Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

uae blackberryΗ υπόθεση λογοκρισίας και ελέγχου των δημοφιλών έξυπνων τηλεφώνων Blackberry στις χώρες του Περσικού Κόλπου και στην Ινδία θυμίζει ώς ένα βαθμό την υπόθεση της Google στην Κίνα. Διαφέρει, όμως, ως προς τη στάση της κατασκευάστριας εταιρείας RIM (Research in Motion). Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE), το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία οι επιχειρηματίες εκτιμούν ιδιαίτερα τα Blackberry ως εργαλείο δουλειάς και χρησιμοποιούν κατά κόρον τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικής ενημέρωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων που προσφέρουν.

Συνολικά στις ανωτέρω χώρες οι χρήστες Blackberry υπολογίζονται σε 2 εκατ. Τα τηλέφωνα της RIM έχουν ασφάλεια υψηλού επιπέδου με συστήματα κρυπτογράφησης, με την εταιρεία να προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους πελάτες της – η ασφάλεια αυτή είναι ένα δέλεαρ για να αποκτήσουν τα Blackberry. Τα HAE, ωστόσο, επιβάλλουν από τον Οκτώβριο έλεγχο στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία όχι μόνο στους περίπου 750.000 μόνιμους κατοίκους - χρήστες, αλλά και στους επισκέπτες στη χώρα. Επικαλούνται λόγους κρατικής ασφάλειας, ισχυριζόμενα ότι τα Blackberry μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αλλά και η Ινδία απείλησε ανοιχτά την RIM ότι θα πάψει να έχει πρόσβαση στην αγορά της με τα εκατομμύρια δυνητικούς χρήστες, εάν δεν συμμορφωθεί. Η Σαουδική Αραβία, στην οποία ενδεχομένως οι χρήστες Blackberry να ανέρχονται σε 350.000, είχε συνομιλίες με την RIM σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός. Από τις 6 του μηνός, πάντως, ισχύει εκεί απαγόρευση στην αποστολή σύντομων μηνυμάτων (SMS).

Η RIM σίγουρα δεν βρίσκεται στη θέση της Google, η οποία ως εισιτήριο για την αγορά της Κίνας είχε παραχωρήσει στις αρχές τον έλεγχο στους λογαριασμούς των χρηστών της. Η RIM δεν προτίθεται να δώσει λύση στις ανησυχίες των αρχών προσφέροντας πρόσβαση στα μηνύματα των πελατών της, επισημαίνοντας πως ούτε η ίδια δεν διαθέτει τους κωδικούς κρυπτογράφησης. Εάν αποδειχθεί παραχωρητική, κινδυνεύει η φήμη της. Αλλά η ιστορία αυτή πλήττει τη φήμη και των ΗΑΕ, που τα τελευταία χρόνια, με αιχμή του δόρατος το εμιράτο του Ντουμπάι, οικοδομούν την εικόνα ενός ανοιχτού αναπτυξιακού μοντέλου με έμφαση στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις.

 

08/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;