Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ενώ η κυβέρνηση συνειδητοποιεί καθημερινά την αναγκαιότητα της Πληροφορικής, προκειμένου να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των κρίσιμων παρεμβάσεων πάνε από το κακό στο χειρότερο. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, πρόσφατα, εκχώρησε την επίβλεψή τους στον κ. Θ. Πάγκαλο.

Σύντομα, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρόκειται να συντάξει και να δημοσιοποιήσει αναφορά αντίστοιχη μ’ εκείνη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), χρησιμοποιώντας πράσινα, κίτρινα και κόκκινα χρώματα στις δράσεις Πληροφορικής που είτε ολοκληρώνονται είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε καθυστερούν αδικαιολόγητα. Η εκχώρηση, όμως, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι τα νήματα στον χώρο εξακολουθούν να κινούνται από το πρωθυπουργικό Γραφείο.

Οσοι γνωρίζουν, επιβεβαιώνουν ότι τον βασικότερο ρόλο διαδραματίζουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Α. Δρυμιώτης και Θ. Καρούνος. Αν και ετερόκλητοι, τόσο στην πολιτική και την επαγγελματική τους προέλευση, εν τούτοις, μαζί με τον σύμβουλο του κ. Πάγκαλου, Μ. Ψαλλίδα, είναι οι μόνιμες σταθερές στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στη Ζαλοκώστα 10. Οι δυο τους συνεργάζονται ικανοποιητικά, αλλά το γεγονός ότι ο πρώτος προέρχεται από την αγορά, ενώ ο δεύτερος είναι πανεπιστημιακός, συνιστά πάντα ένα διακριτό στοιχείο. Κι εν πολλοίς ευθύνεται για τις διαφωνίες που ξεσπούν μεταξύ τους.

Το παζλ των συμβούλων

Το παζλ των πρωθυπουργικών συμβούλων, ωστόσο έχει κι άλλα κομμάτια. Για παράδειγμα, λόγο στα τεχνολογικά δρώμενα έχει ο διευθυντής του Media Lab στο MIT κ. Μ. Μπλέτσας, ο οποίος με τις ευλογίες Παπανδρέου προορίζεται για πρόεδρος του ΟΤΕ. Ο τελευταίος, μαζί με τον μέντορα του Ν. Νεγκροπόντε, βρέθηκαν πολύ κοντά στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, στο διάστημα που ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία Νεγκροπόντε για την παραγωγή και τη διάθεση του One Laptop Per Child (OLPC). Εκτοτε, ο κ. Μπλέτσας διατηρεί ρόλο άτυπου συμβούλου του κ. Παπανδρέου.

Ενα τέτοιο άτυπο συμβουλευτικό ρόλο έχει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ) κ. Π. Τζωρτζάκης. Ο τελευταίος ίσως να είχε αναλάβει στη θέση του κ. Δρυμιώτη αν δεν είχε το κώλυμα της ενασχόλησής του στη Forthnet ως διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Ο κ. Τζωρτζάκης και ο κ. Παπανδρέου βρέθηκαν πολύ κοντά επίσης κατά το διάστημα που ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, εκ περιτροπής προσφέρουν τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες στο Μαξίμου και τα άλλα κυβερνητικά όργανα, ο καθηγητής Πληροφορικής της Πάτρας κ. Χρ. Μπούρας, ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. κ. Ε. Παναγιωτόπουλος, ενώ κεντρικό ρόλο αποκτά ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Α. Μαρκόπουλος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σχεδόν δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, οι αρρυθμίες στην προώθηση των σημαντικών παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο κρίσιμο όσο κι ευαίσθητο μέτωπο παραμένουν ακέραιες.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που απαιτούσε ο πρωθυπουργός να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, τελικά θα αποτελέσει ένα μικρό πιλοτικό έργο σε ένα μικρό ασφαλιστικό ταμείο και αυτό όχι πριν από το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, η μηχανογράφηση των νοσοκομείων «καρκινοβατεί», μετά και την άρνηση της αρμόδιας Επιτροπής να εντάξει τα «υπολείμματα» των έργων στο ΕΣΠΑ. Τέλος, και η κάρτα του πολίτη φαίνεται να μετατίθεται οριστικά για το 2011, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Επειτα από όλα αυτά, ζητούμενο αποτελεί αν έστω και τώρα οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν. Ενδεχομένως, ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών που θα επιχειρηθεί τώρα να αποτελέσει μια κάποια λύση.

 

14/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;