Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Προγραμματιστές αναπτύσσουν επιτυχημένες εφαρμογές και κατακτούν το σύγχρονο τεχνολογικό «Ελντοράντο»...

«Χαρακτηρίζουν συχνά την τεχνολογία ως το “Ελντοράδο της σύγχρονης οικονομίας”. Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, ιδίως για ανθρώπους με φαντασία και επιμονή» σχολιάζει ο κ. Ερικ Παρκς. Ο ελληνοαμερικανός νομικός, στέλεχος μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας και αυτοδίδακτος προγραμματιστής, είναι ένας από τους τρεις Ελληνες που βρίσκονται πίσω από το περίφημο «iFrappe», την εφαρμογή που σου επιτρέπει να... φτιάξεις και να πιεις τον εικονικό φραπέ σου μέσα από τη διαδραστική οθόνη του iPhone.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με παιχνίδι άνευ νοήματος, ωστόσο η εν λόγω «iPhone app» (όπως ονομάζονται διεθνώς οι εφαρμογές για iΡhone) αποτελεί στην ουσία ένα πιλοτικό εγχείρημα καταγραφής της ελληνικής αγοράς. Ξεκίνησε ως ένα πείραμα μεταξύ φίλων και μέσα σε έναν χρόνο κατόρθωσε να φθάσει τα 130.000 downloads σε αμιγώς ελληνικό κοινό, μετατρέποντας τους τρεις φίλους που λάνσαραν τον διαδικτυακό φραπέ (Ερικ Παρκς, Δημήτρης Χασαπάκης και Παναγιώτης Χατζηδάκης) σε ιντερνετικούς... επιχειρηματίες, με περισσότερες από πέντε νέες εφαρμογές iΡhone στα σκαριά.

Δημοσθένης Καπώνης και Γιώργος Πάνζαρης

Και δεν είναι οι μόνοι. Μόλις τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου «iPhone 4» οι δυνατότητες της αγοράς που κινείται γύρω από τις «μαγικές» συσκευές iΡhone και iPad είναι ανυπολόγιστες, οι δε Ελληνες που έχουν κατορθώσει να τις εκμεταλλευτούν κάνουν... χρυσές δουλειές. Ο κ. Δημοσθένης Καπώνης και ο κ. Γιώργος Πάνζαρης είναι οι προγραμματιστές-επιχειρηματίες που δημιούργησαν το περιβόητο «AthensBook», μια εφαρμογή την οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, χρησιμοποιεί ένας στους δύο κατόχους iΡhone στην Αττική! Το διαδραστικό πρόγραμμα εντοπίζει τη θέση του χρήστη μέσω GPS και στη συνέχεια τού υποδεικνύει προϊόντα και υπηρεσίες στην εμβέλειά του, από βενζινάδικα (με την τρέχουσα τιμή ανά λίτρο!) και φαρμακεία, μέχρι εστιατόρια και μπαρ.

«Εξαρχής είχαμε αποφασίσει να διαθέτουμε την υπηρεσία δωρεάν και σύντομα ανακαλύψαμε ότι η χρηματοδότηση μέσω διαφημίσεων ήταν πολύ πιο συμφέρουσα επιλογή. Στόχος μας είναι να συμπεριλάβουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες, καθώς και σχόλια ή αξιολογήσεις των χρηστών, ενώ από το ThessBook που αφορά τη Θεσσαλονίκηγίνεται η αρχή για εξάπλωση σε ολόκληρη τη χώρα» σχολιάζει ο κ. Καπώνης.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη στρατηγική. Αντί να επενδύουν σε πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος, ορισμένοι προγραμματιστές επικεντρώνονται σε έναν ειδικό τομέα δράσης και αναπτύσσουν εφαρμογές που αποβαίνουν σωτήριες για εξειδικευμένους επαγγελματίες. Ο κ. Νίκος Τουμπέλης είναι ο δημιουργός του «PharmaList 2», μιας ειδικής εφαρμογής που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να βρίσκουν τις επικαιροποιημένες τιμές όλων των φαρμάκων ανά πάσα στιγμή- εργασία που παλαιότερα απαιτούσε πολύπλοκες αναζητήσεις σε καταλόγους του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ. «Το ευρύ κοινό δεν το γνωρίζει, αλλά έχει διαδοθεί πολύ ανάμεσα στους φαρμακοποιούς. Μου λένε ότι τους λύνει τα χέρια και μου στέλνουν προτάσεις για βελτίωση και ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση» αναφέρει ο κ. Τουμπέλης.

Καφές, εφημερίδα και... download

Περικλής ΒανικιώτηςΤη στιγμή που το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θέλγεται από τις μαγικές δυνατότητες των λεγόμενων smartphones, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν παρά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Η παραδοσιακή εφημερίδα μετατράπηκε πριν από μερικά χρόνια σε ιστοσελίδα και σήμερα πλέον μετατρέπεται σε εφαρμογή iΡhone. Ετσι το κείμενο “ζωντανεύει” μέσα από διαδραστικά διαγράμματα,βίντεο και εφαρμογές που επιτρέπουν στον χρήστη να “αλληλεπιδρά” με την πληροφορία που διαβάζει» σχολιάζει ο κ. Περικλής Βανικιώτης (φωτογραφία), διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας Atcom, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη εφαρμογών iΡhone για ορισμένους από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας. «Η ανταπόκριση του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, με τα downloads να αγγίζουν τα 14.000 μέσα στις πρώτες δύο ημέρες!» αναφέρει ο ίδιος.  

 

31/08/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;