Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

facebook places

Νέα προβλήματα και ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει προκαλέσει η νέα εφαρμογή του Facebook, που φέρει την ονομασία «Facebook Places» και η οποία επιτρέπει στους χρήστες της πιο διάσημης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης να κοινοποιούν στη προσωπική τους σελίδα πού ακριβώς βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και από πού εισέρχονται στην ιστοσελίδα!

Παρότι η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και μόνο για κινητά iPhone, ήδη αρκετοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι’ αυτήν, αφού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΜΚΟ για τα προσωπικά δεδομένα, Privacy Rights Clearinghouse, Ρέινι Ρίτμαν, «το να γνωρίζουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι πού βρίσκεσαι σημαίνει ότι ξέρουν και πού δεν βρίσκεσαι κάθε στιγμή».

Η διεύθυνση του Facebook, αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα και σε αυτή την εφαρμογή προστατεύονται, καθώς ο κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ή όχι και σε περίπτωση που τη χρησιμοποιήσει μπορεί να επιλέξει εάν η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται θα γνωστοποιηθεί σε ολόκληρο το ίντερνετ (!), μόνο στους φίλους του ή μόνο στους φίλους του και στους φίλους των φίλων του!

Το πιο προβληματικό σημείο της λειτουργίας της είναι ότι κάποιος που τη χρησιμοποιεί για να δηλώσει πού βρίσκεται μπορεί να ενημερώσει και ποιοι άλλοι είναι μαζί του χωρίς αυτοί να μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό

Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την εφαρμογή Facebook Places, Αννα Γιανγκ, η ιστοσελίδα ενθαρρύνει τους χρήστες να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο των επαφών τους. Οπως μάλιστα τόνισε: «Οι χρήστες μοιράζονταν ούτως ή άλλως με τους φίλους τους στο facebook την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν. Ετσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε πιο εύκολο γι’ αυτούς, πιο αρμονικό και περισσότερο κοινωνικό. Εάν η χρήση της εφαρμογής σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος χρήστης να σβήσει από φίλους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει προσωπικά ή ακόμα και να «μπλοκάρει» κάποιους άλλους, εμείς θεωρούμε σωστή αυτή την κίνηση, επειδή έτσι αυξάνεται ο έλεγχος που έχει στα προσωπικά του δεδομένα».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τα πρώτα παραδείγματα που έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Facebook, και ενώ φαίνεται ότι οι χρήστες της εφαρμογής Places στην ουσία θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία «Google Maps» της Google... τελικά θα χρησιμοποιηθούν οι χάρτες του Bing για να δηλώνουν τη θέση τους (να κάνουν «check-in» όπως ονομάζεται αυτή η δραστηριότητα στην «αργκό» της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης) και θα πρέπει (προς το παρόν) να είναι κάτοχοι του iPhone της Apple...

 

20/08/2010 - imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;