Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η διαφήμιση εταιρείας ιντερνετικού τζόγου με πρωταγωνίστρια την Τζούλια κόστισε 4,5 εκατ. ευρώ. Προσδοκά σε πολλαπλάσια κέρδη.Οι μεγάλες ελληνικές πόλεις έχουν γεμίσει με γιγαντοαφίσες της πορνοστάρ Τζούλιας Αλεξανδράτου, η οποία διαφημίζει ένα από τα πιο γνωστά ηλεκτρονικά καζίνο στο ίντερνετ. Παρά την εθνική νομοθετική απαγόρευση, χιλιάδες Ελληνες παίζουν καθημερινά ρουλέτα, πόκερ και μπλακ-τζακ ή στοιχηματίζουν σε κάποιο αθλητικό γεγονός με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτή τη στιγμή οι 261 από τους 2.332 ιστότοπους (631 εταιρείες) ηλεκτρονικού τζόγου που υπάρχουν παγκοσμίως διαθέτουν τις σελίδες τους μεταφρασμένες και στα ελληνικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές περίπου το 5% των συναλλαγών των πιστωτικών καρτών, σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ - κατευθύνεται στα τυχερά παιχνίδια του Διαδικτύου. Ποσό που αναμένεται να αυξηθεί όσο η κρίση θα προελαύνει.

Πληρώνουν με κάρτες

Η μόνη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς φαίνεται να είναι ο φόβος που υπάρχει ακόμη για τις οικονομικές συναλλαγές μέσω του Ιντερνετ. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες έλληνες παίκτες στοιχηματίζουν σε μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες της αλλοδαπής που προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τον ΟΠΑΠ.

Εξάλλου οι περισσότερες τράπεζες πραγματοποιούν κανονικά συναλλαγές. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά αφού πλέον οι σχετικές επιχειρήσεις δεν έχουν ως έδρα μακρινούς παραδείσους αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι περισσότερες επιλέγουν χώρες όπως η Βρετανία και η Μάλτα που επιβάλλουν χαμηλή φορολόγηση και διαθέτουν χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο. Και το κυριότερο: η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει ότι κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών στους κόλπους της.

Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι πληρωμής. Οι πιο δημοφιλείς κάρτες είναι οι VISA και Mastercard, τις οποίες αποδέχονται το 90% των ιστοσελίδων. Μπόλικο χρήμα κατατίθεται διαμέσου εταιρειών μεταφοράς ποσών όπως οι: Neteller και Moneybrookers. Προσωπικά τσεκ δέχεται μόνο το 25% των εταιρειών. Μερίδιο καταλαμβάνουν και οι προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες που πωλούνται στα περίπτερα.

Ο διαδικτυακός τζόγος καταλαμβάνει το 45% της παγκόσμιας αγοράς τυχερών παιχνιδιών κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Για να παίξει κανείς οι εταιρείες χρειάζονται μόνο ορισμένα προσωπικά στοιχεία καθώς και εκείνα της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Μόλις κατεβάσει το σχετικό λογισμικό μπορεί να ποντάρει αμέσως.

Μάλιστα ορισμένες ιστοσελίδες δίνουν τη δυνατότητα ζωντανού παιχνιδιού με γκρουπιέρη που γυρνάει πραγματική μπίλια ή φύλλα. Ή διοργανώνουν πόκερ με πραγματικούς αντιπάλους (τζόγος που γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και στην Ελλάδα). Πάντα βέβαια θα υπάρχει αμφιβολία μήπως και το παιχνίδι είναι στημένο. Το επιβεβαιώνουν μεγάλες διεθνείς έρευνες όπου επισημαίνουν πως μεγάλο μέρος των παικτών πιστεύει ότι τα διαδικτυακά καζίνα τους κλέβουν.

