Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

wind logoH αγορά κινητής τηλεφωνίας θα είναι εντελώς διαφορετική μέσα στους επόμενους μήνες. Η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της Wind Hellas, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η στρατηγική απορρόφησης της Cosmote από τον ΟΤΕ είναι τα γεγονότα που θα αποτελέσουν τους καταλύτες για τον νέο χάρτη όχι μόνον στην κινητή, αλλά στο σύνολο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Σε ό, τι αφορά την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων της Wind Hellas –πρακτικά αναφερόμαστε σε περικοπή (haircut) των δανείων της επιχείρησης– μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες εφ’ όσον υπάρξει πραγματικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την επιχείρηση. Αν και όσοι έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για την εταιρεία δεν έχουν γνωστοποιηθεί, εν τούτοις, φέρεται να υπάρχουν εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ενδιαφέρονται για την Wind Hellas. Οι φήμες περί συγχώνευσης των Vodafone και Wind Hellas μάλλον δεν θα επαληθευθούν –παρ’ όλο που συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν– καθώς εκτιμάται ότι το θέμα θα προσκρούσει σε κανόνες ανταγωνισμού. Αυτόν τον καιρό επικρατεί μεγάλη «ησυχία» στις τάξεις της Vodafone, ενώ το ενδεχόμενο να ασχολείται με το θέμα αποκλειστικά η μητρική εταιρεία (Vodafone Group), αν και δεν αποκλείεται, δεν θεωρείται πιθανό.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει στρατηγικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Για την κυβέρνηση –όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Wind κ. Σ. Κομινάκη με την υπουργό κ. Λούκα Κατσέλη– η καλύτερη λύση θα ήταν αυτή, καθώς η αγορά θα παρέμενε ανταγωνιστική, ενώ επιπλέον θα εξασφαλιζόταν μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με περίπου 1.500 εργαζομένους. Στελέχη της αγοράς, όμως, εκφράζουν φόβους για το κατά πόσον θα υπάρξει ένα τέτοιο ενδιαφέρον μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Ενδιαφέρον, πάντως, από Eλληνες επιχειρηματίες για την Wind Hellas υπάρχει, αλλά μένει να φανεί η αποφασιστικότητά τους στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση, της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Τον τελικό λόγο θα έχουν οι ομολογιούχοι της εταιρείας, οι οποίοι καλούνται να στηρίζουν τη βιωσιμότητά της μέσω μιας νέας γενναίας περικοπής των οφειλομένων τους. Αυτοί κρατούν το «καρπούζι και το μαχαίρι» στην Wind και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα αναλάβουν τη διαχείριση της εταιρείας, ορίζοντας μια δική τους διοίκηση.

Σε ό, τι αφορά τη συγχώνευση ΟΤΕ - Cosmote, θεωρείται νομοτελειακή. Οι Γερμανοί το έχουν πράξει στην έδρα τους και πλέον, αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες όπου η εταιρεία έχει παρουσία στην αγορά τηλεφωνίας. Aλλωστε, όπως επεσήμανε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ σε πρόσφατη συζήτησή του σχετικά με τις δύο υπηρεσίες, «μακροπρόθεσμα μιλάμε για ένα και το αυτό πράγμα».

Ο ΟΤΕ, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, κυρίως με τις διοικητικές αλλαγές οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και όσο αυτές καθυστερούν, οι οργανωτικές στον ΟΤΕ δεν θα προχωρήσουν. Η επιμονή της κυβέρνησης για αντικατάσταση του σημερινού προέδρου κ. Π. Βουρλούμη από πρόσωπο που θα αναλάβει και τις δύο θέσεις βρίσκονται σε τέλμα, χωρίς να έχει φανεί ακόμη φως στο βάθος του τούνελ. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα απαλλαγεί από τον κ. Βουρλούμη, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται, εφ’ όσον φύγει από τη θέση του επικεφαλής στον ΟΤΕ, να αναβαθμιστεί και να αναλάβει ένα ευρύτερο ρόλο στην Deutsche Telekom, π. χ. επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Eτσι, ακόμη κι αν η κυβέρνηση με τους Γερμανούς τα βρουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δεν αποκλείεται το πρόσωπο αυτό να αναφέρεται στον κ. Βουρλούμη.

 

09/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;