Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Σε πρόσφατη συγκέντρωση, ειδικός της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα τροφίμων και φαρμάκων αφηγήθηκε την ιστορία κλωστοϋφαντριών σε απομακρυσμένη περιοχή του Αμαζονίου, στη Γουιάνα, οι οποίες κατάφεραν, παρά τις αντιξοότητες, να «στήσουν» μια άκρως επιτυχημένη ηλεκτρονική επιχείρηση, με την οποία πωλούσαν περίτεχνες πλεκτές αιώρες διεθνώς, αντί 1.000 δολαρίων η μία.

Η κρατική τηλεφωνική εταιρεία είχε δωρίσει ένα τηλεφωνικό κέντρο που βοήθησε τις γυναίκες αυτές να βρουν αγοραστές, μεταξύ των οποίων ακόμα και το Βρετανικό Μουσείο. Δεν πέρασε καιρός και οι άνδρες τους «κατέβασαν τον διακόπτη», φοβούμενοι πως η αιφνίδια αύξηση εισοδήματος των γυναικών απειλούσε την παραδοσιακή αρσενική κυριαρχία στην κοινωνία τους.

failfaire logoΤα καλά που φέρνει η τεχνολογία στην κοινωνία επαινούνται συχνά από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όχι όμως και οι αποτυχίες της. Η υπόθεση της Γουιάνας μπορεί να μην έβλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας χωρίς τη FAILfaire, μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες αρέσκονται να αποκαλύπτουν τις ελλείψεις της τεχνολογίας. Πίσω από τις εκδηλώσεις αυτές κρύβεται η μη κερδοσκοπική οργάνωση MobileActive της Νέας Υόρκης, ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των φτωχών μέσω της τεχνολογίας. Τα μέλη της ελπίζουν ότι οι «ανάλαφρες» ανασκοπήσεις των αποτυχιών, σε περιβάλλον χαλάρωσης με ποτά και σνακ, θα αποτρέψουν άλλους να κάνουν τα ίδια λάθη.

Δίνεται μάλιστα και έπαθλο για τη χειρότερη αποτυχία: Ενας παιδικός υπολογιστής με πράσινη και άσπρη οθόνη και το παρατσούκλι OLPC – από το One Laptop per Child, «ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί», πρόγραμμα που τα μέλη της MobileActive θεωρούν σύμβολο αποτυχίας της τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή των κατόχων τους. Το σκεπτικό, σύμφωνα με τον ειδικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι «όχι μόνο να είμαστε ανοιχτοί για ό, τι κάνουμε, αλλά και για το τι μαθαίνουμε και τι λάθη κάνουμε». Γιατί, όπως παραδέχεται ο ίδιος, τα λάθη σπανίως συζητούνται στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, σε αντίθεση με τον «κερδοσκοπικό» κόσμο, που εκμεταλλεύεται τις αποτυχίες του για να καινοτομήσει...

 

19/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;