Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μακραίνει ο κατάλογος των κυβερνήσεων που πιέζουν για πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα του «έξυπνου» κινητού!

Ινδός καταστηματάρχης επιδεικνύει ένα τηλέφωνο Blackberry. Το «έξυπνο» κινητό έχουν επιλέξει 41 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα, η οποία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της κατασκευάστριας RIMΕκστρατεία αντίστασης στις ασφυκτικές, πλέον, πιέσεις όσων κυβερνήσεων απαιτούν να έχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα συνδιαλέξεων και e-mail του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου Blackberry ξεκίνησε η κατασκευάστρια εταιρεία, η καναδική Research In Motion (RIM). Τελευταία στον κατάλογο των χωρών που προσπαθεί να ελέγξει τις «ιδιαιτέρως ασφαλείς», όπως χαρακτηρίζονται, επικοινωνίες μέσω Βlackberry προστίθεται η Ινδία. Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί απειλεί να περιορίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Σε χθεσινή συνάντηση ινδών αξιωματούχων και εκπροσώπων του καναδικού ομίλου, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία.

Δεδομένου ότι για τον συντονισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη που το 2008 κόστισαν τη ζωή σε 166 άτομα είχαν χρησιμοποιηθεί κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα και φοβούμενες νέες τρομοκρατικές επιθέσεις οι ινδικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τις υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αν η RΙΜ δεν «συμμορφωθεί». Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε τα 41 εκατ. ινδών χρηστών του Βlackberry, αλλά και τη μετέπειτα πορεία των πωλήσεων του «έξυπνου» τηλεφώνου στην Ινδία, χώρα που αποτελεί τη γρηγορότερα αναπτυσσόμενη αγορά της RΙΜ.

Ο «πονοκέφαλος» που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες για την κατασκευάστρια εταιρεία απειλεί είτε να μειώσει σημαντικά τα κέρδη της και την κυκλοφορία του Βlackberry είτε να πλήξει την αξιοπιστία για την οποία το προτιμούν εδώ και χρόνια για τις επικοινωνίες τους μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και πολιτικοί όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο ελληνικής καταγωγής συνδιευθυντής της RΙΜ Μάικ Λαζαρίδης έχει χαρακτηρίσει «αδιανόητο» να μπορούν οι κυβερνήσεις να απαγορεύουν την κρυπτογράφηση των τηλεπικοινωνιών. «Αν αυτό συνέβαινε, θα εμποδίζονταν οι επικοινωνίες για τις εταιρείες, το εμπόριο, τις τράπεζες, το Διαδίκτυο» δήλωσε. Και προέβλεψε: «Δεν βλέπω πολλές πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο».

Μέχρι στιγμής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να «κλείσουν» τις υπηρεσίες αποστολής σύντομων μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο από τις αρχές Οκτωβρίου- αν και ακόμη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την RΙΜ. Παρόμοια μέτρα για λόγους « κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της ηθικής τάξης » απειλεί να λάβει στο άμεσο μέλλον και η Σαουδική Αραβία. Την εγκατάσταση τοπικού διακομιστή ζητεί η Ινδονησία, ενώ παρόμοια ζητήματα έχουν εγερθεί στο Κουβέιτ, στην Αλγερία και στον Λίβανο.

 

13/08/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;