18 Αυγουστου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Στόχο εξαπάτησης αποτελούν οι χρήστες του Facebook μέσα από κακόβουλο λογισμικό που τους προτρέπει να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή στη σελίδα τους!
Το λογισμικό εξαπατά τους χρήστες επιτρέποντας σε ένα πρόγραμμα να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ τους, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύει μηνύματα spam. Προτρέπει ακόμη τους χρήστες να απαντήσουν σε μια διαδικτυακή δημοσκόπηση. Η εφαρμογή που εγκαθιστά το κακόβουλο λογισμικό είναι ένα κουμπί «Dislike», παρόμοιο με το «Like» που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να δείξουν την προτίμηση τους και να αξιολογήσουν σχόλια στο Facebook.
Σύμφωνα με τον Γκράχαμ Κλούλι, της εταιρείας ασφάλειας λογισμικού Sophos, πρόκειται για την προ πρόσφατη «δημοσκόπηση εξαπάτησης» που επιχειρεί να καθοδηγήσει χρήστες σε συγκεκριμένες παγιδευμένες σελίδες, αλλά και να αποστείλει μηνύματα spam σε λίστες φίλων.
Όπως επισημαίνει ο Κλούλι, μεγάλη μερίδα χρηστών των κοινωνικών δικτύων δίνουν πρόσβαση στο προφίλ τους σε εφαρμογές που δεν γνωρίζουν καθόλου, χωρίς να ελέγχουν αν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές. Το κακό με τη συγκεκριμένη εφαρμογή που εγκαθιστά το κακόβουλο λογισμικό ωστόσο είναι ότι φαίνεται να προέρχεται από γνωστές εταιρείες, αφού προτρέπει τον χρήστη να κατεβάσει στον υπολογιστή του ένα add-on του γνωστού browser Firefox. (Βέβαια τα add-ons του Firefox καλό θα είναι να προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα, όπως στην προκειμένη περίπτωηση κυκλοφορεί το «original» Facebook dislike button...).
Όπως επεσήμαναν εκπρόσωποι τόσο του Facebook όσο και της Mozilla, εταιρείας που κατασκευάζει τον Firefox, δεν παύουν να τονίζουν στους χρήστες ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κατεβάζουν add-ons για το λογισμικό τους. «Οι χρήστες δεν θα πρέπει να ακολουθούν links που φαίνονται ύποπτα, ακόμη και αν φαίνεται να έχουν σταλεί από φίλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook.
Επιπλέον, η γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα εφαρμογές που περιέχουν κακόβουλο κώδικα που μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή του χρήστη. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλει κάθε εταιρεία για να προστατεύσει το λογισμικό της και όσους το χρησιμοποιούν από κακόβουλες επιθέσεις, οι χρήστες έχουν οι ίδιοι μερίδιο στην προστασία του υπολογιστή τους, ενημερώνοντας πάντα τα σχετικά προγράμματα και προσέχοντας τα links που ακολουθούν στο Διαδίκτυο.
17/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες BBC
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV