11 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η υπόθεση λογοκρισίας και ελέγχου των δημοφιλών έξυπνων τηλεφώνων Blackberry στις χώρες του Περσικού Κόλπου και στην Ινδία θυμίζει ώς ένα βαθμό την υπόθεση της Google στην Κίνα. Διαφέρει, όμως, ως προς τη στάση της κατασκευάστριας εταιρείας RIM (Research in Motion). Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE), το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία οι επιχειρηματίες εκτιμούν ιδιαίτερα τα Blackberry ως εργαλείο δουλειάς και χρησιμοποιούν κατά κόρον τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικής ενημέρωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων που προσφέρουν.
Συνολικά στις ανωτέρω χώρες οι χρήστες Blackberry υπολογίζονται σε 2 εκατ. Τα τηλέφωνα της RIM έχουν ασφάλεια υψηλού επιπέδου με συστήματα κρυπτογράφησης, με την εταιρεία να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους πελάτες της – η ασφάλεια αυτή είναι ένα δέλεαρ για να αποκτήσουν τα Blackberry. Τα HAE, ωστόσο, επιβάλλουν από τον Οκτώβριο έλεγχο στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία όχι μόνο στους περίπου 750.000 μόνιμους κατοίκους - χρήστες, αλλά και στους επισκέπτες στη χώρα. Επικαλούνται λόγους κρατικής ασφάλειας, ισχυριζόμενα ότι τα Blackberry μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αλλά και η Ινδία απείλησε ανοιχτά την RIM ότι θα πάψει να έχει πρόσβαση στην αγορά της με τα εκατομμύρια δυνητικούς χρήστες, εάν δεν συμμορφωθεί. Η Σαουδική Αραβία, στην οποία ενδεχομένως οι χρήστες Blackberry να ανέρχονται σε 350.000, είχε συνομιλίες με την RIM σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός. Από τις 6 του μηνός, πάντως, ισχύει εκεί απαγόρευση στην αποστολή σύντομων μηνυμάτων (SMS).
Η RIM σίγουρα δεν βρίσκεται στη θέση της Google, η οποία ως εισιτήριο για την αγορά της Κίνας είχε παραχωρήσει στις αρχές τον έλεγχο στους λογαριασμούς των χρηστών της. Η RIM δεν προτίθεται να δώσει λύση στις ανησυχίες των αρχών προσφέροντας πρόσβαση στα μηνύματα των πελατών της, επισημαίνοντας πως ούτε η ίδια δεν διαθέτει τους κωδικούς κρυπτογράφησης. Εάν αποδειχθεί παραχωρητική, κινδυνεύει η φήμη της. Αλλά η ιστορία αυτή πλήττει τη φήμη και των ΗΑΕ, που τα τελευταία χρόνια, με αιχμή του δόρατος το εμιράτο του Ντουμπάι, οικοδομούν την εικόνα ενός ανοιχτού αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις.
08/08/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV