Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Κλειδί» η μείωση του προσωπικού της μητρικής εταιρείας κατά 2.000 εργαζομένους!

Logos Ote CosmoteΗ κρίση στις τηλεπικοινωνίες και οι επιδιωκόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στις λειτουργίες των ΔΕΚΟ επιταχύνουν τις εξελίξεις στον Ομιλο του ΟΤΕ. Μετά την πλήρη απορρόφηση της Γερμανός Α.Ε. από την Cosmote Α.Ε., η τελευταία αναμένεται να περάσει στον ΟΤΕ μέσω συγχώνευσης των δύο επιχειρήσεων. Οι συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ενός ενιαίου Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για τις δύο επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα εξαρτηθεί από τη μείωση του προσωπικού στη μητρική εταιρεία κατά 2.000 εργαζομένους. Η κίνηση αυτή, η οποία ήδη έχει εξαγγελθεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ, θεωρείται κρίσιμη για την απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού της Cosmote, προκειμένου η τελευταία να εισέλθει σε έναν πιο υγιή Οργανισμό απ' ό,τι είναι σήμερα ο ΟΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του ΟΤΕ ποντάρει στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ που αναμένεται να φέρει ενόψει και του επικαιροποιημένου Μνημονίου της με την τρόικα. Η ΟΤΕ Α.Ε., παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στις ΔΕΚΟ, εντούτοις ως εταιρεία διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά μιας κρατικής δημόσιας επιχείρησης που φυσικά συνιστούν κατάλοιπα της εποχής που ο Οργανισμός ήταν μονοπώλιο και ταυτόχρονα επιχείρηση κοινής ωφελείας.

Ανεξαρτήτως, πάντως, των αποφάσεων της κυβέρνησης, η διοίκηση του ΟΤΕ, εφόσον δεν θα μειώσει άμεσα το προσωπικό στη μητρική εταιρεία, θα προχωρήσει στην έμμεση μείωσή του με τη μεταφορά περίπου 2.000 εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία. Το σχέδιο αυτό ήδη έχει γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους (συνδικαλιστές) και συγκαταλέγεται στα επτά επονομαζόμενα έργα (projects) ανασυγκρότησης της μητρικής επιχείρησης.

Μεταξύ αυτών των 7 projects περιλαμβάνεται και η ενοποίηση των δικτύων λιανικής πώλησης (καταστήματα ΟΤΕ Shops, Cosmote Shops και Γερμανός), καθώς όπως διαπιστώνεται στη διοίκηση του Οργανισμού, οι πολλαπλές εμπορικές ονομασίες μακροπρόθεσμα κοστίζουν ακριβά. Το σχέδιο αυτό δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΟΤΕ-Cosmote, αλλά τίθεται σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο, προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη εμπορική ονομασία για το νέο δίκτυο που θα προκύψει.

Τα σχέδια του ΟΤΕ φυσικά έχουν την έγκριση των Γερμανών, οι οποίοι ως πρώτοι διδάξαντες προχώρησαν πριν από δύο χρόνια στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία. Η στρατηγική της Deutsche Telekom, που αναμένεται να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες, σκοπεύει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και αύξησης των πωλήσεων μέσω παροχής συνδυαστικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, Internet, συνδρομητικής τηλεόρασης κ.λπ.).


Telekom Srbija logo 

«Χρυσό» το μερίδιο 20% στην Telekom Srbija εν όψει ιδιωτικοποίησης

Σημαντικές υπεραξίες προκύπτουν για τον ΟΤΕ από την πιθανή ιδιωτικοποίηση της Telekom Srbija. Η Citigroup, σύμβουλος της σερβικής κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, ανεβάζει την αποτίμηση της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης στα 3,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Srbjia ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ αντί 150 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί (λογιστικά) στα βιβλία του ελληνικού οργανισμού το 1999. Ετσι, στην περίπτωση μιας αισιόδοξης αποτίμησης της Τelekom Srbija από την πλευρά του συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης, το περιθώριο δημιουργίας υπεραξιών στον ΟΤΕ είναι υψηλό.

Παράλληλα χθες η εφημερίδα Der Standard της Βιέννης έφερε μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών της Τelekom Srbija την Τelekom Austria. Η τελευταία ήδη έχει επενδύσει στη σερβική αγορά αποκτώντας την τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, αλλά μέχρι στιγμής η παρουσία της στη συγκεκριμένη αγορά παραμένει ισχνή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της Τelekom Srbija που θα διαθέσει η σερβική κυβέρνηση.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη διάθεση του 40%, γεγονός που συνιστούσε μονόδρομο για τη εξαγορά του συγκεκριμένου ποσοστού από την Deutsche Telekom. Η τελευταία ελέγχοντας έμμεσα επιπλέον 20% (του ΟΤΕ) θα είχε τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης.

Ωστόσο, η Citigroup φέρεται ότι πρότεινε στη σερβική κυβέρνηση την πώληση του 50% συν μια μετοχή, γεγονός που διευρύνει τον κύκλο των διεκδικητών.

 

24/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;