Ο τζόγος του καναπέ

Κάποτε έπρεπε να κάνουν ολόκληρο «ταξίδι» για να επισκεφθούν τους ναούς του τζόγου, τώρα τους έχουν μέσα στον υπολογιστή τους και συνδεδεμένους με τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

«Η φύση του online στοιχηματισμού (όπως 24ωρη άμεση πρόσβαση, μοναχικό παίξιμο) τον κάνει πρόσφορο στην παραγωγή προβληματικού τζόγου, του οποίου η επικράτηση είναι τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη στους τζογαδόρους του ίντερνετ», διαβάζουμε σε μελέτη του Τζον Γουίλιαμς, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λέθμπριτζ στον Καναδά.

Ανησυχίες εκφράζει και για τις ανεύθυνες πρακτικές αρκετών εταιρειών οι οποίες αποτυγχάνουν να βεβαιώσουν τις ηλικίες των πελατών τους, δεν τους βάζουν χρηματικά όρια στο παίξιμο, ούτε διαθέτουν εργαλεία αυτοαποκλεισμού του παίκτη. Να πατήσει δηλαδή ένα κουμπί και να μην μπορεί να μπει ξανά στην ιστοσελίδα.

Ωστόσο ο καθηγητής εξηγεί πως η νομιμοποίηση του ιντερνετικού τζόγου είναι αναπόφευκτη. Επισημαίνει «πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να ελέγχουν για το τι κάνουν στον ελεύθερο χρόνο ή για το πώς να ξοδεύουν τα λεφτά τους. Ακόμη και να μεγαλώσει ο προβληματικός τζόγος αυτό θα είναι μόνο προσωρινό». Ο ίδιος πιστεύει στην εύρεση ενδιάμεσων λύσεων μεταξύ απαγόρευσης και νομιμοποίησης.

Το προφίλ του έλληνα παίκτη

online τζογαδόροςΕργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι άνδρας, παντρεμένος και το μηνιαίο εισόδημά του κυμαίνεται μεταξύ 1.050 έως 1.200 ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ του έλληνα τζογαδόρου. Η Αθήνα και οι αγροτικές περιοχές αναδεικνύονται πρωταθλήτριες στον τζόγο.

Είναι ορισμένα μόνο από τα βασικά στοιχεία από αναλυτική έρευνα που διενεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, για τη διείσδυση των κρατικών τυχερών παιχνιδιών. Τα επεξεργάστηκε η Ira Media, εξειδικευμένη εταιρεία ανάλυσης και προγραμματισμού μέσων, media shop. Προκύπτει ότι τα σκήπτρα του τζόγου κατέχουν οι άνδρες, σε συντριπτικό ποσοστό που ξεπερνά το 95% στον ενεργό πληθυσμό από ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Τα δημογραφικά στοιχεία, το επαγγελματικό προφίλ αλλά και το εισόδημα των παικτών τυχερών παιχνιδιών επιβεβαιώνει τελικά ότι η φτώχεια επενδύει στο όνειρο. Χαμηλόμισθοι είναι κυρίως αυτοί που δοκιμάζουν την τύχη τους περιμένοντας να τους χαμογελάσει. Οσοι ανήκουν στα υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια απέχουν από τα τυχερά παιχνίδια.

  • Ενας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (36%) κι ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες (31,7%) ποντάρουν σταθερά στον τζόγο.

  • Η εργασιακή ασφάλεια του δημόσιου τομέα λειτουργεί φαίνεται ευεργετικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις ο ένας στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους βρίσκει διέξοδο διαφυγής στον τζόγο, ποσοστό 9,7%.

  • Λιγότερο τζογαδόροι είναι οι συνταξιούχοι (7,9%), αλλά και οι φοιτητές (7,4%).

  • Τα προβλήματα του έγγαμου βίου, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, τα παιδιά, τα ενοίκια, τα στεγαστικά δάνεια, σπρώχνουν τους παντρεμένους της Ελλάδας σε ποσοστό 64,5% να ποντάρουν στη θεά Τύχη. Ουσιαστικά οι τρεις στους τέσσερις παίζουν τυχερά παιχνίδια.

  • Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι άγαμοι με ποσοστό 31,6%.

  • Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά των χήρων (1,1%) ή των διαζευγμένων (2,8%) που τζογάρουν! Ισως αυτοί πλέον πιστεύουν ότι η τύχη τους έχει εγκαταλείψει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των εισοδηματικών στοιχείων των παικτών:

  • Προηγούνται όσοι έχουν εισόδημα μεταξύ 1.051 και 1.200 ευρώ μηνιαίως (ποσοστό 15,4%) κι από κοντά ακολουθούν όσοι ανήκουν στη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ, σε ποσοστό 14,3%.

  • Μικρότερα είναι τα ποσοστά των τζογαδόρων σε όσους το εισόδημα ξεπερνά τα 1.300 (8,9%).

Από την ανάλυση των ηλικιακών στοιχείων προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί «τζογαδόροι» είναι άνδρες ηλικίας από 25 έως 44 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 48,5%.

Για το επίπεδο μόρφωσης, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι όσο λιγότερες είναι οι γραμματικές γνώσεις τόσο πιο πολύ πιστεύουν στο «παραμύθι» του τζόγου. Τα στοιχεία δείνουν ότι το 33,5% ανήκει στην κατηγορία της κατώτατης μόρφωσης, έναντι 4% της ανώτερης.

Πρωταθλήτρια στον τζόγο είναι η Αθήνα (32,4%), οι αστικές περιοχές (24,6%), και οι αγροτικές περιοχές (23,2%). Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 7,6% και οι ημιαστικές περιοχές με 12,1%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις προτιμήσεις των φύλων. Οι γυναίκες τζογάρουν στο Τζόκερ (67,3%), στα λαχεία (29,5%) και στο Λόττο (25,6%). Σνομπάρουν το Στοίχημα (6%), το ΠΡΟΤΟ (7,7) και το ΠΡΟ-ΠΟ (2,3%).

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες παίζουν Τζόκερ (61%) και μονοπωλούν σχεδόν το Στοίχημα με 47,2%. Ακολουθούν με 25,5% το Λόττο, 21,8% τα λαχεία με 16,1% το ΠΡΟΤΟ και 14,6% το ΠΡΟ-ΠΟ.

Στο αντρικό κοινό υπάρχουν οι «επαγγελματίες παίκτες» που προσδοκούν το γρήγορο όφελος και οι «περιστασιακοί», οι οποίοι παίζουν είτε λόγω εποχής π.χ. την περίοδο των Χριστουγέννων», σχολίασε ο Χάρης Λαούδης, εκπρόσωπος της Ira Media. «Υπάρχει κι ένα μικρό γυναικείο κοινό, κυρίως στα κρατικά λαχεία και τις λοταρίες, που παίζει για το "όνειρο" ελπίζοντας στα μεγάλα κέρδη που θα αλλάξουν την προσωπική τους ζωή».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ψυχογράφημα των παικτών. Κυριαρχούνται από συνειδητοποίηση, προγραμματισμό, εμπειρία, εξοικείωση, συχνότητα, σταθερότητα και προσδοκία ότι θα κερδίσουν.

Το μονοπώλιο της αρπαχτής

Πώς αλλάζουν οι εποχές! Στις 12 του μηνός ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει για να γεμίσει με χρήματα τα κρατικά ταμεία. Πριν από μερικά χρόνια όμως οι πολιτικοί -όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού πρωθυπουργού- σοκάρονταν και μόνο στο άκουσμα της λέξης «τζόγος».

Δεν εννοούσαν φυσικά τα κρατικά ελεγχόμενα καζίνα ή τα αμέτρητα τζογάδικα του ΟΠΑΠ. Εκεί ο κόσμος «διασκέδαζε» και δεν «καταστρεφόταν» από τους «βαρόνους του τζόγου» που άνοιγαν μαγαζιά με φρουτάκια στις γειτονιές.

Είχε προηγηθεί η «σύλληψη» του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν του ΛΑΟΣ Α. Χρυσανθακόπουλου, από τη γνωστή σ' όλους κρυφή κάμερα, να παίζει φρουτάκια. Ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο καθώς ήταν πρόεδρος της επιτροπής ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη Βουλή. Σε χρόνο ρεκόρ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ψήφισε ένα νόμο που απαγόρευσε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε είδους με το πρόσχημα ότι δύνανται να μετατραπούν σε τυχερά.

