Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

mophieΦανταστείτε ότι πηγαίνετε στο αγαπημένο σας καφέ και αντί να περιμένετε τον σερβιτόρο για την παραγγελία, ζητάτε αυτό που θέλετε και πληρώνετε μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό σας τηλέφωνο. Αν και κάτι τέτοιο ακόμη δεν είναι εφικτό, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός που θα φέρει πιο κοντά τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα, καταναλωτές, καταστηματάρχες, εταιρείες πιστωτικών καρτών και κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Τις επόμενες ημέρες, η εταιρεία Mophie, σε συνεργασία με την Intuit θα παρουσιάσουν την Ολοκληρωμένη Λύση Πιστωτικής Χρέωσης (Complete Credit Card Solution), μια συσκευή που θα προσαρμόζεται στα iPhone 3G και 3GS με ενσωματωμένο αναγνώστη πιστωτικών καρτών που χρησιμοποιεί το λογισμικό πληρωμών μέσω κινητού, GoPayment.

Βασική ιδέα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μηχανήματα χρέωσης πιστωτικών καρτών να μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιες συναλλαγές, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι οι καταναλωτές θα θεωρήσουν κάτι τέτοιο πιο βολικό από το να κρατούν μετρητά για τις αγορές τους.

Αν και οι πιστωτικές κάρτες και τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο κύριος τρόπος πληρωμής στα καταστήματα λιανικής, το τοπίο ενδέχεται να αλλάξει στα επόμενα χρόνια με την ραγδαία διάδοση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αλλά και τη διαχείριση οικονομικών εκκρεμοτήτων και πληρωμών μέσα από διαδικτυακές υπηρεσίες. Εξάλλου, εταιρείες λογισμικού, επεξεργασίας πληρωμών αλλά και τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να συμμετέχουν σε διάφορα δοκιμαστικά προγράμματα στοχεύοντας στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών των πελατών τους.

Η Intuit δεν είναι η πρώτη που κατασκευάζει αναγνώστη πιστωτικών καρτών για κινητά τηλέφωνα. Η Verifone ανέπτυξε αντίστοιχο εξάρτημα για το iPhone (PayWare Mobile) που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να δέχονται και να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς την προϋπόθεση ύπαρξης κάποιου ταμείου.

Οι αναγνώστες καρτών είναι ένας τρόπος επεξεργασίας πληρωμών. Έδαφος κερδίζουν εδώ και αρκετό καιρό οι πληρωμές χωρίς καν την ύπαρξη της με τη χρήση λογισμικού που ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο, συνδέεται με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη και πραγματοποιεί τις πληρωμές.

Η PayPal, η γνωστή εταιρεία που έκανε ευρέως γνωστές τις online πληρωμές, οραματίζεται ένα πλήρως ψηφιακό κινητό πορτοφόλι, ενώ προς το παρόν πειραματίζεται με ένα άλλο εξάρτημα, το Bling Tag. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο που συνδέεται με το κινητό και χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC (Near Field Communication), μεταφέροντας δεδομένα σε μικρές αποστάσεις, μέχρι περίπου 10 εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγής χωρίς την ύπαρξη κάποιου άλλου εξαρτήματος που συνδέεται στη συσκευή.

Στις ΗΠΑ, τράπεζες και πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών πραγματοποιούν μικρά αλλά σταθερά βήματα για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων όπου οι καταναλωτές πραγματοποιούν πληρωμές με το κινητό τους τηλέφωνο αντί για την πιστωτική κάρτα.

Το σημαντικότερο ζήτημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι είναι χωρίς αμφιβολία η ασφάλεια των συναλλαγών και το κτίσιμο εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, ειδικά από τη στιγμή που άσημες αυτή τη στιγμή εταιρείες θα διαχειριστούν τα χρήματα τους.

 

26/08/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Cnet

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;