Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Έντεν ΑμπερζίλΤην πρόκληση της προσαρμογής σε ένα νέο «πεδίο μάχης» αντιμετωπίζει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις δημοσιεύσεις στρατιωτών και στελεχών του στο Διαδίκτυο.

Με πρόσφατη την υπόθεση της δημοσίευσης φωτογραφιών της Έντεν Αμπερζίλ, η οποία ανέβασε στο Facebook εικόνες που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, με την ίδια να φωτογραφίζεται χαμογελαστή μπροστά σε Παλαιστινίους κρατουμένους, προκύπτει πως τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες όπως το YouTube αποτελούν έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις: νεαρότεροι στην ηλικία στρατιώτες και αξιωματικοί, εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, πολύ συχνά ανεβάζουν στο Ίντερνετ πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης, χωρίς η αυστηρή στρατιωτική λογοκρισία να μπορεί να τους ελέγξει.

Η υπόθεση των φωτογραφιών της Αμπερζίλ δεν είναι η μόνη που προκάλεσε αμηχανία στις τάξεις του ισραηλινού στρατού (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, φημίζεται για τις εξαιρετικά αποτελεσματικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου του): τον προηγούμενο μήνα είχε εμφανιστεί στο Ίντερνετ βίντεο όπου Ισραηλινοί στρατιώτες επεδείκνυαν τις…χορευτικές τους ικανότητες κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στη Δυτική Όχθη. Επίσης, περίπου την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε στο Facebook γκρουπ για τα μέλη μυστικής ομάδας συλλογής πληροφοριών, στην οποία δημοσιεύονταν πληροφορίες σχετικά με τις βάσεις στις οποίες υπηρετούσαν τα στελέχη (το γκρουπ είχε δημιουργηθεί για να κρατήσουν επαφή).

Το σοβαρότερο περιστατικό μέχρι τώρα είχε να κάνει με επιδρομή στη Δυτική Όχθη η οποία ματαιώθηκε επειδή ένας από τους στρατιώτες που θα συμμετείχαν σε αυτήν φρόντισε να την…προαναγγείλει (με αρκετές λεπτομέρειες) στο Facebook.

Τέτοια περιστατικά επιδεικνύουν «πόσο δύσκολο είναι για τις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν, να παραμένουν εντός των πλαισίων των πολιτικών τους και να ελέγχουν τα στελέχη τους στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από τις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας» είπε ο Σεϊζάφ Ραφαέλι, διευθυντής του Κέντρου Διαδικτυακών Ερευνών Sagy του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Έντεν ΑμπερζίλΗ κατάσταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την περίπτωση των «παραδοσιακών» ΜΜΕ, στα οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ασκούν αυστηρό έλεγχο: τόσο τα εγχώρια όσο και τα ξένα ΜΜΕ πρέπει να υποβάλουν τις αναφορές τους για έλεγχο, και τις περισσότερες φορές η λογοκρισία που ασκείται είναι έντονη. Η επαφή με στρατιωτικούς είναι περιορισμένη, και όταν πρόκειται για ανώτερα στελέχη χρειάζονται ολόκληρες εβδομάδες για να εγκριθεί και να διεξαχθεί μία συνέντευξη.

Η υπόθεση των φωτογραφιών της Αμπερζίλ προκάλεσε την οργή των αραβικών ΜΜΕ, καθώς και των ισραηλινών οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το Αλ Τζαζίρα να εμφανίζει παράλληλα με τις εν λόγω φωτογραφίες και εικόνες από τη διαβόητη φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, Αμπού Γκραΐμπ.

Η ίδια η Αμπερζίλ ισχυρίστηκε ότι αδυνατεί να κατανοήσει για ποιο λόγο δημιουργήθηκε θέμα με τις φωτογραφίες: «Δεν νιώθω ότι πρέπει να απολογηθώ για κάτι. Τους φέρθηκα καλά, δεν τους ταπείνωσα ή προσέβαλα, δεν τους κακομεταχειρίστηκα. Απλά φωτογραφήθηκα μπροστά τους» είπε, συμπληρώνοντας ότι οι κρατούμενοι ήταν άνδρες από τη Γάζα οι οποίοι είχαν συλληφθεί ενώ προσπαθούσαν να μπουν παράνομα στο Ισραήλ, αναζητώντας πιθανότατα εργασία, και έβγαλε τις φωτογραφίες επειδή δεν είχε συναντήσει κανέναν από τη Γάζα. Επίσης, χαρακτήρισε τους παραλληλισμούς με το Αμπού Γκραΐμπ ως «εξωφρενικούς», ενώ κατηγόρησε το στρατό ότι την εγκατέλειψε. Παράλληλα, ανέφερε πως τέτοια πράγματα συμβαίνουν καθημερινά. Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι λυπάται αν οι φωτογραφίες (που είχαν ληφθεί το 2008) προσέβαλαν κάποιον.

Η στάση του ίδιου του Facebook: «Όπως προκύπτει, η κοπέλα απέσυρε από μόνη της τις φωτογραφίες από το λογαριασμό της- εμείς δεν είχαμε κάποια εμπλοκή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό της υπόθεσης.

Ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει στους στρατιώτες την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά μόνο όσον αφορά μη απόρρητο υλικό, κάτι το οποίο επισημαίνεται σε όλους. Ωστόσο, όπως είπε αξιωματικός, αν και υπάρχουν τρόποι να παρακολουθείται η δραστηριότητα στο Ίντερνετ ώστε να διασφαλίζεται ότι εμπιστευτικές πληροφορίες δεν θα βρεθούν online, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον σε περιπτώσεις που τα δεδομένα είναι προσβλητικά μεν, όχι απόρρητης φύσης δε, όπως, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες της Αμπερζίλ.

Ο λοχαγός Μπαράκ Ραζμ εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα ηθικής, όχι ασφαλείας: «Δεν με απασχολεί το ότι οι φωτογραφίες ανέβηκαν στο Ίντερνετ. Σαν στρατός, το πρόβλημά μας είναι η λήψη των φωτογραφιών αυτή καθαυτή, που αποτελεί παραβίαση του κώδικα ηθικής μας. Δεν είναι αυτός ο ισραηλινός στρατός».

 

19/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;