Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κατηγορήθηκε για ηθικό παράπτωμα, αλλά τελικά αποκαλύφθηκαν οικονομικές ατασθαλίες

hewlett packard ceo hurdΗ παραίτηση του Μαρκ Χερντ, για λόγους ηθικού παραπτώματος, από την ανώτατη διοικητική θέση της Hewlett-Packard προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής της εταιρείας σε διάστημα τριμήνου. Χρέη προσωρινής διευθύνουσας συμβούλου έως την επίσημη πρόσληψη του νέου επικεφαλής της εταιρείας αναλαμβάνει η Κάθι Λέστζακ. Η διοικητική αλλαγή βρίσκει την HP σε ένα περιβάλλον βραδύτερης ανάπτυξης. Επιπλέον, η διαδικασία αναζήτησης και εντοπισμού του πιο ενδεδειγμένου ατόμου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου περιπλέκει την όλη λειτουργία της Hewlett-Packard. Μαζί με τους εσωτερικούς υποψηφίους και νυν εκτελεστικούς αντιπροέδρους, Τοντ Μπράντλεϊ, Ντέιβ Ντονατέλι, Αν Λίβερμορ και Βιομές Τζόσι, θα συνεξεταστούν και εξωτερικοί. «Εάν ένας εξ αυτών επιλεγεί, ποιες είναι οι πιθανότητες για τους άλλους να παραμείνουν στη Hewlet-Packard; Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η εταιρεία», επισημαίνει ο αναλυτής Αμπέι Λαμπ, ο οποίος συστήνει τη μετοχή της ΗΡ για αγορά. Η προσωρινή αντιπρόεδρος Κάθι Λέστζακ, η οποία έχει προϋπηρεσία 24 χρόνια στην εταιρεία, δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται ως γενική οικονομική διευθύντρια.

Χθες, όταν έγινε γνωστή η παραίτηση του Μαρκ Χερντ, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε δραστικά κατά 8,4%, σημειώνοντας και τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες από τις 6 Μαΐου. Προ της χθεσινής συνεδρίασης και από τις αρχές του χρόνου η μετοχή της ΗΡ έχει απολέσει 10% της αξίας της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία παρουσιάζει αυξημένα έσοδα κατά 11% στα 30,7 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις αναμένονται από 32,5 έως 32,7 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 6%. Παρά ταύτα, είναι πιο αργές από τις αντίστοιχες των προηγούμενων τριών τριμήνων.

Μια φιλική σχέση

Αφορμή για την παραίτηση του Μαρκ Χερντ, ενός επιτυχημένου στελέχους που είχε αποδείξει στη HP τις ηγετικές του ικανότητες, ήταν η επιστολή πρώην συνεργάτιδος της εταιρείας, Τζόντι Φίσερ. Με αυτή, τον κατηγορούσε για σεξουαλική παρενόχληση, εξού και ακολούθησε σχετική έρευνα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το αποτέλεσμά τους ήταν ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες ήταν αβάσιμες και δεν είχε παραβιαστεί ο αυστηρός ηθικός κώδικας της HP. Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν άλλα στοιχεία: Τη διετία 2007-2009, ως εργολάβος για θέματα μάρκετινγκ, η Τζόντι Φίσερ είχε στενή συνεργασία με τον Μαρκ Χερντ. Τους δύο συνέδεε στενή φιλική σχέση, αλλά δεν είχαν συνάψει ερωτικό δεσμό, όπως ανέφερε η δικηγόρος της.

Η κυρία Φίσερ αναλάμβανε να οργανώνει για τη HP συναντήσεις με επικεφαλής και ανώτατα στελέχη πελατών της. Την εν λόγω περίοδο είχε λάβει αρκετές φορές αμοιβές από τη ΗΡ χωρίς επαρκή αιτιολογία. Ωστόσο, όπως απεφάνθησαν όσοι έκαναν την εσωτερική έρευνα στην εταιρεία, τα εν λόγω έξοδα παραστάσεως εμφανίζονταν με τέτοιον τρόπο, ώστε να συγκαλύψουν τη σχέση της με τον κ. Χερντ. Σύμφωνα με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, τα ανώτατα διοικητικά στελέχη δεν πρέπει να συνάπτουν προσωπικές σχέσεις με εργολάβους. Οι αμφιλεγόμενες αμοιβές ανέρχονται σε 20.000 δολάρια, τα οποία ο Μαρκ Χερντ δεσμεύθηκε να επιστρέψει στη Hewlett-Packard. Παράλληλα, ο ίδιος ήλθε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με την κ. Φίσερ, νυν αντιπρόεδρο κτηματομεσιτικής εταιρείας, η οποία μεγαλώνει μόνη τον γιο της.

Με δεδομένη την αρνητική εμπειρία της Hewlet-Packard από σκάνδαλα του παρελθόντος, έχει δεσμευτεί για μηδενική ανοχή σε θέματα ηθικών αρχών εντός της εταιρείας. Η απόφαση να απομακρυνθεί ο Μαρκ Χερντ ήταν πολύ δύσκολη για το διοικητικό συμβούλιο της HP, δεδομένου ότι η συνεισφορά του κατά την πενταετία, που βρισκόταν στο πηδάλιό της, ήταν σημαντική στην ανασυγκρότησή της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως θα υπάρξει σημαντικό κενό ηγεσίας στα ανώτατα κλιμάκια, ενώ στελέχη της ΗΡ υπογραμμίζουν ότι η απομάκρυνση Χερντ δεν σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Το αντίθετο: Τον Μάιο, ο κ. Χερντ είχε αναφέρει τριμηνιαίες πωλήσεις, οι οποίες ήταν 1 δισ. δολάρια άνω των προβλέψεων. Η δε αύξηση εσόδων επιταχύνθηκε στο 13% εν συγκρίσει με το παρελθόν οικονομικό έτος. Επί των ημερών του, η ΗΡ εκθρόνισε την Dell από την αγορά των προσωπικών υπολογιστών και προέβη σε εξαγορές 20 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας την παρουσία της στις τεχνικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον εξοπλισμό δικτύων και στα έξυπνα τηλέφωνα.

Πολλά εύσημα στην εταιρεία

Είναι χαρακτηριστικές της δυσχερούς θέσης, στην οποία βρέθηκε ο Μαρκ Χερντ, οι δηλώσεις του όταν παραιτήθηκε. Χωρίς να αποφύγει να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη των πράξεών του, δήλωσε τα εξής: «Ενόσω προχωρούσε η έρευνα, συνειδητοποιούσα ότι υπήρξαν χρονικές στιγμές κατά τις οποίες δεν ανταποκρίθηκα στις αρχές της εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της ηθικής ακεραιότητας της ΗΡ. Αυτές οι αρχές με καθοδηγούσαν κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου και το να λάβω την απόφαση να αποχωρήσω είναι κάτι επώδυνο, ειδικά μετά τα πέντε χρόνια μου στην εταιρεία. Πιστεύω, όμως, πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα ενός αποδοτικού ηγετικού στελέχους στην ΗΡ και ότι δεν είχα άλλη επιλογή». Οπως επισημαίνουν πανεπιστημιακοί στους FT, το Δ.Σ. της εταιρείας πρέπει να λάβει πολλά εύσημα, εφόσον αποφάσισε να διώξει έναν από τους καλύτερους επικεφαλής εταιρειών. Εάν, όμως, δεν το έκανε θα άφηνε το περιθώριο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, εάν κάποιο στέλεχος υπερβεί το όριο, δεν τιμωρείται.

 

10/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Blomberg & A.P.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;