Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ipad vs netbookΤην ώρα που η Wall Street και αναλυτές κρίνουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την μελλοντική πορεία των προσωπικών υπολογιστών και τη ζήτηση επεξεργαστών, αντιμετωπίζουν με το «γάντι» την πορεία του iPad.

Η Intel, η AMD και η Nvidia, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς υπολογιστών και επεξεργαστών τους, δέχονται πυρά τις τελευταίες ημέρες στην αμερικανική αγορά, κυρίως εξαιτίας λόγω αναλυτών της Wall Street όπως ο Κρίστοφερ Ντάνελι, της J.P. Morgan, που προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι παραγγελίες των PC βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού».

Ακόμη, η Barclays Capital είχε μόνο δυσμενείς προβλέψεις να κάνει για τις Intel και AMD, τις δύο εταιρείες που προμηθεύουν με επεξεργαστές ουσιαστικά το σύνολο των προσωπικών υπολογιστών του κόσμου, βασιζόμενη στις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των δύο εταιρειών τον περασμένο μήνα.

Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές στέκονται στις προβλέψεις που κάνουν λόγο για μειωμένη επιχειρηματική και ιδιωτική δαπάνη στην αγορά υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανεπηρέαστο από όλο αυτό το κλίμα από την άλλη, φαίνεται να μένει το iPad της Apple. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις του γνωστού tablet συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2010 θα διατεθούν περισσότερα από δέκα εκατομμύρια iPads στην αγορά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγω ότι το iPad θα διεκδικήσει (και θα καταφέρει να καταλάβει) μερίδιο της αγοράς των laptop χαμηλών απαιτήσεων.

Εξίσου ανησυχητικό δεδομένο για το άμεσο μέλλον των εταιρειών κατασκευής υπολογιστών και επεξεργαστών, είναι ότι η Apple χρησιμοποιεί δικό της επεξεργαστή για το iPad, που σημαίνει ότι Intel και AMD δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αποκομίσουν οποιοδήποτε κέρδος από την επιτυχία του iPad και τις ισχυρές πωλήσεις του.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Apple έχει μια εξαιρετική ευκαιρία αφού καμία από τις μεγάλες εταιρείες υπολογιστών δεν έχουν κυκλοφορήσει tablets δέκα ιντσών που να ανταγωνίζεται το iPad που κυκλοφορεί ήδη εδώ και 4 μήνες. Ωστόσο, προς τα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ενταθεί ο ανταγωνισμός με την κυκλοφορία των πρώτων tablets με λειτουργικά Android και Windows, που θα χρησιμοποιούν κατά βάση επεξεργαστές της Intel.

 

13/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Cnet

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;