13 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η τεχνολογία η οποία έγινε δεκτή με διθυράμβους από την κινηματογραφική βιομηχανία αρχίζει να δέχεται «πυρά».
Αντιμέτωπη με το φάσμα της πτώσης των πωλήσεων DVD, την άνοδο της πειρατείας και - μέχρι σχετικά πρόσφατα- την οικονομική κρίση, ήταν αναμενόμενο ότι η κινηματογραφική βιομηχανία θα υποδεχόταν με διθυράμβους την έλευση της τεχνολογίας 3D στις ταινίες, η οποία φαινόταν πλήρως ικανή να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό και να ανανεώσει το τοπίο. Η επιτυχία ταινιών όπως τα Avatar, Clash of the Titans, Monsters Vs Aliens φάνηκε να δικαιώνει τις ελπίδες αυτές.
Ωστόσο, το 3D έχει αρχίσει να συγκεντρώνει εκτός από υποστηρικτές και πολεμίους: σε άρθρο των NY Times, σκηνοθέτες, παραγωγοί και απλοί θεατές εξέφρασαν τα παράπονά τους πάνω στη γενίκευση της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας, με κυριότερο εξ αυτών το κόστος: οι ταινίες 3D κοστίζουν πολύ για να γυριστούν, και κατ' επέκτασιν το εισιτήριο για τον θεατή είναι ακριβότερο. Άλλα παράπονα είχαν να κάνουν με τη δυσκολία χρήσης των καμερών, καθώς και τη σκοτεινότητα των ταινιών.
Πολλά από αυτά τα παράπονα εκφράστηκαν από «μοντέρνους» σκηνοθέτες, όπως ο John Favreau και ο J.J. Abrams, καθώς και από επισκέπτες του διάσημου φεστιβάλ Comic-Con, που συγκεντρώνει φίλους των κόμικ, του κινηματογράφου, της επιστημονικής (και μη) φαντασίας και της τεχνολογίας γενικότερα.
Ακόμα και πριν την Comic-Con, υπήρχαν φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο αναλυτής media Ρίτσαρντ Γκρίνφιλντ, ο οποίος προσπαθούσε να «αναστατώσει» τα…τρισδιάστατα όνειρα του Χόλιγουντ, επισημαίνοντας ότι ενώ κάποιες ταινίες 3D έσπασαν ταμεία, κάποιες άλλες απέτυχαν παταγωδώς. Επίσης, αναφέρει ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των θεατών που είναι πλήρως ικανοποιημένοι βλέποντας 3D ταινίες σε δύο διαστάσεις- κάτι που γίνεται εμφανές τώρα, με την αύξηση των οθονών που υποστηρίζουν 3D στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ακόμη, φαίνεται πως η «όρεξη» του κοινού για 3D μειώνεται, λόγω των πολλών αποτυχημένων ταινιών που έχουν αξιοποιήσει αυτή την τεχνολογία.
Παρόλα αυτά, η κινηματογραφική βιομηχανία φαίνεται να επιμένει -και μάλλον δικαιολογημένα, καθώς τα οικονομικά δεδομένα (κόστος/ κέρδη) φαίνονται να παραμένουν ακόμα συμφέροντα- και το κόστος αναμένεται να μειωθεί καθώς οι τεχνικοί σταδιακά εξοικειώνονται με την τεχνολογία 3D. Επίσης, η τρισδιάστατη εμπειρία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πειρατεία: στην περίπτωση του Avatar, δισδιάστατες κόπιες της ταινίας κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα, αλλά εν τέλει οι πωλήσεις εισιτηρίων δεν φάνηκαν να πάσχουν καθόλου, κάτι που ωθεί το Χόλιγουντ σε ένα μοντέλο που βασίζεται στη δημιουργία εντυπωσιακών «ταινιών-εμπειριών», «event-movies», όπως ονομάζονται στην αργκό του χώρου. Όπως φαίνεται, η επέλαση του 3D θα συνεχιστεί...
09/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist
Διαβάστε επίσης:
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV