Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

έρικ σμιντ«Οι χρήστες του Ίντερνετ ίσως χρειαστεί κάποια μέρα να αλλάξουν το όνομα τους, ως μόνη εναλλακτική διαγραφής του ηλεκτρονικού τους αποτυπώματος», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στη Wall Street Journal, ο κ. Σμιντ εξέφρασε το φόβο ότι οι χρήστες δε γνωρίζουν τις συνέπειες της δημοσιοποίησης στο Διαδίκτυο όλων αυτών των προσωπικών πληροφοριών. Την ίδια ώρα, η Google ενισχύει την παρουσία στην κοινωνική δικτύωση, με την εξαγορά της Slide και της Jambool, δύο εταιρειών που εξειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών στα κοινωνικά δίκτυα του Web.

Η Slide είναι εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών, ενώ η Jambool παρέχει εικονικά χρήματα και πραγματοποιεί διαδικτυακές πληρωμές. Επιπλέον, η Google έχει επενδύσει σε ακόμη μία εταιρεία social gaming, τη Zynga.

Οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι η αμερικανική εταιρεία ετοιμάζει το δικό της κοινωνικό δίκτυο, με κάποιους να έχουν βαφτίσει την υπηρεσία Google.me. Η προηγούμενη προσπάθεια της Google στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης δε χαρακτηρίστηκε από επιτυχία, αφού το Buzz αρχικά κατηγορήθηκε για σύνδεση με τους λογαριασμούς Gmail των χρηστών χωρίς την έγκριση τους, ενώ αργότερα δεν κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς χρήστες, με αποτέλεσμα να μπει στο περιθώριο από τη Google.

Σχετικά με την πρόβλεψη του ότι οι χρήστες θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομα τους, ο Σμιντ δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι η κοινωνία κατανοεί τι συμβαίνει όταν τα πάντα είναι διαθέσιμα, γνωστά και καταγράφονται συνεχώς… θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό ως κοινωνία». Ωστόσο δήλωσε ακόμη ότι, κατά πάσα πιθανότητα, στο μέλλον η Google θα αποθηκεύει περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Προς το παρόν, συμπλήρωσε, «γνωρίζουμε περίπου ποιοι είστε, τι σας ενδιαφέρει και ποιοι είναι οι φίλοι σας».

Κάποιοι πάντως θεωρούν τις ανησυχίες για το μέλλον υπερβολικές. «Η άποψη ότι τα πάντα αποθηκεύονται online δεν ευσταθεί», δήλωσε στο BBC ο σύμβουλος σε θέματα social media, Σου Τσάρμαν. «Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του Ίντερνετ».

Ο Ερικ Σμιτ, διευθύνων σύμβουλος της Google, «πυροβολεί»:

«Το ίντερνετ είναι το πρώτο πράγμα που δημιούργησε η ανθρωπότητα και που η ανθρωπότητα δεν καταλαβαίνει, το μεγαλύτερο πείραμα στην αναρχία που έχουμε κάνει ποτέ!

Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ιντερνετ; Εχετε στο Facebook!

Μια ιδέα είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες αναζητήσεις εκ μέρους του χρήστη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να πληκτρολογεί. Πιστεύω πραγματικά πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν από το Google απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Θέλουν από το Google να τους λέει τι θα έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τα ερωτήματα που θα τεθούν ως αποτέλεσμα του προσωπικού υλικού των χρηστών...»

 «Είναι ειλικρινής»

Δεν αντέδρασαν πάντως όλοι με ειρωνεία και σκεπτικισμό στις δηλώσεις του Σμιντ: αρκετοί ήταν αυτοί που καλωσόρισαν την ειλικρίνειά του. «Τα σχόλιά του είναι λίγο ειρωνικά αλλά είναι και επίκαιρα», δήλωσε ο Ντίλαν Σαρπ από την οργάνωση προστασίας της ιδιωτικότητας Big Brother Watch. «Η Google είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στο να γνωρίζει πού είσαι, τι κάνεις και σε ποιον μιλάς. Πρόκειται για μια τρομαχτική προοπτική κι ας προσυπογράφουν με τη θέλησή τους οι χρήστες του Google αυτού του είδους τη συλλογή δεδομένων. Ο Σμιντ όμως μιλάει πολύ σωστά όταν εφιστά την προσοχή στην ποσότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουμε εμείς οι ίδιοι στο Ιντερνετ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατομμύρια νέα παιδιά και έφηβοι που, όταν βγουν στην αγορά εργασίας σε δέκα χρόνια, θα διαπιστώσουν πως υπάρχουν υπερβολικά πολλές ενοχλητικές πληροφορίες γι΄ αυτούς στο Διαδίκτυο, τις οποίες δεν μπορούν να διαγράψουν».

«Αυτό που δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι», συμφωνεί ο Ρικ Φέργκιουσον, ειδικός σε θέματα ασφαλείας Διαδικτύου, «είναι πως με το που ανεβάζεις κάτι στο Ιντερνετ αυτομάτως παύεις να έχεις την κατοχή και τον έλεγχο αυτής της πληροφορίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να την κατεβάσει, να την αποθηκεύσει και να τη διανείμει». Για τον Φέργκιουσον, πάντως, η λύση δεν μπορεί να έρθει μόνο από την τεχνολογία (ήδη γίνεται λόγος για κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) ούτε μόνο από τη νομοθεσία. Πρέπει να έρθει κυρίως μέσα από την Παιδεία: «Είναι ένα θέμα για το οποίο γονείς και παιδαγωγοί οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά».

Γερμανικό «φρένο» στον «Μεγάλο Αδελφό» των δρόμων

Νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών απέναντι σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Street View της Google θα εξετάσει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, του πρώτου έπειτα από διάλειμμα τριών εβδομάδων.

Το ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα της συνεδρίασης έπειτα από σχετική αξίωση που διατύπωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα κι ενώ η Google ανακοίνωνε πως κοντεύει να ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση 20 γερμανικών πόλεων και θα τη διαθέσει στους χρήστες του Street View πριν από τα τέλη του έτους. Το επίμαχο πρόγραμμα είναι αμφιλεγόμενο από τη μέρα που πρωτοάρχισε στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2007 - σήμερα έχει πια επεκταθεί σε 30 χώρες και εκατοντάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου όμως προσέκρουσε στην αντίδραση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ιδέα πως μπορεί να φωτογραφηθούν κάπου όπου δεν θα ήθελαν κανείς να τους δει ή κάνοντας κάτι που δεν θα ήθελαν κανείς να γνωρίζει, ενόχλησε εξαρχής πολλούς ανθρώπους. Την περασμένη άνοιξη, όμως, η ενόχληση έγινε οργή: κατόπιν πίεσης των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Αμβούργου για διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν μέσω ασύρματων δικτύων, η Google ομολόγησε πως «από λάθος», από έναν πειραματικό κώδικα που συμπεριλήφθηκε ακούσια στο λογισμικό, τα αυτοκίνητα του Street View συνέλεγαν επί τέσσερα χρόνια στοιχεία από ξεκλείδωτα ασύρματα οικιακά δίκτυα- στοιχεία τα οποία μάλιστα η εταιρεία κρατούσε στα αρχεία της και δεν είχε σβήσει. Η Ισπανία έγινε προχθές η τελευταία χώρα που κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Google γι΄ αυτό το ζήτημα: μαδριλένος δικαστής διέταξε να εμφανιστεί εκπρόσωπός της στο δικαστήριο τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρεία διέπραξε «ηλεκτρονικό έγκλημα» ενώ χαρτογραφούσε ισπανικές πόλεις.

Οι παραχωρήσεις

Πίσω στη Γερμανία, μια χώρα με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την ιδιωτικότητα των πολιτών, η Google έχει ήδη υιοθετήσει online ένα εργαλείο που επιτρέπει στους Γερμανούς να ζητήσουν την αφαίρεση εικόνων των σπιτιών τους από το Street View. Η εταιρεία υποστηρίζει πως κάνει περισσότερα απ΄ ό,τι είναι νομικά απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το ιδιωτικό άσυλο των πολιτών. Ομως η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν «κεντρικό καταχωρητή ενστάσεων», που θα επιτρέπει στους πολίτες να διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα μένουν μακριά από το Ιντερνετ χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται και να διαπραγματεύονται με ιδιωτικές εταιρείες.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να καλέσει στις 20 Σεπτεμβρίου τους υπευθύνους εταιρειών όπως η Google και η Microsoft, καθώς και αξιωματούχους των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών, σε μία στρογγυλή τράπεζα με θέμα «τις ευκαιρίες και τα όρια» των προγραμμάτων χαρτογράφησης. Κατόπιν, το υπουργείο θα παρουσιάσει «τις προτεινόμενες λύσεις». Ο ίδιος ο ντε Μεζιέρ, πάντως, συνέστησε σε όλους νηφαλιότητα και περισυλλογή: «Υπάρχουν άνθρωποι που από τη μία πλευρά βγάζουν στη φόρα στο Twitter όλη τους την προσωπική ζωή, ενώ από την άλλη δίνουν μάχη ώστε να μη φωτογραφηθεί η πρόσοψη του σπιτιού τους. Αυτό είναι παράλογο. Πρέπει πράγματι να υπάρξουν ρυθμίσεις στο θέμα, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε υστερικοί».


Εχασε την καριέρα της για μια φωτογραφία

Στέισι Σνάιντερ Η Στέισι Σνάιντερ ονειρευόταν να γίνει δασκάλα. Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Μίλερσβιλ της Πενσυλβάνιας, είχε περάσει όλες τις εξετάσεις, είχε ολοκληρώσει την πρακτική της εξάσκηση, ήταν πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις της, βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πτυχίο. Και ακριβώς τη στιγμή εκείνη, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν πως η συμπεριφορά που είχε επιδείξει στην προσωπική της ζωή δεν ταίριαζε με τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια παιδαγωγός.

Το έγκλημά της; Είχε ανεβάσει σε μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στο MySpace, μία φωτογραφία που την απεικόνιζε μεταμφιεσμένη σε πειρατή να πίνει από ένα πλαστικό κύπελλο, υπό τον τίτλο «μεθυσμένος πειρατής».

Συνάδελφός της στο σχολείο όπου έκανε την άσκησή της την είχε δει και την είχε καταγγείλει, με το επιχείρημα ότι η εν δυνάμει έκθεση μαθητών σε φωτογραφίες μιας δασκάλας που καταναλώνει αλκοόλ είναι αντιδεοντολογική.

Αντιμέτωπη με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου, η Στέισι προσφέρθηκε να κατεβάσει αμέσως τη φωτογραφία, ενώ υποστήριξε πως δεν ήταν καν δυνατό να δει κανείς τι περιείχε το κύπελλο- στο κάτω κάτω, τους είπε «τι κακό υπάρχει στη θέα ενός ενήλικα που καταναλώνει αλκοόλ;».

Ολες οι προσπάθειές της όμως έπεσαν στο κενό. Η Στέισι Σνάιντερ δεν πήρε ποτέ το πιστοποιητικό που χρειαζόταν για να διδάξει και μια απόπειρα να μηνύσει το πανεπιστήμιο που της το στέρησε, απέβη μάταιη.

 

19/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC / tanea.gr

Ο Ερικ Σμιτ, διευθύνων σύμβουλος της Google, «πυροβολεί»

Το Ιντερνετ είναι το πρώτο πράγμα που δημιούργησε η ανθρωπότητα και που η ανθρωπότητα δεν καταλαβαίνει, το μεγαλύτερο πείραμα στην αναρχία που έχουμε κάνει ποτέ Δείξτε μας 14 φωτογραφίες σας και μπορούμε να βρούμε όλα τα στοιχεία σας. Νομίζετε πως δεν έχετε 14 φωτογραφίες σας στο Ιντερνετ; Εχετε στο Facebook!

Μια ιδέα είναι να γίνονται ολοένα και περισσότερες αναζητήσεις εκ μέρους του χρήστη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να πληκτρολογεί Πιστεύω πραγματικά πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν από το Google απαντήσεις στις ερωτήσεις τους. Θέλουν από το Google να τους λέει τι θα έπρεπε να κάνουν στη συνέχεια
Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τα ερωτήματα που θα τεθούν ως αποτέλεσμα του προσωπικού υλικού των χρηστών
Γερμανικό «φρένο» στον «Μεγάλο Αδελφό» των δρόμων

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών απέναντι σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Street View της Google θα εξετάσει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, του πρώτου έπειτα από διάλειμμα τριών εβδομάδων.

Το ζήτημα βρέθηκε στην ατζέντα της συνεδρίασης έπειτα από σχετική αξίωση που διατύπωσε το γερμανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα κι ενώ η Google ανακοίνωνε πως κοντεύει να ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση 20 γερμανικών πόλεων και θα τη διαθέσει στους χρήστες του Street View πριν από τα τέλη του έτους. Το επίμαχο πρόγραμμα είναι αμφιλεγόμενο από τη μέρα που πρωτοάρχισε στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 2007 - σήμερα έχει πια επεκταθεί σε 30 χώρες και εκατοντάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου όμως προσέκρουσε στην αντίδραση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η ιδέα πως μπορεί να φωτογραφηθούν κάπου όπου δεν θα ήθελαν κανείς να τους δει ή κάνοντας κάτι που δεν θα ήθελαν κανείς να γνωρίζει, ενόχλησε εξαρχής πολλούς ανθρώπους. Την περασμένη άνοιξη, όμως, η ενόχληση έγινε οργή: κατόπιν πίεσης των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Αμβούργου για διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν μέσω ασύρματων δικτύων, η Google ομολόγησε πως «από λάθος», από έναν πειραματικό κώδικα που συμπεριλήφθηκε ακούσια στο λογισμικό, τα αυτοκίνητα του Street View συνέλεγαν επί τέσσερα χρόνια στοιχεία από ξεκλείδωτα ασύρματα οικιακά δίκτυα- στοιχεία τα οποία μάλιστα η εταιρεία κρατούσε στα αρχεία της και δεν είχε σβήσει. Η Ισπανία έγινε προχθές η τελευταία χώρα που κινεί νομικές διαδικασίες κατά της Google γι΄ αυτό το ζήτημα: μαδριλένος δικαστής διέταξε να εμφανιστεί εκπρόσωπός της στο δικαστήριο τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρεία διέπραξε «ηλεκτρονικό έγκλημα» ενώ χαρτογραφούσε ισπανικές πόλεις.

Οι παραχωρήσεις
Πίσω στη Γερμανία, μια χώρα με ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την ιδιωτικότητα των πολιτών, η Google έχει ήδη υιοθετήσει on line ένα εργαλείο που επιτρέπει στους Γερμανούς να ζητήσουν την αφαίρεση εικόνων των σπιτιών τους από το Street View. Η εταιρεία υποστηρίζει πως κάνει περισσότερα απ΄ ό,τι είναι νομικά απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το ιδιωτικό άσυλο των πολιτών. Ομως η γερμανική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει έναν «κεντρικό καταχωρητή ενστάσεων», που θα επιτρέπει στους πολίτες να διασφαλίζουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα μένουν μακριά από το Ιντερνετ χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται και να διαπραγματεύονται με ιδιωτικές εταιρείες.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να καλέσει στις 20 Σεπτεμβρίου τους υπευθύνους εταιρειών όπως η Google και η Μicrosoft, καθώς και αξιωματούχους των Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών, σε μία στρογγυλή τράπεζα με θέμα «τις ευκαιρίες και τα όρια» των προγραμμάτων χαρτογράφησης. Κατόπιν, το υπουργείο θα παρουσιάσει «τις προτεινόμενες λύσεις». Ο ίδιος ο ντε Μεζιέρ, πάντως, συνέστησε σε όλους νηφαλιότητα και περισυλλογή: «Υπάρχουν άνθρωποι», σημείωσε, «που από τη μία πλευρά βγάζουν στη φόρα στο Τweeter όλη τους την προσωπική ζωή, ενώ από την άλλη δίνουν μάχη ώστε να μη φωτογραφηθεί η πρόσοψη του σπιτιού τους. Αυτό είναι παράλογο. Πρέπει πράγματι να υπάρξουν ρυθμίσεις στο θέμα, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε υστερικοί».


Εχασε την καριέρα της για μια φωτογραφία

Η ΣΤΕΪΣΙ ΣΝΑΪΝΤΕΡ ονειρευόταν να γίνει δασκάλα. Σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Μίλερσβιλ της Πενσυλβάνιας, είχε περάσει όλες τις εξετάσεις, είχε ολοκληρώσει την πρακτική της εξάσκηση, ήταν πάντα εντάξει στις υποχρεώσεις της, βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πτυχίο. Και ακριβώς τη στιγμή εκείνη, μόλις λίγες ημέρες πριν από την αποφοίτησή της, οι καθηγητές της έκριναν πως η συμπεριφορά που είχε επιδείξει στην προσωπική της ζωή δεν ταίριαζε με τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια παιδαγωγός.

Το έγκλημά της; Είχε ανεβάσει σε μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, και πιο συγκεκριμένα στο Μy Space, μία φωτογραφία που την απεικόνιζε μεταμφιεσμένη σε πειρατή να πίνει από ένα πλαστικό κύπελλο, υπό τον τίτλο «μεθυσμένος πειρατής».

Συνάδελφός της στο σχολείο όπου έκανε την άσκησή της την είχε δει και την είχε καταγγείλει, με το επιχείρημα ότι η εν δυνάμει έκθεση μαθητών σε φωτογραφίες μιας δασκάλας που καταναλώνει αλκοόλ είναι αντιδεοντολογική.

Αντιμέτωπη με τους υπευθύνους του πανεπιστημίου, η Στέισι προσφέρθηκε να κατεβάσει αμέσως τη φωτογραφία, ενώ υποστήριξε πως δεν ήταν καν δυνατό να δει κανείς τι περιείχε το κύπελλο- στο κάτω κάτω, τους είπε «τι κακό υπάρχει στη θέα ενός ενήλικα που καταναλώνει αλκοόλ;».

Ολες οι προσπάθειές της όμως έπεσαν στο κενό. Η Στέισι Σνάιντερ δεν πήρε ποτέ το πιστοποιητικό που χρειαζόταν για να διδάξει και μια απόπειρα να μηνύσει το πανεπιστήμιο που της το στέρησε, απέβη μάταιη.

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;