Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

20.000 νεαρές Βρετανίδες αισθάνονται ότι θίγεται η αυτοπεποίθησή τους από τις «τέλειες φωτογραφίες» των διασήμων!

Στις αφίσες της ταινίας «Βασιλιάς Αρθούρος» (King Arthur) η Κίρα Νάιτλι δεν αναγνώρισε το μπούστο της...Τα κορίτσια στη Βρετανία κάνουν επιτέλους την επανάστασή τους. Δηλώνουν κατά του ψηφιακού «ρετουσαρίσματος» των φωτογραφιών το οποίο κρύβει την ηλικία και τις σωματικές ατέλειες των μοντέλων και των διασημοτήτων, καθώς λόγω των δήθεν «αψεγάδιαστων» εικόνων η αυτοπεποίθησή τους κάνει ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο.

Την προσωπική παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν περισσότερες από 20.000 νεαρές βρετανίδες. Τι θέλουν; Να ψηφιστεί νόμος που θα επιβάλλει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, από την πιο σοβαρή πολιτική επιθεώρηση έως τα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντ, να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία σε υπολογιστή με προγράμματα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Πολλοί ψυχολόγοι συμφωνούν. Η επιρροή που ασκούν τα μοντέλα και γενικότερα τα πρόσωπα της σοουμπίζ στη ζωή των μικρών κοριτσιών, λένε, ιδιαίτερα των εφήβων, είναι τρομακτική. Ο συνεχής βομβαρδισμός τους με εικόνες που θέλουν τα πρότυπά τους να μην έχουν ούτε ίχνος ραγάδας, ρυτίδας ή κυτταρίτιδας, τα γεμίζει με ανασφάλειες, καθώς πείθονται ότι και τα τέλεια σώματα υπάρχουν στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα; Διατροφικές διαταραχές, ανορεξία, παχυσαρκία, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Το 42% των κοριτσιών ηλικίας 11-16 δήλωσε σε έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Girlguiding UK ότι κάνουν δίαιτα ακόμη και ότι κόβουν τελείως κάποιες τροφές για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Το 50% των κοριτσιών ηλικίας 16-21 τώρα δεν θα δίσταζαν να στραφούν και στη «λύση» των χειρουργικών επεμβάσεων (!) με στόχο να αγγίξουν την «τελειότητα».

«Οταν κοιτάζω τα μοντέλα ξέρω ότι η χρήση του προϊόντος που διαφημίζουν δεν θα με κάνει σαν κι αυτά, αλλά νιώθω τρομερή πίεση γιατί πρέπει να βελτιώσω την εμφάνισή μου» δηλώνει η 16χρονη Χάνα στους «Times». Και τονίζει: «Πιστεύω ότι πρέπει να φέρουν ένα σήμα, απλά για να μου θυμίζει ότι αυτό που βλέπω δεν είναι πραγματικό».

Η ψηφιακή βελτίωση των εικόνων είναι πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» σήμερα. Οι αφίσες για την ταινία «Βασιλιάς Αρθούρος», όπου πρωταγωνιστούσε η Κίρα Νάιτλι, «ρετουσαρίστηκαν» χαρίζοντάς της μεγαλύτερο μπούστο. «Αυτά σίγουρα δεν ήταν δικά μου!», είχε δηλώσει με ειλικρίνεια η ηθοποιός, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε πόσο την «περιποιήθηκαν». Αναλόγως έχουν ομολογήσει ψηφιακή βελτίωση η τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η βετεράνος του μόντελινγκ Τουίγκι, κ.ά.


Η πολιτική δεν έχει μείνει εκτός. Ακόμη και ο ίδιος ο Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορήθηκε από τους Εργατικούς ότι επέτρεψε την επεξεργασία αφίσας του που του χάριζε σαρκώδη χείλη και πιο λείο δέρμα...

 

07/08/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;