονται συχνά, το έργο της νέας ιδιοκτησίας θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ.

 

03/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;