Μια απόφαση που μας κατέταξε δίπλα σε καθεστώτα όπως της Βόρειας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον κατέληξε να κοστίζει στη χώρα μας 31.798 ευρώ την ημέρα (11,6 εκατομμύρια το χρόνο) τα οποία είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ως πρόστιμο στην Ε.Ε. όσο δεν αλλάζει τη νομοθεσία. Το άλλο σημαντικό που κατάφερε ήταν να αυξήσει τα έσοδα στα «φρουτάκια» των κρατικών καζίνων (βάσει επίσημων στοιχείων).

Οι ιδιοκτήτες των εξαφανισμένων πλέον «μπλιμπλικάδικων» απέσυραν αναγκαστικά όλες τις μηχανές ηλεκτρονικών παιχνιδιών (τα γνωστά μεγάλα κουτιά). Οι επιδρομές της αστυνομίας ήταν συνεχείς και τους κόστιζαν 10.000 ευρώ ανά μηχάνημα καθώς και επισκέψεις στα δικαστήρια.

Ωστόσο, εκείνο που ένοιαζε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και της Ν.Δ. που ακολούθησε) ήταν τα κέρδη από τον «καλό» τζόγο του ΟΠΑΠ και η χρησιμοποίηση του οργανισμού για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων μέσω των αμέτρητων χορηγιών. Ως ναυαρχίδα είχαν το ποδοσφαιρικό Στοίχημα που είχε αναλάβει για λογαριασμό του κράτους η Intralot του Σ. Κόκκαλη (με τις συνήθεις αδιαφανείς διαδικασίες).

Ελλείψει ανταγωνιστών επιβλήθηκαν δυσβάσταχτοι όροι στον παίκτη, εκμηδενίζοντας σχεδόν τις πιθανότητες σταθερού κέρδους. Κατάσταση που συνεχίστηκε και σε άλλα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ όπως το «Κίνο», που εμφανίστηκε το 2003 και έχει την απίστευτη γκανιότα του 40%.

Το 2006 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας και τα πάντα άλλαξαν. Αρκετές τράπεζες δέχονταν τη μεταφορά χρημάτων από Ελληνες σε επιχειρήσεις on-line τζόγου οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε χώρες της Ε.Ε.

Σταδιακά χιλιάδες παίκτες του Στοιχήματος εγκατέλειψαν τον ΟΠΑΠ, αφού διαπίστωσαν πως είχαν τη δυνατότητα να ποντάρουν με πολύ καλύτερες αποδόσεις, και, το πιο βασικό, οι εταιρείες τούς πλήρωναν κανονικά όποτε κέρδιζαν. Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα διαδικτυακά καζίνα έστρεψαν την προσοχή τους στην Ελλάδα. Διαπίστωσαν ότι ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου θα προσέφεραν τα προϊόντα τους χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Ξεχωρίζει η περίπτωση της Loper Gate Ltd, η οποία βρίσκεται πίσω από το Casino848.com. Εχει ως έδρα την Κύπρο και σύμφωνα με την ιστοσελίδα LuckyRoom.com τον τελευταίο χρόνο ξόδεψε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ για την υπαίθρια διαφήμιση του καζίνου της με σλόγκαν «Παίξε όπως είσαι».

Κίνηση που ήδη θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα σχέδια μάρκετινγκ των τελευταίων ετών. «Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχαμε ποτέ δει ξανά μια φίρμα να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία», γράφει ο Τζον Τρέβορς, συντάκτης του Luckyroom.com και προσθέτει: «Παρά την φορολόγηση του 40% δεν είναι καθόλου πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να δει έστω μία δεκάρα από τα εκατομμύρια που παράγει το εν λόγω καζίνο».

 

05/09/2010 - enet.gr


Διαβάστε επίσης:

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;